fbpx

Jste vyhořelí ze seznamek? Odborníci radí: zpomalte a držte se svých požadavků 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Už měsíce či roky marně hledáte toho pravého partnera ve vodách internetu a cítíte zmar, že se stále nedaří? Někdy stačí jen změnit svůj přístup...

Zveřejněno: 5. 1. 2023

Osmadvacetiletá Abby používá seznamovací aplikace už osm let. Kromě Tinderu zkouší štěstí i na OkCupid, Bumble, eHarmony a několika dalších. Jakožto žena zcela oddaná záměru najít svého pana Božského, klidně na online seznamkách stráví denně dvě i více hodin.

Na první pohled to možná působí jako zábava, Abby ale přiznává, že je z toho ve skutečnosti zničená: swipování, monotónní seznamovací fráze, konverzace o ničem. A taky pochybnosti o sobě samé, když některý z jejích ctitelů kontakt ukončí. Její dlouhodobé snažení jí zatím nepřineslo ani jeden dlouhodobý vztah. Proč stále pokračuje? Má pocit, že pokud se odhlásí, propásne šanci potkat někoho úžasného.

Marné naděje

Nejznámější seznamovací aplikace Tinder oslavila v září 2022 deset let od svého vzniku, což mnoho lidí vedlo k zamyšlení nad tím, jak tato a jí podobné technologie změnily nejen kulturu seznamování, ale také citový život svých uživatelů. Stejně jako Abby i mnoho dalších singles tvrdí, že roky online randění jim na štěstí nepřidaly. Jak nedávno uvedl článek v The New York Times, lidé, kteří trpí syndromem vyhoření ze seznamek, jsou vyčerpaní a cyničtí. Pro některé je jediným skutečným řešením skončit se seznamovacími aplikacemi nadobro; pro jiné to znamená hledat způsoby, jak si nastavit hranice.

Průzkum z dubna 2022 společnosti Singles Reports, provedený mezi 500 lidmi ve věku 18 až 54 let, dospěl k závěru, že téměř 80 % zažívá při online seznamování emocionální vyhoření nebo únavu. S podobným výsledkem přišla nedávno i britská seznamovací aplikace Badoo. Podle ní se více než tři čtvrtiny nezadaných cítí vyhořele kvůli svým online seznamovacím snahám, které nikam nevedou.

Do randění je třeba vstupovat z místa sebelásky, sebepřijetí a soucitu se sebou samým.

„Cítím se vyhořelá, když vím, že musím projít doslova stovkou lidí, abych našla někoho, kdo mě alespoň trochu zaujme nebo s kým bych si třeba chtěla popovídat,“ přiznává Rosemary Guiserová, 32letá logopedka z Filadelfie v USA. „Je toho tolik, čím se musím prokousávat.“

„Po deseti letech bezvýsledného hledání jsem se začal sám sebe ptát: Co mi vlastně všechen ten čas, všechno to úsilí a všechny ty peníze daly?“ říká čtyřicetiletá Shani Silverová, tvůrkyně podcastů a autorka knihy "A Single Revolution", jejíž práce se zaměřuje na změnu negativních společenských narativů o svobodných. Silverová nakonec usoudila, že jí seznamovací aplikace berou čas, peníze, energii a nic jí za to nedávají. Proto všechny v roce 2019 smazala, což popsala jako jakési prozření, které bylo "vyvrcholením desetiletého trápení".

Co funguje?

Se seznamovacími aplikacemi pochopitelně nemají negativní zkušenost všichni. Průzkum Pew Research z roku 2020 zjistil, že 12 procent Američanů se oženilo nebo mělo vážný vztah s někým, koho poznali online, zatímco 57 procent z těch, kteří seznamovací aplikaci vyzkoušeli, uvedlo, že jejich zkušenost byla spíše pozitivní, ne-li velmi pozitivní.

Chcete se do jedné z těchto skupin také zařadit? Odborníci nabízejí několik tipů, jak na to.

Zpomalte

Seznamovací aplikace Bumble nabádá své uživatele, aby "procházeli profily potenciálních nápadníků s rozvahou" a "udržovali jistý balanc" tím, že se zaměří i na jiné věci než randění, jako jsou přátelé, rodina, práce a péče o sebe.

