fbpx

Zveřejněno: 28. 11. 2017

Říká se, že jste to, co jíte. Věděli jste, že pokud si dopřáváte často rychlé občerstvení, mohou se u vás objevit depresivní stavy? Studie, publikovaná v Public Health Nutrition, potvrzuje, že lidé, kteří se často stravují ve fast foodech a s oblibou konzumují komerční pečivo, mají až o 51 procent vyšší pravděpodobnost, že skončí v depresích.

Výzkumníci z univerzity Las Palmas de Gran Canaria a z univerzity v Granadě zkoumali 8 964 dobrovolníků po dobu šesti měsíců, u kterých nikdy nebyla diagnostikována deprese. Takzvaný Junk Food, tedy nezdravé jídlo, je definováno jako komerční pečivo (koláče, koblihy, croissanty) a rychlé občerstvení (hamburgery, hot dogy, pizza). Vědci zjistili, že čím více těchto nezdravých potravin účastníci konzumovali, tím měli větší sklony k depresím.

Na vině nejsou jen fast foody

Strava z fast foodů přitom nezapříčiňuje jen deprese. Studie ukázala, že ti, kteří konzumovali rychlé občerstvení a běžné bílé pečivo, byli také méně aktivní a měli špatné stravovací návyky, což znamená, že nejedli dostatečné množství ovoce, ořechů, ryb, zeleniny a olivového oleje. Zároveň depresím podle studie více propadali lidé, kteří kouřili a pracovali více než 45 hodin týdně.

shutterstock 397557955

V depresi jsou podle studie více kuřáci a lidé, kteří pracují víc než 45 hodin týdně.

„Není to poprvé, kdy jsou vysoce zpracované potraviny spojovány s depresí,“ říká newyorská dietoložka Mary Hartleyová. Studie z roku 2009 podle ní došla k podobným výsledkům. „Lidé by měli vědět, že minimálně zpracované potraviny, jako jsou balené saláty, pečené ořechy, konzervy tuňáků, zmrazené ovoce či rajčatová omáčka, jsou v pořádku,“ říká Hartleyová.

„Ti, jejichž jídelníček se skládá z nekvalitní stravy, trpí nedostatkem základních živin. Tělo potřebuje živiny, aby vytvářelo chemické látky zvané neurotransmitery. A nedostatek některých živin může zapříčinit duševní poruchy,“ dodává dietoložka.

Čím se bránit před depresemi

Výzkum podle Hartleyové zároveň ukázal, že některé živiny preventivně před depresí chrání. Pomáhají například omega-3 mastné kyseliny, vitamin C, vitamin E, železo, hořčík či zinek. „Potraviny bohaté na vitamin B, kyselinu listovou, jako je čočka, fazole, špenát, pomeranče, chřest, avokádo, rajčata a obilné cereálie, by také měly pomoct,“ říká Hartleyová. „A prospěšné jsou i potraviny s vysokým obsahem vitaminu D, jakými jsou tučné ryby, žloutky a mléko, stejně jako samotné slunce, tedy nejdůležitější zdroj vitaminu D.“

Lepší náladu každopádně zaručí všestranná a vyvážená strava. „Nikdo by tedy neměl jíst pravidelně ve fast foodech,“ varuje Hartleyová. „Lidé, kteří trpí depresí, by se pak měli lépe starat o své fyzické zdraví. K vyvážené stravě patří dostatečná fyzická aktivita, měli by přestat kouřit, vyhýbat se alkoholu a dopřát si dostatek spánku,“ dodává Hartleyová.

foto: Shutterstock, zdroj: Shape

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...