fbpx

Zveřejněno: 1. 4. 2017

Cítit pevnou půdu pod nohama je potřebou mnoha z nás. Mladík, kterému přezdívají Lizardman, by to rád potvrdil, jen nemůže. Pohybovat se totiž dokáže pouze ve světě, který nám přijde převrácený – vzhůru nohama.

Doposud patřili jediní žijící tvorové, kteří dokážou chodit po stropě, čistě do říše zvířat. Vědci strávili dost času zkoumáním toho, proč dokáže na stropě přistát moucha, nebo jak je možné, že se na něm udrží ještěrka. Koswar je ale oříšek i pro ty nejlepší z nich. Stal se totiž prvním člověkem, na kterého, zdá se, gravitace nefunguje a dokáže se pohybovat pouze po svrchních stěnách v uzavřených prostorách.

Život hlavou dolů

Život chudého muže z Indonésie je tak omezený, že jen obtížně zvládá základní lidské potřeby. „Všechno musím mít přizpůsobené své vadě,“ uvedl v jednom z rozhovorů americké televizní stanice. „I tak obyčejný úkon, jako je dojít si na toaletu, vyžaduje drahé zařízení. Musím mít speciální záchod připevněný ke stropu, který má odsávací potrubí.“

Proto, aby mohl muž opustit svůj domov, si musel sestrojit speciální vozík na kolečkách ze stropní stěnou, ke které je připevněný. Jedná se o box, který má v úrovni obličeje a části horní poloviny těla otvory. V podstatě si ho můžete představit jako převrácené auto, které jenom pohání o mnoho menší motůrek. Koswar také nesmí nikam vyjíždět sám. K většině úkonů potřebuje nepřetržitou asistenci.

shutterstock 560689963

Dům, ve kterém žije Lizardman má nákladné speciální úpravy, které mu umožňují běžný život.

(Ne)populární?

Mnoho lidí z okolí o něm mluví jako o ďábelském dítěti. „Setkávám se s tím, že když projíždím okolo, lidé na mě křičí, plivou nebo se začnou modlit, aby se přede mnou ochránili. Někteří ale už dávno pochopili, že nejsem zlý člověk, a navštěvují má představení,“ uvedl dále. Koswar totiž pracuje v cirkuse, kde mu říkají Lizardman, v překladu ještěrčí muž, a jeho příjem patří, díky jeho anomálii, k nadprůměru na poměry v zemi.

Jeho vadou, která na světě nemá obdoby, se již zabývá řada lékařů po celém světě. Vše ale komplikuje situace, že Koswara nelze letecky transportovat. Předpokládá se totiž, že na jiném principu bude fungovat i jeho organismus. „Člověk hlavou dolů takovou dobu by musel za předpokladu normálního fungování krevního systému a běžného uspořádání orgánů v těle dávno zemřít. Ke Koswarovi proto lékaři  přistupují s notnou dávkou obezřetnosti a nechtějí riskovat. Nelze ani určit věk, kterého se muž může reálně dožít. 

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...