fbpx

Trocha narcismu neškodí. Kdy může být užitečný a kdy už se stává patologickým? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Zdravé sebevědomí a pocit hrdosti vůči sobě samému nemusí být na škodu. Ale čeho je moc, toho je příliš

Zveřejněno: 29. 3. 2023

Pojem „narcismus“ nabral v posledních letech na popularitě a sociální sítě i další online i offline platformy se často hemží nejrůznějšími radami, postřehy a návody zaměřenými na to, jak se vypořádat s narcisty ve vztazích a v blízkém okolí. Případně i na to, jak přehnaný obdiv ke své vlastní osobě sám ukočírovat. Pokud v sobě ale máte narcismu tak akorát, může pro vás být výhodou.

Není narcismus jako narcismus

Výzkum, provedený izraelskou psychoanalytičkou Ronnie Solanovou, ukázal, že přítomnost zdravého narcismu může lidi motivovat k sebezdokonalování a lepšímu zvládání životních výzev. Podle Solanové mají všechny osobnostní rysy, ať už prospěšné nebo patologické, základ v evoluci. Existují proto, abychom byli schopni ve světě přežít nejen jako druh, ale i jako jednotlivci.

Doktor Otto Kernberg, psychiatr se specializací na poruchy osobnosti, rozděluje zdravý a patologický narcismus pomocí rámce, který hodnotí schopnost jedince zapojovat se a podílet se na romantických vztazích. Zatímco zdravý narcismus se váže na dobrý vztah k sobě samému a pocit hrdosti vůči sobě samému, patologický narcismus je charakterizován extrémními výkyvy mezi pocitem méněcennosti a pocitem nadřazenosti nad ostatními.

Patologický narcista si své partnery vybírá podle toho, jaké mají renomé a životní úspěchy a jestli jsou dostačující k potvrzení narcistovy vlastní domnělé hodnoty.

Kousek zdravého narcismu v sobě má každý člověk. Tato forma narcismu má podobu sebevědomí, a dokonce i mírného povyšování, přičemž je ale stále přítomna empatie k druhým lidem. Pokud pak snaha o dosažení úspěchu a zisku zahrnuje i přehnanou touhu po pozornosti a uznání okolí, přestává patřit do oblasti zdravého narcismu a stává se narcismem patologickým.

Patologický narcismus

Patologický narcista vnímá své okolí a všechny v něm pouze jako „nástavbu“ svého vlastního já. Lidé v životě takového člověka musí vždy prokazovat naprostou bezchybnost a dokonalost, protože tím přispívají k nabytí sebevědomí samotného narcisty. Stejně jako mnoho dalších poruch osobnosti se patologický narcismus velice negativně projevuje v intimních vztazích a vytváří koncept tzv. toxického vztahu.

Tato forma psychického a emocionálního týrání se vyznačuje především manipulativní komunikací a vědomým klamáním. Narcistu nepřitahují charakteristické rysy osoby nebo další věci, které ze vztahu s daným člověk vyplývají. Patologický narcista si své partnery vybírá podle toho, jaké mají renomé a životní úspěchy a jestli jsou dostačující k potvrzení narcistovy vlastní domnělé hodnoty. Protože je zájem ve většině případů pouze povrchní a narcistický člověk se toho ve skutečnosti o druhém moc dozvědět nechce, zájem o vztah upadá stejně rychle, jako se objeví.

Podle doktora Kernberga má neschopnost patologických narcistů navazovat plnohodnotné vztahy za následek jejich naprostou vnitřní prázdnotu. Pacientům s touto poruchou se v pokročilém středním věku dostaví palčivý pocit ze ztráty, mnoho z nich trpí ztrátou identity a pocitem bezmoci.

Balanc na hraně

Trocha zdravého narcismu může mít za následek růst společnosti i vznik silných vůdčích osobností. Pracovat s pocitem nadřazenosti a nesklouznout k ponižování, shazování a ubližování ostatním je však náročný úkol a jen málokdo dokáže ovládnout nutkání využívat tyto charakteristické rysy na úkor lidí kolem sebe.

I lidé se zdravým narcismem tak mohou lehce překračovat hranici, která je dělí od narcismu patologického. Nedostatek empatie, touha být naprosto nejlepší a citlivost na kritiku se týkají jak zdravých, tak patologických narcistů. Jak se s nimi dokážou poprat, často záleží na mnoha vnitřních i okolních vlivech.

Související…

Pět věcí, které narcisům nikdy neříkejte. Vytočí je totiž do nepříčetnosti
Klára Kutilová

 

foto: Shutterstock , zdroj: Big Think

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...