fbpx

Ženský fotbal v České republice: Pokrok a výzvy 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Ženskému fotbalu se dostává čím dál více pozornosti už i v mediálním prostoru

Zveřejněno: 12. 4. 2023

Poslední Mistrovství Evropy žen dokonce zaznamenalo takovou návštěvnost, že některé zápasy byly vyprodané. Užívej si sledování fotbalu s bonus pro nováčky od Betano.

Ženský fotbal v České republice zažívá v posledních letech velký nárůst popularity a zájmu veřejnosti. Jeho historie se u nás datuje až od roku 1985, kdy byla zřízena ženská reprezentace Československa, od roku 1993 již hráčky reprezentují samostatné Česko a ve stejném roce byla logicky zřízena i nejvyšší ženská soutěž samostatného státu. Naše reprezentace si ale zatím od svého vzniku nevede nijak úspěšně, mezi úspěchy není ani jeden start na Mistrovství světa či Evropy a ani účast na olympiádě. I přes doposud neúspěšnou minulost nabízí nynější situace optimističtější naděje do budoucna.

Stále v pozadí

Už i některé fotbalistky se u nás uživí pouze fotbalem a mohou se tak věnovat svému sportu naplno beze strachu, že nevydělají dost na chod své domácnosti. Problémem však stále zůstává, že profesionálních fotbalistek je u nás stále pramálo a většina je nucena mít druhou práci, která je časově natolik omezuje, že například nemohou stejně kvalitně regenerovat a dostatečně se tak nepřipraví na nadcházející trénink či zápas, ve kterém poté musí bojovat s větší únavou. To je ten největší rozdíl mezi západními fotbalovými mocnostmi a námi - ženy v prvních ligách se v zahraničí daleko častěji uživí pouze hraním fotbalu.

Rok od roku je stále více registrovaných mladých dívek a zdá se, že se daří přes kampaně postupně odbourávat stereotypy, které bránily společnosti přijímout ženský fotbal jako přirozenou součást sportovního spektra. 

Ženské větve fotbalových týmů jsou u nás v České republice často zanedbávány a v klubech je kladen daleko větší důraz na mužskou sekci, ženské týmy často trpí nedostatkem sponzorů a finančních prostředků, což ztěžuje jejich růst a rozvoj. Není se čemu divit, jelikož průměrná návštěvnost ženské nejvyšší fotbalové soutěže je pár desítek diváků a tak nelze očekávat, že bude klub schopen generovat dostatek financí na profesionální plat 30 fotbalistek. Další významnou bariérou, která souvisí s nedostatečnou podporou ze strany klubu, je nedostatek zázemí pro ženský fotbal. Ženské týmy často nemají k dispozici dostatečné tréninkové prostory a zázemí. Podmínky první ligy proto často připomínají zápas 1. A třídy. To ztěžuje kvalitní trénink a rozvoj hráček, což se negativně projevuje na celkové úrovni ženského fotbalu v České republice.

Navíc vůči ženskému fotbalustále existují předsudky a stereotypy. Mnoho lidí má stále představu, že fotbal je sport pro muže a že ženy by se měly věnovat jiným činnostem. To brání rozvoji ženského fotbalu v České republice - je spousta mladých holek, které mají fotbalové nadání, ale se sportem i přes svůj talent seknou, protože se bojí být jiné a protože jim okolí říká, že žena a fotbal nejde dohromady.

Nicméně jsou i pozitivní signály. Rok od roku je stále více registrovaných mladých dívek a zdá se, že se daří přes kampaně postupně odbourávat stereotypy, které bránily společnosti přijímout ženský fotbal jako přirozenou součást sportovního spektra. Přejme všem holkám, dívkám a ženám, co mají vášeň pro fotbal hodně štěstí a držme jim palce, ať můžeme v budoucnu být pyšni nejen na úspěchy naší mužské fotbalové reprezentace.

Související…

Muži při sportu s publikem podávají vyšší výkony. Ženy to mají naopak
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...