fbpx

Medvědi dobře vědí, že turisti nemaj zbraně Dalších 5 fotografií v galerii
Medvědi na člověka běžně v přírodě neútočí

Tři volně žijící šelmy můžou člověka zabít silou – medvěd, vlk a rys. Pokud se setkáte s medvědem, základní poučka zní: žádné prudké pohyby.

Zveřejněno: 23. 10. 2018

Člověk uprostřed civilizace už dávno ztratil své instinkty, které používal, když se ještě pohyboval v divočině a potkával se s šelmami v jejich prostředí. Brzy obsadil jejich místo, zařídil se po svém a šelmy, které zbyly, se nyní vyskytují v jeho revíru.

Související…

Stanovali jsme mezi medvědy, říká mladý pár, který se vydal na motorce kolem světa
Milada Kadeřábková

Minulou neděli si tři myslivci vyrazili na lov u našich východních sousedů, v oblasti slovenské Oravy. Při večerním návratu je překvapil medvěd – na jednoho z nich se vyřítil z křoví. Napadený upustil pušku, zbylí dva lovci výstřely do vzduchu šelmu zahnali, ale první myslivec skončil s četnými šrámy v nemocnici. U nás se v oblasti Vsetínska chystají lapit do klece medvěda, který si navykl pohybovat v blízkosti lidských příbytků, do včelích úlů si chodí jako do cukrárny a navíc občas roztrhá nějakou ovci. Otázka, co s ním, je velice ožehavá. Medvěd už není dávno plachý a už se to asi nikdy nenaučí. Na Vsetínsku se pohybují i další medvědi, ti se však – jak je u nich vrozené – člověku vyhýbají.

Syndrom Červené Karkulky

V Česku žijí v zásadě tři šelmy, které mají potenciál člověka zabít, tedy medvěd, vlk a rys. Nepočítáme pochopitelně například lišku nakaženou vzteklinou, necvičeného psa, jelena v říji, kterému trochu hráblo, nebo naštvaného bobra, jenž pokouše někoho, kdo se moc přiblížil k jeho hradu. Rys, vlk ani medvěd člověka za potravu nepovažují a za normálních podmínek na něj útočit nebudou. Rys je vysazený na srnčí zvěř a nemá důvod se k lidem přiblížit, to samé platí o vlcích, pochopitelně zdravých. Většinou má kolem sebe dost přirozené kořisti, tedy srnčí a jelení zvěř nebo divoká prasata.

 

vlk sumava 0340107799

Vlk poblíž Srní na Šumavě


Někdy to sice odnesou ovce, ale pokud jejich majitel pořídí elektrický ohradník nebo ovčáckého psa, nehrozí ani to. Podle průzkumu organizace Large Carnivore Initiative for Europe (LCIE), zabývající se výzkumem a ochranou velkých evropských masožravců, se v osmadvaceti zemích, kde žije trvale alespoň jedna vlčí smečka, přiblížily šelmy k lidským obydlím jen v polovině z nich.

„Syndrom Červené Karkulky“: vlk je v představách populace hluboce zapsán jako nepřítel, který jen číhá za bukem, aby mohl člověka roztrhat na kusy.

Je to logické, domy se stavějí na dříve odlehlých místech, a tak se lidé pomalu ale jistě blíží tam, kde měli vlci odjakživa svá doupata. Od počátku vedení centrálních záznamů neexistuje v Evropě případ, kdy by vlk napadl zdravého člověka. Jestliže se taková informace čas od času objeví, jedná se – jak říkají zastánci vlků – o „syndrom Červené Karkulky“, kdy je vlk v představách populace hluboce zapsán jako nepřítel, který jen číhá za bukem, aby mohl člověka roztrhat na kusy. Což není pravda – vlci se setkání s lidmi vyhýbají, protože k tomu za běžných okolností nemají důvod.

Nejsou to plyšové hračky

S medvědy je situace poněkud jiná. Člověk k nim má vztah zcela odlišný, než je tomu v případě vlků, v pohádkách se u nich ukrývá v lese zbloudilá holčička, někdo je má jako státní nebo městský symbol, děti dostávají plyšové medvídky na hraní. Pravda, medvěd většinou konflikty nechce vyvolat, ale jestliže se pohybujeme na jeho území třeba v blízkosti jeho kořisti, kterou si ulovil, nebo mláďat a v případě samce je-li na stopě samice, říkáme si o problém. Vzhledem k tomu, že medvěd hnědý, jenž žije u nás, nemá žádné mimické svaly stejně jako všichni ostatní, těžko nás bude varovat změnou výrazu.

medved beh 0294043773

Medvědi jsou fantastičtí běžci - dokážou běžet až šedesátikilometrovou rychlostí, což by při jejich mohutnosti řekl jen málokdo.


