fbpx

Zveřejněno: 27. 11. 2017

Konopí je jednou z prvních plodin v historii lidstva, kterou člověk začal pěstovat a různě zpracovávat. Kromě léčivých vlastností se tato rostlina po tisíce let používala mimo jiné na výrobu textilu, papíru, lan, provazů a dalších materiálů. V dnešní době se díky vědeckým poznatkům může konopí využívat jako obnovitelný zdroj surovin, ze kterých lze vyrobit více než 25 000 různých produktů. V tomto článku vám představíme nejen ty nejpopulárnější výrobky z konopí, ale i takové, o kterých by vás ani ve snu nenapadlo, že mohou obsahovat něco z této rostliny.

Olej a extrakt

Jak konopné květy (palice), tak semínka jsou velmi užitečné a mají mnoho využití. Z květů lze extrahovat účinné látky v podobě výtažků, zatímco ze semínek se získává ceněný olej. Ten je čirou bezbarvou (někdy lehce nazelenalou nebo nahnědlou) látkou s mírně hořkou příchutí a často se používá ve výrobcích pro péči o tělo, jako lubrikant, a dokonce se vyskytuje i v některém druhu plastu.

Oproti tomu konopný extrakt neboli výtažek se získává z květů, které jsou bohaté na léčivé kanabinoidy, terpeny a další látky. Nejvíce se dnes hovoří o kanabidiolu (CBD), což je kanabinoid s řadou terapeutických vlastností a bez omamných účinků (dokonce umí potlačovat psychoaktivní účinky „nechvalně“ proslulého tetrahydrokanabinolu – THC). Ovšem nenechme se zmást lživou propagandou – i u THC byly prokázány významné léčivé účinky, přičemž čím dál více odborných výzkumů potvrzuje, že nejúčinnější při léčbě různých druhů rakovin, roztroušené sklerózy atd. jsou právě takové konopné extrakty, které obsahují oba tyto nejznámější kanabinoidy.

shutterstock 407896735

Papír

I když to mnozí z nás netuší, je pravdou, že konopí se v papírnictví využívalo již před 2 000 lety, kdy s výrobou papíru přišli Číňané. Je to tak, celých dva tisíce let. Proč se tedy v posledních více než 150 letech od konopí coby prvku pro výrobu papíru upustilo? Jeho funkci převzala buničina z dřeva stromů a nikdo to neřešil, dokud nám nedošlo, že takto ničíme lesní porosty po celém světě. Konopí se nyní vrací v podobě průmyslového papíru a přibývají nové způsoby a techniky, jak jej zpracovat. Mnoho ekologicky uvažujících podnikatelů hledá způsoby, jak zahrnout konopí do dřevozpracujícího průmyslu, např. pro výrobu uměleckého papíru, balíků, kapesníků a dalších (v současnosti se konopný papír nejvíce využívá na výrobu cigaretových papírků).

shutterstock 546110893

Kompozitní materiál pro vozidla

Zhruba před 150 lety měl samotný Henry Ford vizi o „pěstování aut z půdy“. Dnes někteří výrobci luxusních vozů jako Mercedes nebo BMW používají kompozitní materiály z konopí v rámech na dveře či v čalounění. Dokonce i výrobci letadel momentálně zkoumají, jak do svých designů přidat více produktů z konopí a přírodních vláken. Také ekologické sportovní auto společnosti Renew Sports Car má lehkou a nízkouhlíkovou karosérii vyrobenou z konopí a vyrábí se už v plynových či elektrických verzích s výkonem přes 500 koní.

shutterstock 482290204

Konopí jako stavební materiál

Když se smíchá konopné pazdeří s vápnem, vznikne jeden z nejskvělejších stavebních materiálů, které kdy lidstvo vynalezlo – konopný beton, o němž jsme ve Flowee už psali. Pazdeří sestává z dřevité dužiny konopného stonku, které projde průmyslovým zpracováním, kde se trhá na kusy a kde se nežádoucí prvky oddělí od vláken. Z těchto vláken se vyrábějí desítky produktů, které jsou z hlediska životního prostředí daleko šetrnější než běžně používané výrobky.

shutterstock 102924725

Brýle

Společnost Hemp Eyewear nedávno přišla s novými slunečními brýlemi, jejichž obroučky jsou vyrobeny z kompozitních konopných vláken. Společnosti se podařilo vybrat 50 000 dolarů na Kickstarteru a nedávno brýle začala distribuovat. Druhým výrobcem takových brýlí je společnost Bosky Ski Goggles. Jejich obroučky jsou z pružného konopného uretanu s ventilačním systémem odolným vůči prasknutí.

17438839 1891790107768609 2154423061019885568 n

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...