fbpx

Zveřejněno: 13. 6. 2017

Už se vám stalo, že jste si udělali kávu a z pěny na vás koukaly dvě oči a ústa? Jestli ano, tak jste na vlastní kůži zažili jev zvaný pareidolie. Co to je a proč je to užitečné?

Vidíte mraky na obloze ve tvaru obličeje, knoflíky na pračce se na vás mračí a opečený toast vypadá jako Ježíš – to vše dokáže vytvořit náš mozek. Má totiž schopnost „rychlovyhledávání“ obličejů. Někdy se však splete a vidí je i tam, kde nejsou.

Tvář na Marsu

Jsou lidé, kteří jsou natolik přesvědčeni o tom, co vidí, že jsou schopni na své představě postavit i celé konspirační teorie. Nejznámější z nich je zřejmě obličej na Marsu, který je podle některých lidí důkazem toho, že na Marsu byla (nebo je?) civilizace. Ve skutečnosti jde pouze o kopec, který, když se zobrazí z jiného úhlu nebo ve 3D, je úplně obyčejný. Proč v něm tedy vidíme obličej?

Prastarý obranný mechanismus

Jedno z vysvětlení tohoto jevu je, že člověk je tvor nanejvýš sociální. Už malé miminko je nastaveno na to, aby dokázalo rozpoznat obličej člověka od jiných objektů. Je to samozřejmě z důvodu vlastní ochrany. Když miminko rozpozná obličej, usměje se a dospělého tím k sobě upoutá a „donutí ho“, aby se o něj staral a neopustil ho. Zvyšuje tak svou naději na přežití. Snaha rychle rozpoznat obličej přetrvává i do dospělosti, kdy nás pak může zaskočit při sledování vlastního hrnku kávy.

pareidolie shutterstock 380604331

I když to vypadá, že se uschlý list směje, jen si s vámi zahrává váš mozek.

Hledání smyslu v nesmyslech

Jiné vysvětlení může být dáno tím, že náš mozek ve všem, co vidí, hledá smysl – tomuto jevu se říká apofenie a je to nadřazený pojem pro pareidolie. Kromě pareidolií pod apofenie spadá i hledání pravidelnosti v náhodně padlých číslech, v hazardu i třeba „gamblerův paradox“ – předpoklad, že pokud na minci padne mnohokrát za sebou orel, musí brzy padnout panna (pravděpodobnost je ale stále stejná).

Toast za 28 tisíc dolarů

Co by málokdo čekal, je fakt, že na pareidoliích lze i vydělávat. Jedna žena z Miami viděla ve svém toastu podobiznu Panny Marie a dokázala tento konkrétní (v době prodeje už 10 let starý) toast prodat na eBay za 28 tisíc dolarů. Celkově je hodně „in“ vše ohledně Panny Marie a Ježíše Krista – někdo vidí jejich podobizny ve skále, někdo třeba v pařezu. Podle jedné studie z Finska jsou nábožensky založení lidé náchylnější k těmto vidinám oproti jiným lidem.

rorschach test shutterstock 224901208

Pareidolie se využívá i v Rorschachově testu.

Co vidíte v inkoustových skvrnách?

Pareidolie se využívá i řízeně v některých psychologických testech. Nejznámější z nich je Rorschachův test inkoustových skvrn. Zkoumaný člověk má za úkol říct, co vidí v náhodně vzniklých inkoustových skvrnách. Nemusí tam vidět zrovna obličeje, ale snaží se najít smysl v nesmyslných skvrnách. Psychologové předpokládají, že dotyčný do tohoto abstraktního obsahu promítne něco ze svého podvědomí (aniž by o tom sám věděl) a z toho lze diagnostikovat různé poruchy. Až tedy příště uvidíte obličej místo knoflíků na myčce, nenechte se zmást!

Čtěte také: 

Všechno je to v očích: Muži a ženy opravdu vidí věci jinak

Objevte kouzlo řízených iluzí. Zlepší se vám život!

Däniken: Mimozemšťani se s námi ještě nepotkají. Kdo by se taky paktoval s drůbeží

foto: Shutterstock, zdroj: Live Science

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...