fbpx

Používáte často těchto 13 frází? Máte vysokou emoční inteligenci 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Máte talent navazovat a rozvíjet vztahy? Potom se můžete nejspíš pochlubit vysokou emoční inteligencí, tedy schopností rozklíčovat a pochopit emoce. Jak svoje vlastní, tak druhých lidí.

Zveřejněno: 14. 4. 2023

Vysoká emoční inteligence nám může v životě přinést více úspěchů než klasický inteligenční kvocient. Podle psychologických výzkumů nejde „jen“ o budování a posilování vztahů, ale také o schopnost krotit konflikty a udržovat dobrou náladu doma i v práci. Mít IQ Alberta Einsteina se zkrátka cení, ale ke štěstí a spokojenosti potřebujete EQ.

Používáte některé z následujících frází každý den, aniž byste o tom přemýšleli? Gratulujeme, potom máte podle psychologů vysokou emoční inteligenci. A pokud vám nic neříkají, nevěšte hlavu. Zkuste jich pár zařadit třeba k dnešnímu obědu s kolegy, nebo o víkendu s rodinou. Možná se o svých blízkých dozvíte spoustu zajímavých věcí. A navíc se pro své blízké stanete vyhledávaným parťákem či parťačkou.

1. Mohl bys mi o tom říct víc?

Lidé bez sebereflexe se zajímají jen o sebe. Emočně inteligentní lidé jsou ale přirozeně zvědaví i na témata a názory ostatních. Tato krátká, ale zázračná otázka vaše okolí povzbudí k tomu, aby s vámi rádi sdíleli své vlastní pocity a zkušenosti podrobněji.

Emočně inteligentní lidé v sobě mají zdravou dávku sebereflexe, pokory a empatie, díky kterým slova omluvy neodkládají ani nezametají pod koberec.

2. Chápu tě.

Možná z této odpovědi sami cítíte úlevu na straně člověka, který vám něco vysvětluje. Nejspíš také bude mnohem otevřenější k hledání společného řešení, než když ho zpražíte zvednutým obočím.

3. Rozumím, ale…

Tato fráze zrcadlí další důležitý aspekt emoční inteligence: schopnost jednat diplomaticky i v situacích, kde na obou stranách tečou nervy. Jde o způsob, jak taktně vyjádřit svůj nesouhlas a vykročit ke hledání společného kompromisu.

4. Jak se v tom cítíš ty?

Jak zařídit, aby se lidé okolo vás cítili respektovaní? Přesně touto otázkou. Skrze ni totiž plně směřujete svou pozornost k tomu, abyste se do nich vcítili a pochopili je. 

5. Nejsem si jistý/á, kde se stala chyba. Můžeš mi to vysvětlit?

Když už se ocitnete v nepříjemném dialogu, zkuste někdy spolknout jednoznačně odmítavou reakci a použít místo ní třeba tuto jednoduchou otázku. Váš protějšek vyrozumí, že máte snahu celou situaci pochopit.

A různé názory ještě nemusí nutně znamenat konflikt, ale také příležitost podívat se na věci z úplně jiného úhlu. Ostatně, schopnost efektivně řešit konflikty patří mezi základní znaky emoční inteligence.

6. Jak to myslíš?

Je vám něco nejasné, nebo s někým nesouhlasíte? Doptejte se na podrobnosti. Cítíte ten rozdíl oproti direktivnímu „zopakuj to“?

7. Dobrá práce!

Oceňujte snahu lidí ve svém okolí. Nic nenastartuje pozitivní atmosféru tak rychle, jako upřímně míněná pochvala.

8. Oba máme v něčem pravdu. Pojďme se podívat, jak toho využít.

Touto větou uznáváme, že právo na odlišný názor má i protistrana. A různé názory ještě nemusí nutně znamenat konflikt, ale také příležitost podívat se na věci z úplně jiného úhlu. Ostatně, schopnost efektivně řešit konflikty patří mezi základní znaky emoční inteligence.

9. Zajímá mě tvůj názor.

Doslova komunikační poklad! Díky této frázi si bude váš partner jistý, že jsou pro vás jeho názory cenné.

10. Tohle mi není příjemné. 

Řešíte problém? Fajn, místo abyste v něm vymáchali viníka, dejte najevo své pocity. Emočně inteligentní lidé se nesoustředí na stíhání domnělých „pachatelů“ svých trablů, ale na celkový kontext.

11. Cítím to takhle.

Sdílejte své vlastní emoce s ostatními lidmi. Emoční upřímnost nás nejen sbližuje, také povzbuzuje ostatní, aby v komunikaci dělali totéž.

12. Mrzí mě to.

Nikdy se nebojte říct „promiň“, když uděláte chybu. A ty děláme občas úplně všichni! Emočně inteligentní lidé v sobě mají zdravou dávku sebereflexe, pokory a empatie, díky kterým slova omluvy neodkládají ani nezametají pod koberec.

13. Děkuji!

Pamatujete na „kouzelná slovíčka“ z dětství? Zdvořilost, dokonce i podle vědců, už není tak trendy jako dřív, ale fráze jako „prosím“, „děkuji“ nebo „není zač“ se vždycky cení. Na rozdíl od okázalého nezájmu. I drobná pozornost přece není žádná samozřejmost.

Související…

Myslíte si, že jste opravdu inteligentní? Odhalí to váš hlas i rychlost mluvení
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Cnbc.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...