„Lidé stále jen hledají, a to je vyčerpává,“ říká biologická antropoložka Helen Fisherová z amerického institutu Kinsey. Doporučuje, aby uživatelé aplikace přestali komunikovat s dalšími lidmi, jakmile najdou devět potenciálních partnerů, s nimiž cítí určitou míru propojení, a věnovali svůj čas tomu, aby se tyto lidi nejprve skutečně pokusili poznat. Poukazuje na výzkum, který naznačuje, že systém lidské krátkodobé paměti nedokáže zpracovat více než pět až devět podnětů najednou.

Buďte autentičtí

Buďte sami sebou a nebojte se ukázat své kouzlo. Kvůli ghostingu, falešným profilům a nedbalé komunikaci jsme už trochu pošramocení. Jistá emocionální ostražitost je tedy pochopitelná. Klíčem k úspěchu je však paradoxně to, abyste stále ukazovali své pravé já, i když je to obtížné, a umožnili lidem vycítit, kdo skutečně jste.

„Jde o to, aby se část vaší strnulosti rozpustila. Lidé tak budou schopni vycítit, zda se k nim skutečně hodíte, a i vy si ušetříte spoustu času,“ radí vztahová koučka Ezzie Spencerová.

Stanovte si, co chcete (a řiďte se tím)

Odbornice na vztahy Caroline Westová ze společnosti Bumble doporučuje přistupovat k seznamovacím aplikacím s větším záměrem. „Většina lidí na Bumble už je dnes při hovorech s potenciálními partnery otevřenější ohledně toho, co chtějí,“ říká. Uživatelům radí, aby se soustředili na kvalitu místo kvantity. Nejdříve si tedy stanovte, co chcete. Pak se nebojte klást důležité otázky, které se týkají životního stylu, vztahu k rodině či třeba financím. Čím dříve odhalíte skutečnou tvář člověka, s nímž komunikujete, tím lépe.

A jak si stanovit partnerské priority? Místo toho, abyste přicházeli s podrobným seznamem toho, co od partnera chcete, pochopte, že existují tři hlavní způsoby, jak zjistit, zda mezi vámi existuje skutečná chemie a dlouhodobá kompatibilita.

1. Citová přitažlivost je na prvním místě. Počínaje tím, zda vám dotyčný může dát to, co v životě potřebujete, zda se s ním cítíte být v bezpečí a opečovaní. Víte, co vás emocionálně vzrušuje?

2. Bez chemie to nejde. Lidé často fyzické spojení přeceňují a vrhají se bezhlavě jen na základě toho, anebo jej naopak staví do pozadí a snaží se najít city k někomu, kdo je sice nepřitahuje, ale na papíře vypadá dobře. Abyste si udrželi dlouhodobý partnerský vztah, vzájemná přitažlivost chybět nesmí.

3. Mohli byste být přátelé? Neptejte se hned sami sebe: „Je to někdo, s kým si dovedu představit založit rodinu?“ Stačí, když máte pro začátek stejné hodnoty a baví vás si s druhým člověkem povídat, důvěřujete mu. Hledejte nitky přátelství, které se může časem rozvinout v něco víc. Zároveň nepropadejte fantazii. Neintelektualizujte své pocity. V každé fázi od swipování po první rande věřte tomu, jak se v danou chvíli cítíte. Je to dost dobré na to, abyste se posunuli k dalšímu kroku?

Klíčem k úspěchu je paradoxně to, abyste stále ukazovali své pravé já, i když je to obtížné, a umožnili lidem vycítit, kdo skutečně jste.

„Ze svých zásadních požadavků na partnera při seznamování nikdy neustupujte. Ano, možná už máte pocit, že láska není možná nebo že se musíte smířit s nestandardním chováním. Nevěřte tomu. Je důležité, abyste byli vždy ukotveni v pocitu vlastní hodnoty a nespokojili se s ničím menším,“ radí Spencerová. 

Podle ní je do randění třeba vstupovat z místa sebelásky, sebepřijetí a soucitu se sebou samým. To je základ pro to, aby celá zkušenost byla nejen zábavná a radostná, ale nakonec také úspěšná. „Tak se seznámíte s někým, kdo je na stejné vlně. Odtud pramení to kouzlo,“ říká. 

Související…

Američanky utrácejí tisíce dolarů za seznamovací kouče
Zdeňka Musilová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...