fbpx

Zveřejněno: 18. 11. 2017

Desítky tisíc objektů zavřeno, čtyři sta manažerů a vedoucích z osmdesáti tisíc zařízení obviněno a zatčeno za porušování zákonů - tak dopadly kontroly továren inspektorů v Číně, kteří již připravují pokuty za 1,8 miliardy korun. Jak moc to ovlivní ekonomiku této velmoci?

Vše se spustilo v polovině srpna. Inspektoři vzali útokem především tepelné elektrárny, uhelné doly, chemické provozy a železárny. Čína se na sjezdu komunistické strany nechala slyšet, že hodlá snížit vysokou koncentraci jemných částic (PM2,5). 47 mikrogramů na kubický metr chce země snížit do roku 2035 na 35 mikrogramů.

Čína svoje sliby plní

Své první kroky pro zlepšení situace podnikla Čína už v roce 2013, kdy oznámila 10 taktik pro zlepšení stavu ovzduší. Mezi ně patřil i boj proti emisnímu znečištění průmyslových odvětví. Do roku 2017 mělo být docíleno snížení emisí o 30 %. Zdá se tedy, že Čína svoje sliby plní.

znecisteni shutterstock 633374150

Čína patří k nejvíce znečištěným zemím světa.

Ekonomické nevýhody, ekologické výhody

Předpokládá se negativní dopad na čínskou ekonomiku. Již nyní má tisíce firem potíže. Mnozí však odhadují, že díky zdokonalujícím se technologiím se průmysl dokáže postavit na nohy poměrně rychle. Ohrožená ekonomika je daň, kterou musí země zaplatit za čistší vzduch, nebe poseté hvězdami a zdravou modrou vodu. Tyto aspekty tamní obyvatelé neznají. Čína patří mezi nejvíce znečištěné země vůbec, a právě proto tak intenzivně bojuje za potřebnou změnu.

Opatření jsou účinná, boj pokračuje

Čína si svoje kroky chválí a opatření byla účinná, proto v nich hodlá v budoucnu pokračovat. "Je to obrovská a vážná událost. Myslím si, že mnozí z nás se dokonce domnívají, že se tyto nová opatření stanou normálem," prohlásil exportér ze společnosti MKT & Associates NPR Michael Crotty. 

foto: Shutterstock, zdroj: Reuters

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...