fbpx

Zveřejněno: 9. 8. 2017

Také máte v oblibě esenciální oleje? Nic proti nim, ale v těchto týdnech plných hřejivých slunečních paprsků byste se měli jejich používání vzdát. Některé z nich totiž způsobují silnou fotosenzitivitu pokožky.

Zvýšená citlivost na slunce, tedy ona fotosenzitivita, má různé příčiny. Mohou za ni nejen vrozené dispozice, ale také určité druhy léků včetně antibiotik nebo některá onemocnění, například lupénka, atopický ekzém i různé poruchy imunity. Citlivost na sluneční záření ale mohou vyvolat i některé rostlinné produkty, mezi které patří také esenciální oleje.

Přednosti těchto produktů jsou přitom nesporné. Dodávají kosmetice příjemnou vůni, pečují přirozenou cestou o pokožku a prodlužují trvanlivost přírodních produktů. Řada nejoblíbenějších esenciálních olejů ale obsahuje látky zvané furokarmariny, které zvyšují účinky UV záření.

shutterstock 298026293

Esenciální oleje jsou vhodné při masážích, na slunci ovšem můžou škodit

Oleje a sluneční alergie

Mohou tak za to, že se při jejich pravidelném používání zvyšuje u citlivých jedinců fotosenzitivita pokožky. Ta se pak snadno spálí i při kratším pobytu na slunci nebo se na ní začne tvořit svědivá vyrážka v podobě červených pupínků. Všechny tyto projevy mohou vyvolat celkovou sluneční alergii.

Během slunečných dnů je proto lepší se všem krémům, emulzím a sprchovým olejům s obsahem těchto olejů vyhnout. Dermatologové dokonce upozorňují, že dlouhodobější používání této kosmetiky může vyvolat zvýšenou citlivost na sluneční paprsky i u jedinců, kteří s ní doposud problémy neměli.

Nejhorší jsou citrusy

Pokud se tedy chcete všech popsaných potíží vyvarovat, dávejte si pozor především na produkty s obsahem esenciálních olejů z anděliky a z citrusových plodů včetně bergamotu, protože ty jsou fotosenzitivní nejvíce.

Některé oleje sice ztrácejí schopnost vyvolat fotosenzitivitu při silném naředění, ale lepší je na to nespoléhat. Ostatně, proč zbytečně riskovat a pokazit si krásné letní měsíce nepříjemnými kožními komplikacemi?

foto: Shutterstock, zdroj: The Independent

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...