fbpx

Zveřejněno: 30. 8. 2017

Zlato Inků. Tak se právem přezdívá na první pohled nepříliš výraznému, ale o to výživnějšímu jihoamerickému ovoci se skvělou chutí. Proč do jídelníčku zařadit právě lucumu, jak ji připravit a v čem prospěje vašemu zdraví?

Lucuma se v Jižní Americe využívá už několik tisíc let. Inkové ji používali jako léčebný prostředek a dochucovali s ní různá jídla. Dnes se toto ovoce dostává opět do popředí zájmu – a to jak příznivců zdravého životního stylu, tak vědeckých studií, které objevují stále další pozitivní vlivy lucumy na lidský organismus.

Studnice vitamínů a minerálů

Ve zlatém inckém ovoci se skrývá hned 14 esenciálních stopových prvků. Obsahuje hořčík, zinek, fosfor, draslík, sodík, vápník a beta-karoten. Kromě toho je také vynikajícím zdrojem vitamínů C, B1 a B2, což ocení zejména vegani a vegetariáni, kteří si jejich příjem zpravidla musejí hlídat.

Pravidelná konzumace lucumy také přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména díky vysokému obsahu antioxidantů. Tento plod dále pomáhá budovat silný imunitní systém, výrazně podporuje buněčnou regeneraci a zpomaluje proces předčasného stárnutí.

shutterstock 181249532

Z lucumy se dá připravit i lahodný sladký nápoj

I pro diabetiky

Sladká chuť šťavnaté lucumy přímo svádí k dochucení různých jídel. Dobrá zpráva pro diabetiky – díky nízkému glykemickému indexu se nemusíte bát zdravotních komplikací. Lucuma navíc pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Vyzkoušejte tímto ovocem nahradit tradiční bílý nebo třtinový cukr v poměru 2:1.

Staří Inkové používali lucumu po tisíce let jako léčebný prostředek. Lucuma slouží jako prevence civilizačních chorob, zmírňuje příznaky únavy, anémii i zažívací potíže a má protizánětlivé účinky. Ale své místo má i při problémech psychického rázu. Pomáhá totiž také v boji s depresemi a řadí se mezi tzv. brainfoods, tedy potraviny vyživující mozek.

Sladkost v kuchyni

Když plody lucumy spadnou ze stromu, ještě nejsou plně zralé, ale musejí nějakou chvíli „dojít“. Po dozrání je tu hned několik možností, jak s ovocem naložit. V sezóně najdete na tržnicích v Peru čerstvé plody určené k okamžité konzumaci. Na celosvětovém trhu ale vede lucuma vysušená a namletá na jemný prášek oříškovo-ovocné chuti, který můžete použít jako dochucovadlo mnoha pokrmů. Pokud máte chuť lucumu vyzkoušet, sáhněte třeba po prášku od firmy Iswari v BIO kvalitě.

Do čeho ho můžete Lucumu přidat? Peruánci nedají dopustit na zmrzlinu z lucumy. Vy si ji bez obtíží vyrobíte i doma. Rozmixujte kešu oříšky (předem namočené alespoň na dvě hodiny ve vodě) s jednou lžící prášku z lucumy, přidejte vanilkový lusk nebo extrakt, kokosové mléko a špetku soli v takovém poměru, aby výsledná směs svou konzistencí připomínala hustou polévku. Nalijte do formiček a dejte zmrazit.

O level výše posunete také oříškové máslo, nejlépe domácí. Přidejte do něj lžičku prášku z lucumy, která krásně zvýrazní jeho chuť a dodá mu svěží karamelovou sladkost. A že už se vám pomalu zajídají smoothies a snídaňové kaše? Šup tam s lucumou a vaše chuťové pohárky jen zaplesají.

A pro ty, kteří se kuchyňským pokusům spíše vyhýbají nebo zkrátka nemají čas, je tu alternativa v podobě „ready-to-eat“ snacků taktéž z produkce firmy Iswari. V kelímku najdete předpřipravenou směs na kaši se základem z obilnin a příměsí lucumy a dalších ingrediencí (např. pražené kakao nebo konopný protein). Stačí smíchat s vodou či (rostlinným) mlékem a je hotovo.

Spoluautorka Eliška Jindrová

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...