fbpx

Nebuď jak malej! Dva způsoby, jak konflikty řešit dospěleji 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Manipulace se může vplížit i do těch nejlepších vztahů. Důležité je uvědomit si, že konflikty lze řešit i lépe. Zde je návod jak

Zveřejněno: 23. 3. 2023

My lidé jsme od přírody společenští tvorové. Abychom mohli žít spokojeně, potřebujeme mít ve svém životě kvalitní a fungující vztahy. Samozřejmě dokážeme být někdy šťastní i sami se sebou, ale z dlouhodobého hlediska musíme cítit od blízkých lásku, podporu a respekt. Pokud tomu tak není, upadáme do stavů osamělosti, odloučení a izolace.

Vztahy jsou také nejčastějším důvodem, proč lidé začínají chodit na terapie. Když vidíme, že věci nefungují tak, jak by měly, a nedokážeme být šťastní, docházíme k uvědomění, že problém je potřeba řešit s odborníkem.

A co vyplývá z jejich zkušeností? Podle psychologa Marka Traverse bývá kámen úrazu ve způsobu, jakým konflikty řešíme. Mluví konkrétně o dvou vzorcích chování, které při častém opakování dokáží vztahy narušit. Které to jsou?

1. Terapie mlčením

Jedná se o pasivně agresivní manipulativní techniku, kterou lidé ve vztazích používají, aby získali zpět kontrolu. Záměrně neodpovídají na otázky a omezují oční kontakt s partnerem. Ze studie o terapii mlčením z roku 2008 vyplynulo, že:

  • tuto techniku někdy použila více než polovina lidí, žijících v manželství,
  • využívají ji častěji ženy než muži,
  • jakmile ji člověk jednou použije, je pravděpodobné, že se k tomu bude uchylovat opakovaně.

Pokud potřebujete v určité fázi hádky přestat mluvit, nedělejte to pasivně agresivním způsobem, ale v klidu partnerovi řekněte, že potřebujete čas v tichosti na srovnání myšlenek, a dejte si od řešení problému pauzu.

Ačkoliv strategií mlčení můžete někdy dosáhnout svého, rozhodně se nejedná o zdravé řešení konfliktu. Existují dospělejší způsoby, jak konfrontaci zvládnout.

Pokud potřebujete v určité fázi hádky přestat mluvit, nedělejte to pasivně agresivním způsobem, ale v klidu partnerovi řekněte, že potřebujete čas v tichosti na srovnání myšlenek, a dejte si od řešení problému pauzu. Jakmile se uklidníte a zpracujete situaci, zkuste si znovu promluvit.

2. Jak ty na mě, tak já na tebe

Když nás něco rozčílí, máme tendenci rychle reagovat, a to ne vždy tím nejrozumnějším způsobem. Někdy to proto končí tak, že konflikt zbytečně eskalujeme, protože máme chuť druhému oplatit to, že nás naštval, a uděláme něco, čím ho naštveme „na oplátku“. A z leckdy snadno řešitelné situace se tak stane mnohem větší problém.

Výzkumy jasně ukazují, že odpuštění je pro vaše dlouhodobé duševní zdraví vždy lepší volbou než pomsta. Některé prohřešky a hádky mohou průběh vašeho vztahu navždy změnit, ale to neznamená, že nemůžete odpustit.

Máte máslo na hlavě?

Jak již bylo zmíněno, k těmto nezralým způsobům řešení konfliktu se uchyluje velké množství z nás. Ale není potřeba se za to pranýřovat: důležité je si chybu uvědomit a začít pracovat na změně.

Pokud se posunete k lepšímu konfrontačnímu stylu a zaměříte se znovu na štěstí, které vám vztahy s blízkými přinášejí, a to i ty náročné, můžete propojení s lidmi ve vašem životě posunout na novou úroveň.  

Související…

Hádky mezi partnery prostě nemají vítěze. Pravdu při nich totiž nemá ani jeden
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...