fbpx

Zveřejněno: 25. 6. 2017

Kdo má rád cesty proti proudu času, přijde si na ostrůvku Délos na úžasné zážitky. Leží ve Středozemním moři jen několik kilometrů od západního pobřeží ostrova Mykonos, v řeckém souostroví Kyklad.

Malinkatý Délos o délce 5 km a šířce pouze jen málo přes jeden kilometr je pro návštěvníky atraktivní především díky svým antickým památkám a svému historickému bohatství. I proto je pod ochranou UNESCO. Dnes neobydlený ostrov, kde žijí jen duchovní a hlídači archeologických nálezů, byl v období hellénistického Řecka bohatým a živým místem. Domov tady mělo přes 25 tisíc lidí z celého světa.

delos shutterstock 504044881

Sochy Kleopatry a Dioskouridese v Domě Kleopatry

Ostrov bohů 

Vyprahlý ostrov uprostřed tyrkysového moře určitě neposkytuje pohodlí řeckých letovisek a pláží. Ostatně proto se sem ani nejezdí. Atraktivita je v jeho minulosti a pověstech. Jedna z nich říká, že se na březích někdejšího jezera, které je dnes už vyprahlé, narodila božská dvojčata Appolon a Artemis. Ve starověkém Řecku byl Délos považován za posvátný, a to byl zřejmý důvod k tomu, stavět tady honosné chrámy a rezidence, z nichž se do současných dnů dochovaly mnohé. Délos je jednou z nejdůležitějších archeologických lokalit v Řecku a zdejší vykopávky obohacují Národní muzeum v Athénách. Ne však všechny putují do hlavního města, hodně z antických skvostů zůstává na ostrově. Vidět je můžeme v plenéru na místech, kde je archeologové nalezli, nebo v místním archeologickém muzeu.

delos shutterstock 518551522

Starověké mozaiky byly součástí honosných budov na Délu.

Slávu Délu zničily nájezdy pirátů

Pokud se rozhodnete ostrůvek navštívit, neměli byste vynechat zastávku v někdejší noblesní Divadelní čtvrti, která tvoří okruh kolem divadla z 3. století př. n. l. Právě tady kdysi stávaly nejhonosnější domy místních boháčů. Čas už jejich dokonalou krásu sice odnesl, ale přece jenom dost z ní do současnosti zůstalo. Především to jsou jedinečné mozaikové a sochařské výzdoby na domech. Ostatně bohatství bylo v této době na ostrově víc než dost. Obchodní přístav byl ve druhé polovině 3. stol. př. n. l. největším trhem s obilím, které se dováželo z Hersonissu a z Numidie. Ve Středomoří měl ještě další prvenství. V době, kdy Římané zničili Kartágo a dobyli Malou Asii, se stal nejvýznamnějším centrem trhu s otroky. Po poměrně dlouhé době prosperity se však rychle blížil, bohužel, úpadek. V polovině 1. stol. př. n. l. se ostrov Délos díky pirátským nájezdům vylidnil.

delos shutterstock 231493735

Pompézní uskupení několika soch sedících lvů evokují egyptské aleje sfing.

Centrum ostrova Délos tvoří chrámy

Délos, ač opuštěný, není ale pro turisty nedostupný. Z Mykonosu, vzdáleného jen půl hodiny plavby, jezdí pohodlné výletní lodě. Příjezd je bezesporu mimořádný, protože návštěvníci ostrova vystupují z lodě v místě, kde stával antický přístav. Tady výjimečná cesta začíná. Ostrov má svoji atmosféru dávných dob, a tak se trochu turisté stávají součástí života ostrova.  Obdivuhodné jsou chrámy, které pamatují dobu Syřanů, Egypťanů a později i Římanů. Nejznámější a nejnavštěvovanější je Terasa lvů, což je pompézní uskupení několika soch sedících lvů, které evokují egyptské aleje sfing. Tahákem milovníků antiky je na Délu také Stoivadeion, chrám zasvěcený Dionýsovi, bohu vína a nespoutaného veselí.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...