Startuje bleskurychle, běží až šedesátikilometrovou rychlostí, výborně plave a šplhá. Jeho hmotnost se u samců blíží třem stům padesáti kilogramům a to, že samice bude o takový metrák lehčí, asi mnoho neznamená. Můžeme si být jisti, že díky svým smyslům o nás medvěd ví daleko dříve, než jeho přítomnost zaznamenáme my. I tak většinou jen útok naznačí, aniž by ho dovedl do konce.

Nelákejme ho na zbytky jídla

Chceme-li se setkání s medvědem vyhnout, je na místě prevence. Jestliže je někde hlášen jeho výskyt, prostě se takovým místům vyhneme. Ostražití musíme být především tam, kde je houští a zároveň množství lesních plodů. Medvěda bychom neměli něčím přilákat.

medved stopa 0264503713 1

Medvědí stopy v lese


To je případ například hotelů, které neodvážejí pravidelně odpadky z kuchyně. Nebo turistů, kteří si své zásoby nechávají u sebe ve stanu, případně uspořádají grilovačku v místech, kde se může objevit. Medvěd je ostatně schopen si pro něco, co mu voní, vlézt i do uzavřeného automobilu. Lákadlem pro něj může být i kompost se spadaným ovocem, jestliže jej pravidelně nezasypáváme vápnem. Medvědí čich rozpozná i pach jídla na šatech, v nichž jste třeba den před tím připravovali své oblíbené barbecue, a voní mu dokonce i některé deodoranty a parfémy.

Co ho prozradí

Přítomnost medvěda nám může prozradit několik příznaků. Jsou to například značky, které si dělá na stromech, především na smrcích. Tam, kam dosáhne, sloupne část kůry. Dává tím najevo, jak je vysoký, a výhodou je, že bílá místa (záškraby a záhryzy) v tmavé kůře jsou dobře vidět. Dalším znakem může být zválené maliní či jiný lesní podrost, medvědí trus či přímo jeho stopy. Blížící se šelmu také vyzradí hlasy jiné lesní zvěře, je ovšem nutné se v nich trochu vyznat.

Medvědi si dělají značky na stromech – když uvidíte ve smrčině sloupanou kůru a hluboké škrábance, utíkejte.

K prevenci patří i to, že postupujeme jeho územím pohromadě a rozhodně ne potichu. Zvýšená opatrnost je za horší viditelnosti či za deště, který zvuky tlumí. Pokud najdete v lese mrtvého medvěda, okamžitě co nejrychleji odejděte – medvěd o svém zesnulém předkovi buď už ví a vrátí se k němu, nebo neví, ale podle pachu jej brzy zavětří. Jiný než lovecký a vycvičený pes také není nejlepším společníkem, protože ho může vyprovokovat. Jestliže se přese všechna opatření s medvědem potkáme, může nastat několik situací, přičemž ta nejideálnější znamená, že si vás nevšiml, a ta nejhorší, že zaútočí.

Každá rada drahá

Když si nás medvěd nevšiml, třeba jenom zdánlivě, je nejlepší co nejtišeji vycouvat směrem, kterým jsme přišli, a přitom šelmu nespustit z dohledu. V případě, že nás zaregistroval, bychom měli zůstat v klidu stát, protože rychlé panické reakce, výkřiky či útěk ho mohou vyprovokovat. To samé platí i o delším očním kontaktu. Opět nejlépe uděláme, když budeme pomalu couvat, a přitom mu naznačíme pomalými pohyby rukama, jak jsme velcí, a klidnou mluvou (prý co nejhlubším hlasem), že jsme člověk a ne nějaký sok či kořist. Jestliže se medvěd přibližuje, neznamená to ještě, že zaútočí. Atak může jen naznačit prudkým rozeběhnutím, aby se vzápětí zastavil.

medved kura 0197742468

Stopy po medvědech. Mají rádi hlavně smrky.

Můžete se pokusit odhodit batoh a doufat, že si toho medvěd všimne, nebo můžete použít sprej proti medvědům. To je vlastně velice silný pepřový sprej.

Někdy ovšem medvěd prozradí své agresivní úmysly tím, že vydává hlasité až štěkavé mručení, drápy hrabe drny, natřásá se a otáčí, aby zdůraznil svoji velikost. Můžeme se pokusit ho na chvíli zaujmout tím, že odhodíme něco ze své výbavy (nejlépe batoh s jídlem), můžeme také použít sprej proti medvědům (je to vlastně extrémně silný pepřový sprej, výhradně určený proti medvědům!) s nímž vytvoříme pomyslnou zeď. Pak už nám zbývá buď vylézt na strom, který těžkou šelmu neunese, anebo si lehnout na zem a dělat ze sebe mrtvého. Je nutné se skrčit tak, aby hlava byla chráněna spojenýma rukama za krkem a skrytá nejlépe mezi koleny. Musíte vydržet byt zticha a jen se snažit, aby vás medvěd při případném kontaktu z toho klubíčka nerozbalil. Může se stát, že šelmu přestanete bavit, ale bude ještě chvíli vyčkávat, jestli se nezačnete hýbat. Pak už by to mělo být hlavně o trpělivosti. Vaší, medvěd ji ztratí dřív.

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...