fbpx

Zveřejněno: 18. 9. 2017

V průzkumu z roku 2015 uvedlo 59 % respondentů, že seznamka je dobrým místem pro seznámení se s partnerem, a vědci odhadují, že až třetina sezdaných párů se potkala na internetu. Co se ukrývá za šílenstvím s online seznamkami? Opravdu už se neumíme seznámit bez počítače?

 V roce 1690 se v britských novinách objevil první inzerát na hledání partnera. Od té doby se věci hodně změnily. V polovině 20. století přišli podnikatelé s prvními dotazníky, které měly usnadnit založení šťastné rodiny. V roce 1985 byla spuštěna elektronická seznamka a jen o 10 let později spatřila světlo světa nejstarší online seznamka Match.com.

V listopadu 2004 už existovalo na 844 internetových seznamek různého druhu a v příštím roce jejich počet vzrostl o 38 %. Ačkoliv se zdá, že jsou v poslední době na ústupu, pořád ovlivňují život milionů lidí.

Normálně nebo na netu?

Behaviorální ekonomové Stephen Whyte a Benno Torgler provedli průzkum mezi více než 41 tisíci Australany ve věku mezi 18–80 lety, kteří využívají internetovou seznamku RSVP. „Z podnikatelského hlediska je pro nás fascinující vědět, na základě čeho se naši uživatelé kontaktují,“ vysvětlil ředitel společnosti Dave Heysen, proč takový průzkum umožnil. A tak vědci během čtyř měsíců analyzovali na 219 013 navázaných kontaktů.

Průzkum odhalil zajímavou odchylku od tradičního výběru partnerů. Lidé si obvykle vybírají partnera podle konkrétních vlastností a rysů. Jak prozradil Stephen Whyte: „Výběr partnera je jedním z největších psychologických, ale i ekonomických rozhodnutí, jaké člověk může učinit, a proto je objektem vědeckého zájmu v celé řadě oborů.“ Všechny výzkumy rozeznávají jeden ústřední fenomén: pozitivní asortativní párování, čili vybírání partnerů na základě vnější podobnosti. Hledáme lidi, kteří jsou přibližně stejně staří, atraktivní, mají podobný vkus, víru, rasu, vzdělání, zájmy.

shutterstock 323733704

Na netu si prý partnera namícháme dle potřeb (a klíčových slov)

„Internet zcela změnil způsob, jakým si lidé vybírají své partnery. Naše studie představuje krok kupředu k porozumění, jaký dopad má technologie na výběr partnera s ohledem na jeho vzdělání,“ vysvětlil Whyte.

Větší výběr rozhoduje

Hledání partnerů přes internet nám umožňuje výběr více partnerů ze širší plejády možností. Zvyšujeme naše šance na nalezení partnera s nižší, stejnou i vyšší úrovní určitých charakteristik. Jednou z těchto kategorií je úroveň vzdělání. Vyšší vzdělání je obvykle vnímáno jako ekonomická výhoda a potenciál pro nalézání a poskytování zdrojů, proto si lidé podvědomě vyhledávají vzdělanější partnery.

Průzkum Whyta a Torglera odhalil změnu od tradičního způsobu, jakým se muži i ženy dívají na vzdělání svých potenciálních partnerů. Roli v rozhodování hraje mimo jiné životní etapa účastníků.

„Čím jsou lidé starší, tím méně se starají, jestli je úroveň vzdělání potenciálního partnera stejná jako jejich. Obzvláště starší ženy pravděpodobně kontaktují potenciálního partnera, který je méně vzdělaný než ony, ale překvapivě mají podobný přístup i mladší muži,“ vysvětlil Whyte.

bcc48260 9fa7 517e bfa8e813f75b0c03

Podle tohoto muže starší ženy prý hledají mladší partnery, aniž by jim vadilo, že mají nižší vzdělání.

Internet naše vztahy ovlivňuje mnoha různými způsoby. Podle některých průzkumů vedou online seznamky k vyšší spokojenosti v manželství a snížení počtu rozvodů. Umožňují nám být více vybíraví (protože vybíráme z většího množství partnerů). Mohou posilovat intimitu. Ale taky zvyšují promiskuitní chování. Je třeba ještě mnoha dalších výzkumů, které nám objasní podobnosti nebo rozdíly mezi navazováním vztahů v reálném světě a na internetu.

 

foto: Shutterstock, zdroj: The Science Explorer

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...