fbpx

Zveřejněno: 3. 5. 2017

Malé, úhledné, barevné balíčky, které velmi rádi na stáncích i v prodejně všichni vezmou do ruky, prohlížejí si je se zájmem a nadšením… ovšem jen do chvíle, než zjistí, že se jedná o  látkové vložky. V tomto okamžiku někteří dokonce vložku štítivě odhodí naším směrem a vykřiknou „blé“! Když si ale vyslechnou způsoby jejich používání, často odchází s minimálně jedním kouskem na vyzkoušení. Jak to máte vy? 

„Látkové vložky jsem dostala od kamarádek k narozeninám. Že prý budu nadšená. Pochybovala jsem, ale měly pravdu. Když jsem si vzala látkovku poprvé, zapomínala jsem, že ji mám. Žádné tření igelitu na stehnech, tvrdé cosi mezi nohama, nic. Jen jako tlustší kalhotky. A ráno nezapáchaly. Jak jsou prodyšné, nedošlo k zapaření. To, že je musím namáčet a prát, je malá daň za pohodlí a zdraví,“ vysvětluje Kateřina, která látkovky používá víc než rok. Pokud o nich také přemýšlíte, zodpovíme vám pět nejzákladnějších otázek, které by vám mohly vrtat hlavou. 

latkova vlozka shutterstock 369806777

Látkové vložky jsou zpravidla vyrobeny z bambusu, bavlny nebo konopí a po stranách mají patentky, kterými se zachytí za kalhotky.

1. Jak funguje jejich používání?

Látkové vložky jsou vyrobeny z různých materiálů – bambusu, bavlny nebo konopí. Uvnitř vložky nebo z její vnitřní strany bývá velmi často i vrstva PUL (polyester s polyuretanovým zátěrem), která je nepropustná a zároveň prodyšná. Jsou opatřeny křidélky s patentkami pro zapnutí na kalhotky. Na kalhotkách vložky drží, nesjíždějí. Jsou diskrétní a velmi bezpečné na používání. Mění se stejně často jako klasické vložky či tampony.

2. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Vložky si můžete vybrat intimní  – tenké, menší, bez PUL vrstvy, denní  – větší, obvykle s PUL vrstvou, či noční  – dlouhé vložky opatřené PUL vrstvou. Intimní vložky se používají ke konci cyklu nebo při běžných dnech bez menstruace nebo jako „pojistka“ k menstruačnímu kalíšku. Noční vložky nosíme na noc nebo při silnějším krvácení na začátku menstruace. V případě velmi silného krvácení lze navrstvit i dvě noční vložky. Denní variantu používáme dle potřeby v dalších dnech cyklu.

V dnešní době jsou již desítky výrobců látkových vložek, a proto doporučuji si vložky prohlédnout a vyzkoušet si i více typů, než si vyberete kompletní výbavičku z vámi nejoblíbenějšího typu, střihu a výrobce.

kalisek shutterstock 338588447

Látková vložka poslouží i jako taková jistota při používání menstruačního kalíšku.

 

„Mě zaujaly látkové slipky. U umělohmotných mi začalo vadit množství odpadu, který jejich používáním produkuji. Je to sice jen malá vložtička denně, ale za měsíc už je to docela hromada. Tak jsem si řekla, že zkusím slipky. Ty se tolik neušpiní a jednou týdně je přemáchnout s bílým prádlem nebude problém. To, že bych je používala i během menstruace, mě vůbec nenapadlo. Teď je nosím skoro pořád, jen na první dva dny, kdy hodně krvácím, používám kalíšek. Ze značek mám dobrou zkušenost s Imse Vimse, jsou hezky štíhlé a hebké, takže žádná plína,“ vysvětluje své zkušenosti pětatřicetiletá Jana.

3. Jakým způsobem o ně pečujeme?

Po použití je můžeme skladovat několik hodin (případně dní) v prodyšných taštičkách nebo pytlících na pleny, které jsou vyrobeny opět z prodyšného PUL materiálu. V koupelně je pak namočíme do studené vody a necháme odmočit. Vypereme je společně s dalším prádlem v pracím prášku (ideálně ekologickém) bez použití aviváže na šedesát stupňů.

Vyberete-li si bílé látkové vložky, můžete do praní použít i žlučové mýdlo a sůl na skvrny. Vložky s potisky nepouští barvy, takže je můžete prát s jakýmkoliv dalším prádlem. Po vyprání je pověsíte na sušák, kde schnou cca 12–24 hodin a znovu použijete nebo schováte na další cyklus. Pro praní lze používat i síťky na prádlo, které se využívají na látkové pleny nebo na praní jemného prádla. V síťce, kterou máme připravenou v nádobě, skladujeme vložky a pak je společně s ní vložíme do pračky. Výhodou je, že nemusíte na vložky přímo sahat.

svoboda menstruace shutterstock 430472275

Ať už je budete používat jen na doma nebo úplně celý cyklus a všude, látkové vložky vám zaručí stoprocentní pohodlí.

4. Používají se jen na doma?

Některé ženy kombinují látkové vložky s menstruačním kalíškem nebo naopak s používáním konvenční dámské hygieny. Můžete tedy nosit látkové vložky jen na doma a mít tak zajištěné velké pohodlí v čase stráveném doma. Tento komfort je ale možné zažívat i během celého dne, ať jste kdekoliv. Stačí mít s sebou praktický pytlík nebo taštičku na vložky, kde máte připravené čisté a kde máte i oddělenou část na ty použité.

5. Kolik potřebuji kusů?

Pro vyzkoušení můžete mít klidně jeden kus, ideálně od každého typu (denní, noční, intimka). Pro používání během celé menstruace však doporučujeme mít minimálně 25 kusů. Čím víc jich máte, tím méně často je musíte prát. Vložky vydrží stovky a stovky praní, takže výbavička vydrží minimálně pět až deset let. Pokud se zachází špatně s PUL materiálem (moc se natahuje, dává se do sušičky, suší se na topení), snižuje se tím jejich životnost.

Látkové vložky jsou ideální pro ženy, které se zajímají o životní prostředí, chtějí být ve větším kontaktu se svým tělem i cyklem, milují pohodlí, chtějí ušetřit, mají rády spolehlivost, ale i pro takové, kterým třeba jen nesedí menstruační kalíšek.

Čtěte také: 

Menstruace bez odpadu aneb jde to i jinak

I menstruační kalíšek má svá proti 

Skryté nebezpečí. Toxiny ve vložkách a tamponech!

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: https://www.branakdetem.cz/

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...