fbpx

Veřejnoprávní rádio nedopatřením na svém webu oznámilo úmrtí stovky světových celebrit. Francouzský podnikatel takto zemřel už potřetí

Zveřejněno: 18. 11. 2020

To, že si média připravují dopředu nekrology známých osobností vyššího věku, je známá věc. Novináři to dělají z celkem pochopitelných důvodů, musejí být připraveni na všechno, a když už někdo ze známých lidí zemře, jde při přípravě materiálu k vydání o minuty.

Občas se proto stane, že je připravený příspěvek o úmrtí dané osoby vydán omylem dřív, a to nejen o ty minuty. V létě roku 1995 se to stalo například i autorovi Rychlých šípů Jaroslavu Foglarovi. Ten původní zprávu ČTK o svém úmrtí poslouchal v nemocnici. Zemřel o čtyři roky později.

Stovky mrtvých celebrit

Naposledy se něco podobného ovšem v o dost větším měřítku povedlo francouzskému veřejnoprávnímu rozhlasu. Zveřejnil nekrology stovky osobností, mimo jiné anglické královny, fotbalové legendy Pelého nebo herečky Brigitte Bardotové.

Z Francouzů pak v nekrolozích figurovali Bernadette Chiracová, bývalý předseda vlády Lionel Jospin, herci Jean-Louis Trintignant, Alain Delon, Jean-Paul Belmondo.

Radio France Internationale (RFI), francouzský ekvivalent rozhlasové BBC či Českého rozhlasu, v pondělí 16. listopadu přiznalo technický problém a jeho zástupci se pak omlouvali za chybu, která prý „způsobila oznámení o smrti“ celebrit na jeho webových stránkách a partnerských platformách včetně Googlu. Nekrology byly samozřejmě rychle staženy, ale jak dobře víme, co se na internet jednou dá, to už tam je navždy.

Kromě zmíněných jmen se francouzský státní rozhlas takto „rozloučil“ třeba s íránským vůdcem ajatolláhem Alí Chameneím, bývalým americkým prezidentem Jimmy Carterem (tomu je mimochodem 96 let a těší se dobrému zdraví), kubánským vůdcem Raúlem Castrem, s Yoko Ono, bývalým trenérem a manažerem Manchesteru United Sirem Alexem Fergusonem či herci Clintem Eastwoodem a Sophií Lorenovou.

Z Francouzů pak v nekrolozích figurovali Bernadette Chiracová, manželka už dříve (a opravdu) zesnulého exprezidenta, bývalý předseda vlády Lionel Jospin, herci Jean-Louis Trintignant, Alain Delon, Jean-Paul Belmondo, režisér Roman Polanski a módní návrhář Pierre Cardin.

Příprava, zdá se, se zdařila

O britské královně Alžbětě II. rozhlasová stanice napsala: „Spojené království se dnes ráno probudilo jako sirotek. Buckinghamský palác oficiálně oznámil smrt královny Alžběty II. Královně, která zemřela na…, bylo 21. dubna 2020 94 let. Celý Albion truchlí po ztrátě své panovnice, která stála v čele své země od roku 1952…“

Kuriozitou je případ obchodního magnáta a politika Bernarda Tapieho (77), který se obětí chyby ohlašující jeho smrt nestal jednou ani dvakrát, ale dokonce třikrát.

V případě, že by královna zemřela už před svými jarními narozeninami na korovavirus, tak by nekrologu ještě předcházela slova: „Pandemie koronaviru, která způsobila zmatek po celém světě, není ctitelem korunovaných hlav. V Anglii si vyžádala život monarchy. Spojené království se dnes ráno probudilo jako sirotek. Královna Alžběta II. nepřežila související plicní komplikace ve věku 93 let...“

Kuriozitou je případ obchodního magnáta a politika Bernarda Tapieho (77), který se obětí chyby ohlašující jeho smrt nestal jednou ani dvakrát, ale dokonce třikrát. Deník Le Monde zveřejnil jeho nekrolog v roce 2019, televizní stanice sportovních novin L'Équipe oznámila tentýž rok jeho úmrtí dokonce na obrazovce. Do třetice se Tapie stal obětí chyby nyní na webu RFI. Každopádně tentokrát zemřel v dobré společnosti.

Související…

Jak žít plnohodnotnější život? Zkuste si představit sami sebe na smrtelné posteli
Kateřina Hájková

foto: Profimedia, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...