fbpx

Makakové se po očkování nenakazili. Máme tedy konečně vakcínu proti HIV? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Virus HIV hrál s lidstvem po dlouhá desetiletí smrtící hru. Jeho mimořádná rozmanitost a rychlost mutací činily z vývoje vakcíny výzvu, kterou se vědcům nedařilo překonat. Až doteď, zdá se

Zveřejněno: 11. 9. 2022

Většina vakcín poskytuje ochranu vyvoláním protilátek, které rozpoznávají funkční oblast patogenu a vážou se na ni. Například vakcíny proti koronaviru vedou k tvorbě protilátek, jež se naváží na spike protein, který virus využívá k přichycení za membránu hostitelských buněk. Co se však stane, když se tento protein změní? Tyto neutralizační protilátky se nemohou vázat tak účinně. A to je přesně ta překážka, proč se nedařilo nalézt spolehlivou vakcínu na onemocnění HIV.

Dřívější programy vakcín proti HIV se zaměřovaly na tu část spike proteinu, která zprostředkovává přichycení k buňkám. Koneckonců, pokud se virus nemůže připojit, hostitel se nemůže nakazit. Zpočátku byly tyto programy velmi slibné, v reálném světě však tyto vakcíny žádnou ochranu neposkytovaly. Mimo laboratoř byli totiž pacienti vystaveni kmenům, které se vyvinuly pod imunitním tlakem.

U makaků, jejichž hladina vytvořených protilátek byla vysoká, se po 13 aplikacích SHIV nakazili pouze dva ze sedmi - vysoká hladina protilátek zajistila vysokou míru jejich ochrany.

Vědci tedy vyslovili hypotézu, že účinná vakcína musí obsahovat stabilní a kompletní spike protein. Poté se předháněli v objevování způsobů, jak udržet dosud nestabilní připojovací a fúzní části pevně spojené. První úspěch zaznamenali na Cornell University, kde zjistili, že odštěpením malého segmentu na konci spike proteinu vznikla vysoce stabilní molekula s pravidelným vrtulovitým tvarem, který je nyní považován za charakteristický znak spike proteinů HIV-1.

Slibné pokusy s makaky

V průběhu nového výzkumu byli stabilním spike proteinem očkováni makakové, a to šestkrát v průběhu přibližně šesti měsíců. Vakcína byla obohacena o adjuvans – speciální molekulu, stimulující imunitní systém – s názvem 3M-052, která zvyšuje imunitní odpověď také na chřipkovou vakcínu. U makaků se vyvinuly protilátky v různé koncentraci.

Aby se zjistilo, zda tyto protilátky chrání makaky před infekcí, byli opakovaně vystaveni viru SHIV, který je viru HIV podobný. Devět kontrolních makaků, kteří vakcínu nedostali, se po osmi aplikacích SHIV nakazilo. Ve skupině očkovaných makaků s nízkou hladinou vytvořených protilátek se po 13 aplikacích SHIV nakazilo 13 z 15 jedinců, i když pomaleji než u makaků neočkovaných.

Nicméně u makaků, jejichž hladina vytvořených protilátek byla vysoká, se po 13 aplikacích SHIV nakazili pouze dva ze sedmi, což znamená, že vysoká hladina protilátek zajistila vysokou míru ochrany. Pozoruhodné je, že dva infikovaní makakové ze skupiny s vysokým obsahem protilátek měli dva týdny před aplikací SHIV koncentraci HIV specifických protilátek nejnižší. Výsledky výzkumu budou podrobeny testování prostřednictvím Vaccine Trials Network (HVTN), aby se zjistilo, zda tento protein může vyvolat tvorbu protilátek u lidí.

Související…

Rýmu i covid zastaví stejné protilátky. Získáme univerzální vakcínu?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Big Think

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...