fbpx

Platí vám málo? Naučte se, jak si u zaměstnavatele vyjednat vyšší mzdu 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

A je to tady; sedíte tváří v tvář osobě, která rozhoduje o vašem měsíčním příjmu. A chcete po ní víc

Zveřejněno: 4. 4. 2023

Pro naprostou většinu lidí je taková představa natolik děsivá, že se téma žádosti o zvýšení platu neodvažují ve svém zaměstnání ani zmínit, natož se do samotného vyjednávání skutečně pustit. Zkuste se ale uklidnit tím, že horší už to nebude. Protože opravdu nebude. Za žádost o zvýšení platu vás žádný příčetný zaměstnavatel nevyhodí a ani vám to pak nedá pěkně sežrat. Pokud se budete držet následujících rad, vaše šance na úspěch výrazně vzrostou.

Příprava

Než vůbec začnete o vyjednávání lepšího platu přemýšlet, musíte znát svou vlastní hodnotu. Dohledejte si všechny dostupné informace o mzdových podmínkách ve vašem oboru a samozřejmě na vaší pozici speciálně. Zaměřte se na portály s aktuálními nabídkami práce a porovnejte platy, které společnosti nabízí. Jestliže se ocitnete tváří v tvář ostřílenému personalistovi a nebudete mít svou žádost jasně podloženou tvrdými čísly, vyjednávání dost možná skončí dřív, než vůbec začne.

Až budete s průzkumem hotovi, stanovte si spodní a horní hranici odměny, se kterou jste ochotni se při vyjednávání spokojit. A pak, až dojde na věc, požádejte ještě o něco víc, než je horní hranice. Je téměř jisté, že zaměstnavatel bude mít záměr navrhovanou částku alespoň o něco málo snížit, aby si zachoval své vedoucí postavení. Buďte na to připraveni a nechte si pro tyto případy potřebný prostor.

Některé výzkumy navíc uvádí, že když si řeknete o nějakou opravdu specifickou částku, jako například 32 420 korun, zvyšujete tak šanci na vyjednání vyšší mzdy. Zaměstnavateli dáte najevo, že máte jasnou představu o své hodnotě na trhu práce a netaháte jen tak nazdařbůh čísla z rukávu. Jestli si ale chcete hrát s ohněm, buďte raději dobře připraveni na otázku, proč požadujete zrovna tuto konkrétní částku?

Jdeme na to

Načasování je (dalším) klíčem k úspěchu. Začátky pracovních týdnů bývají mnohdy hektické a reakce, které se vám dostane, může být ovlivněna nepříznivým naladěním vašeho šéfa, případně personalisty. Debbie Moskowitzová, psycholožka z McGillovy univerzity v Montrealu, tvrdí, že pokud chcete dostat přidáno, měli byste své pokusy nechat na čtvrtek a pátek. Lidé jsou ke konci týdně uvolněnější a daleko snáze s nimi lze dosáhnout kompromisů.

Když přijde na věc, všechno to bude o tom jednom čísle. O čísle, které v konverzaci padne hned na začátku. Vždy byste to měli být vy, kdo s prvotním návrhem přijde, ne člověk na protější straně stolu.

V případě, že jste si před zrcadlem v koupelně už alespoň desetkrát vyzkoušeli přehrát všechny možné scénáře nadcházejícího vyjednávání, můžete jít na věc. A nezapomeňte si dát trochu kafe. Nebo třeba černého čaje nebo coca-coly, podle preferencí. Podle studie, publikované v časopisu European Journal of Social Psychology, vám kofein zvýší sebevědomí a odolnost vůči tomu, nechat se druhou stranou během vyjednávání postrkovat směrem, který se jí zrovna hodí.

Narovnejte se, vztyčte hlavu a vstupte do místnosti s úsměvem na tváři. Je stěžejní začít konverzaci na pozitivní notě, protože v podobném duchu už se ponese i zbytek vyjednávání.

Akce, kamera, klapka!

Když přijde na věc, všechno to bude o tom jednom čísle. O čísle, které v konverzaci padne hned na začátku. Vždy byste to měli být vy, kdo s prvotním návrhem přijde, ne člověk na protější straně stolu, protože právě od tohoto čísla se bude odvíjet celá konverzace. Pokud promeškáte tu správnou chvíli a necháte svému protějšku prostor k navržení konkrétního zvýšení mzdy před vámi, dost možná na konci odejdete s mnohem menší částkou, než jste si původně určili. A jak už bylo zmíněno, ale nikdy není od věci si to znovu připomenout, v každém případě si řekněte o víc peněz, než opravdu chcete.

Pokud první protinávrh nebude korespondovat s vašimi představami, pak se nebojte říct „ne“. Stejně tak se vůbec nebojte toho, že někdo řekne „ne“ vám. Vyjednávání je od toho, aby se dospělo k nějakému kompromisu přijatelnému pro obě strany. Ostatně by to nebylo žádné vyjednávání, pokud bychom dopředu věděli, co chce naše protistrana, a tomu pak přizpůsobili naše požadavky. Uvažujte o „ne“ jako o součásti celého procesu, ne jako o odmítnutí.

Nebojte se neúspěchu

Přirozeně ne každé vyjednávání končí úspěchem a dohodou obou stran. Někdy je ale ještě větším selháním přistoupit na něco, co ani trochu neodpovídá vaší počáteční představě. Pro tyto případy se vždy hodí si stanovit tzv. bod odchodu. Ten představuje odmítnutí konečné nabídky, která je pro vás ale stále až příliš nízká.

Odejít od vyjednávání není nikdy snadné. Zvláště pak, pokud si zrovna chcete zajistit více peněz. Jestliže jste si ale naprosto jisti, že i přes svůj přínos pro firmu  nejste dostatečně odměňováni, dejte to slušně, ale jasně najevo. Jak jsme zmínili v úvodu – horší už to (nejspíš) nebude. A v případě, že vaše kvality nejsou dlouhodobě vedením společnosti oceňovány tak, jak by měly, může být na místě začít uvažovat o změně zaměstnání. To se samozřejmě snadněji řekne, než udělá, ale až na to opravdu dojde, dost možná budete litovat toho, že jste se k tomuto kroku neodhodlali už mnohem dřív.

Související…

Kdy je na místě zvážit výpověď? A kdy toho můžete hořce litovat
Michal Švehla

foto: Shutterstock , zdroj: The Muse

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...