fbpx

Zveřejněno: 15. 10. 2017

Až na vzácné výjimky lze většinu lidí zařadit do jedné ze dvou kategorií: Jedni milují věrnost a oddaný pohled hafanů, zatímco druzí nedokážou odolat grácii a nezávislosti koček. Náhoda? Podle vědců nikoli. Rozsáhlé studie zjistily, že to, jakého domácího mazlíčka upřednostňujeme, říká hodně i o našem charakteru.

Existuje mnoho důvodů, které nasvědčují tomu, že preference psů či koček odrážejí některé jejich charakterové rysy. Zdomácnělí psi mají například silnou potřebu sociální interakce, takže bez páníčka nedají ani ránu a dotírají na něj, kamkoli se hne. Kočky většinou během celého dne nevidíte a domov navštěvují pouze občas, většinou v případě, když dostanou hlad. Povahy psů a koček se od sebe jednoduše liší jako den a noc, proto je jasné, že i typické vlastnosti jejich majitelů mohou být různé.

To dokazuje i nedávný výzkum Sama Goslinga, psychologa Texaské univerzity v Austinu, který provedl internetovou studii, v níž 4 565 dotázaných odpovídalo, zda upřednostňují psy, kočky ani jedno z těchto zvířat či obě. Tatáž skupina měla ohodnotit i své „osobnostní míry“, které psychologové často používají ke studiu charakteru. „Všichni se obecně domníváme, že domácí zvíře, k němuž má člověk největší náklonnost, říká něco o jeho osobnosti. A tento výzkum naznačuje, že rozdíly mezi pejskaři a kočkomily skutečně existují,“ tvrdí Gosling.

shutterstock 177520094

Majitelé koček jsou větší introverti, ale zase jsou více otevření novým věcem.

Extrovertní tradicionalisté vs. dobrodružní neurotici

Zářným příkladem je třeba právě přátelská povaha psů. Výsledky studie ukázaly, že ti, kteří milovali právě psy, byli obecně asi o 15 % extrovertnější a také příjemnější a svědomitější než „kočkolidé“. Ti naproti tomu byli neurotičtější, avšak otevřenější světu ve smyslu nových dobrodružství, neobvyklých myšlenek, zvědavosti a touhy po nových zkušenostech. Tito lidé se ukázali být méně konvenční než pejskaři, kteří prý tíhnou spíše k tradicím.

shutterstock 157173533

Majitel psa je spíše extrovert, který ovšem zastává konzervativní hodnoty, má rád pravidla.

Samotářské milovnice koček

Také další studie známého výzkumníka povahy zvířat Stanleyho Corena přinesla zajímavé výsledky. Zahrnovala 6 149 respondentů ve věku 16 až 94 let a ukázala, že lidé, kteří vlastnili pouze kočky, se zdáli být velmi odlišní od těch, kteří měli pouze psy nebo psy i kočky.

Vlastníte jen kočku? Pak jste podle studie zřejmě žena a máte o třetinu vyšší pravděpodobnost, že žijete sama, a dvakrát větší pravděpodobnost, že bydlíte v bytě. Naopak pro majitele psů je typické, že bydlí v domě s rodinou a dětmi.

Kdo je kdo?

Co se osobnostních rysů týká, Coren potvrzuje závěry Goslinga, tedy že ti, kteří vlastní jen kočky, jsou většinou introvertní, plašší a citově odtažitější a samostatnější. Také nemají potřebu dominovat a ovládat, bývají skromní, přímočaří a relativně důvěřiví. Naopak majitelé psů se vyznačují silou, asertivitou, vytrvalostí a sebevědomím, také však schopností manipulovat. Jsou často velmi společenští a interaktivní.

Snad nejznámější rozdíl mezi majiteli psů a koček může být ilustrován v jediném srovnání. Na dotaz, zda by si v případě příhodných podmínek pořídili také psa či kočku, odpovědělo celých 68 % majitelů koček, že psa nikoli, zatímco téměř stejný počet majitelů psů uvedl, že by kočku ve své domácnosti strpěli. Jakožto majitel psa jste tedy potenciálním vlastníkem kočky, zato majitelé koček většinou zůstanou výlučně u mňoukajících stvoření.

foto: Shutterstock, zdroj: Psychologytoday

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...