fbpx

Co o vás může selfie na sociálních sítích prozradit? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Rádi na fotkách špulíte pusu nebo se fotíte shora? Zjistěte, co to o vás vypovídá, a jak se fotit tak, abyste působili dobrým dojmem

Zveřejněno: 1. 5. 2023

Když fotíme selfie na sociální sítě nebo pro online seznamku, většinou se snažíme, abychom na fotce vypadali co nejlépe. Z vlastní zkušenosti totiž víme, že v seznamovacích aplikacích, jako je Tinder, máme tendenci potenciální protějšky během vteřiny odmítnout, pokud nás jejich fotka nezaujme. U těch, co nás osloví, se pak naopak z obyčejného selfíčka snažíme vyčíst, jaký daný člověk asi je. Studujeme výraz obličeje, držení těla i pozadí fotografie.

Fenomén selfie zaujal i vědce, kteří se ve své studii zaměřili na to, jaké povahové vlastnosti jsou skrze autoportréty sdělovány a zároveň jaké osobnostní charakteristiky mohou z našich fotek odvozovat druzí. Výzkumníci si byli vědomi toho, že lidé mají tendenci svůj online obraz manipulovat a prezentovat se tak, aby výsledek byl společensky žádoucí: „Jednotlivci mohou vytvářet selfie, která neodrážejí jejich skutečnou osobnost. Proto je důležité prozkoumat, které znaky selfie zůstávají prediktivní pro skutečnou osobnost jejich majitelů,“ vysvětlují svůj záměr v úvodu studie.

Třináct aspektů selfie

Účastníci studie, kteří jsou uživateli čínské sociální sítě Sina Weibo, dostali za úkol vyplnit test osobnosti Big Five, který měří pět oblastní lidské osobnosti: extraverzi, otevřenost vůči novým zkušenostem, svědomitost, přívětivost a neurotičnost.  

Nezávislí porotci pak dostali k dispozici selfie fotky účastníků a každou osobu na fotografii měli popsat na základě těchto 13 aspektů:

  • Má našpulené rty, tzv. duck face?
  • Má stisknuté rty?
  • Pociťují z ní negativní, neutrální, nebo pozitivní emoce?
  • Dívá se přímo do objektivu?
  • Fotoaparát má pod úrovní hlavy, ve stejné výšce, nebo nad hlavou?
  • Fotí se zepředu?
  • Obličej je vidět celý, částečně, nebo vůbec?
  • Z postavy je vidět obličej, obličej a hruď, nebo tělo od pasu nahoru?
  • Je osoba na fotografii sama?
  • Je z fotky možné určit lokalitu?
  • Je selfie foceno na veřejnosti?
  • Je fotka upravená?

Roli hraje výška, ze které se fotíte

Na základě toho vědci zjistili, že extraverzi nebylo možné určit pomocí žádného ze 13 výše uvedených aspektů, a to zřejmě z toho důvodu, že lidé mají obecně tendenci na selfie projevovat pozitivní emoce z důvodu snahy o vytvoření dobrého dojmu.

Pokud chcete udělat dobrý dojem, měli byste se na fotkách usmívat, fotit se spíše zdola a dívat se přímo do objektivu.

Dále přišli na to, že u dojmu, kterým fotografie působí, hraje roli výška, ze které se osoba fotila – pozitivně hodnocení jedinci měli fotoaparát umístěný pod úrovní hlavy. Svědomitost souvisela s neochotou zobrazovat na fotkách své soukromí a neurotičtí lidé špulili na fotkách častěji rty.

V další fázi studie ohodnotilo osm vysokoškolských asistentů svůj dojem z osobností na fotografiích podle kritérií, použitých v testu Big Five. Z výsledků vyplynulo, že hodnotitelé se shodovali se sebehodnocením účastníků v otázce otevřenosti k novým zkušenostem: to znamená, že selfie, které umístíme na sociální sítě, může i cizímu člověku napovědět, zda máme otevřenost v povaze. 

Úsměv je základ

V poslední fázi studie vědci porovnali hodnocení vysokoškolských asistentů se třinácti aspekty, které porotci přiřadili k jednotlivým autoportrétům. Zjistili, že přívětivost a extraverze souvisely s pozitivním emočním dojmem – nejčastěji tak byli hodnoceni lidé, kteří se na fotkách usmívali. Naopak ti se sevřenými rty byli považováni za introverty. Za přívětivé byli hodnoceni také ti, kteří se dívali přímo do objektivu.

Asistenti považovali za více svědomité ty osoby, které se fotily na veřejných místech. Naopak za nesvědomité považovali ty jedince, kteří své fotky upravovali nebo na nich špulili rty. S negativními emocemi porotců korespondovala neurotičnost – jako neurotičtí byli hodnoceni ti, co špulili rty, neukazovali celou tvář nebo byli na fotce sami. Za méně otevřené novým zkušenostem byli označováni ti, kteří na fotce ukazovali klasicky celý obličej, a také ti, co měli sevřené rty.

Z výsledků studie tedy vyplývá, že cizí lidé na sociálních sítích o nás mohou reálně zjistit pouze to, zda jsme otevření novým zkušenostem. Pokud ale chcete udělat dobrý dojem, měli byste se na fotkách usmívat, fotit se spíše zdola a dívat se přímo do objektivu.

Související…

Nešikovně focená selfie vedou k nárůstu plastik nosu
Jan Handl

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...