fbpx

Kalendárium: Nepochází z Japonska a nemělo být lahůdkou. Dnes slavíme den sushi 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock
Zveřejněno: 18. 6. 2023

Když se řekne japonská kuchyně, většině lidí se okamžitě vybaví sushi. Jeho původ ale leží podle webu DailyMeal mimo Japonsko. Dávný kulinářský předchůdce sushi pochází pravděpodobně z břehů řeky Mekong v jihovýchodní Asii a vznikl jako způsob, jak zabránit zkažení ryb v horku tím, že se maso obalilo rýží a solí.

V moderní době je už ale sushi velmi oblíbenou součástí japonské kultury. Sushi je stejně tak umění jako jídlo a šéfkuchaři se v něm léta vzdělávají, aby se zdokonalili. Proto jsou kuchaři v Japonsku velmi uznávaní pro své dovednosti. Každý krok při výrobě sushi je uměním a nejdůležitější je správně připravit rýži s dokonalou kombinací koření. Kombinace octa, cukru a soli dodává rýži na sushi charakteristickou chuť, která je lehce pikantní, zároveň dostatečně jemná na to, aby doplnila chuť ryby a nepřehlušila ji. Moderní sushi se však od pokrmu, který se jedl v dávných dobách, značně liší. Rýže tam nebyla vždy tak důležitá.

Legenda o sushi

Stejně jako mnoho jiných nejstarších pokrmů na světě se i sushi jí dostatečně dlouho na to, aby se o jeho původu vytvořila legenda. Existuje přinejmenším několik různých verzí příběhu, ale všechny se točí kolem orla mořského, dravého ptáka specializovaného na lov ryb. V jednom příběhu nechal starší pár v hnízdě rýži jako oběť. Když se později vrátil, aby to zkontroloval, našel v rýži rybu, kterou tam pták zřejmě umístil jako poděkování. Když rybu později snědl, zjistil, že zkvašená rýže jí dodala výraznou chuť.

Každý krok při výrobě sushi je uměním a nejdůležitější je správně připravit rýži s dokonalou kombinací koření. Kombinace octa, cukru a soli dodává rýži na sushi charakteristickou chuť, která je lehce pikantní, zároveň dostatečně jemná na to, aby doplnila chuť ryby a nepřehlušila ji.

V trochu jiné verzi příběhu se stará žena obávala, že by jí zloději mohli ukrást rýži. V dávných dobách totiž byla rýže v Japonsku tak důležitá, že se někdy používala jako platidlo. Aby byla rýže v bezpečí před zloději, ukryla žena hrnce s rýží do hnízd orlů. Když však šla rýži získat zpět, zjistila, že část rýže začala kvasit a že se do ní přimíchaly zbytky ryb, které orlové upustili. Místo aby ji vyhodila, zjistila, že směs zabránila zkažení ryb a překvapivě dobře chutná.

Původ sushi v jihovýchodní Asii

Navzdory legendám sushi zřejmě vůbec nepochází z Japonska. Řeka Mekong v jihovýchodní Asii byla v minulosti zdrojem potravy pro rybářské komunity, které žily na jejích březích. V horkém a vlhkém podnebí však bylo pro komunity životně důležité, aby se ryby nekazily. Od starověku používají kultury na celém světě k uchovávání potravin mléčné kvašení a oblast jihovýchodní Asie není výjimkou. Rýže a ryba spolu fermentovaly a přidaná sůl zabránila škodlivým bakteriím, aby způsobily zkažení. Ze stejného důvodu se sůl používá při výrobě sójové omáčky.

Někteří tvrdí, že tento způsob konzervace ryb pochází z jižní Číny, z dnešní nejjižnější čínské provincie Jün-nan. Ať tak či onak, metoda konzervace ryb pomocí solené rýže se na japonskou pevninu pravděpodobně dostala přes starou Čínu. V jihovýchodní Asii je však chuť fermentovaných ryb dodnes běžným doplňkem kuchyně. Známým příkladem je Nam Pla, fermentovaná rybí omáčka často používaná v thajské kuchyni. Sama o sobě je příliš silná, její kapka je důležitou složkou mnoha thajských kari.

Dávno ztracení příbuzní

Zatímco v Japonsku se sushi vyvinulo do podoby, jakou známe dnes, fermentované ryby podobné starověkému sushi se stále vyskytují v kuchyních jihovýchodní Asie. Existuje velká pravděpodobnost, že podobná jídla mají stejný původ. Jedním z příkladů je Burong Isda, pokrm z ryb a rýže, který se jí na Filipínách. Připravuje se spojením rybích filetů s vařenou rýží smíchanou se solí a angkakem, jasně červenou rýží fermentovanou s kvasnicemi. Angkak slouží jako kvasný zárodek a směs se nechává týden odstát, dokud není hotová. Po úplném zkvašení se Burong Isda obvykle smaží a podává s vařenou zeleninou, jako jsou lilky, fazole nebo hořká tykev.

Dávný kulinářský předchůdce sushi pochází pravděpodobně z břehů řeky Mekong v jihovýchodní Asii a vznikl jako způsob, jak zabránit zkažení ryb v horku tím, že se maso obalilo rýží a solí.

Podobným způsobem se fermentují ryby v Thajsku, kde se z nich často připravuje koření zvané Pla Ra. Téměř nepříjemně štiplavé jídlo se připravuje z čerstvých říčních ryb, které se fermentují s rýžovými otrubami po dobu nejméně šesti měsíců. Ačkoli silné aroma může u cizinců vyvolávat rozpaky, Pla Ra je běžnou přísadou v isanské kuchyni ze severovýchodního Thajska, kde se údajně používá již více než šest tisíc let. Je k vidění a cítit také na tržištích a v kuchyních sousedních zemí, jako je Laos a Vietnam.

Proč je sushi tak populární?

Pokud jste sushi ještě neochutnali, přicházíte o jeden z nejlepších kulinářských zážitků. Tady je několik důvodů, proč je sushi tak oblíbené.

Vyrábí se ve spoustě variant

Sushi je velmi univerzální pokrm, protože existuje nekonečné množství možností, pokud jde o zálivky a náplně. Ať už máte rádi sushi jednoduché, nebo složitě připravené, určitě se najde sushi pokrm, který si zamilujete.

Sushi je také považováno za kulinářský zážitek. Jeho chutě a textury mohou být zcela jedinečné. Při konzumaci sushi můžete cítit čerstvost ryb a lahodnou chuť rýžového octa.

Pomáhá s hubnutím

Sushi obsahuje libové bílkoviny, což je dobrá zpráva pro ty, kteří chtějí zhubnout nebo si udržet váhu. Je také nízkokalorické, většina rolek obsahuje kolem 200 kalorií nebo méně. A protože se vyrábí z rýže ochucené octem, má nižší glykemický index než jiné pokrmy z bílé rýže, což znamená, že vám tolik nezvýší hladinu cukru v krvi.

Chutná úžasně

Je to tou rýží? Nebo díky řasám či wasabi? Sushi je jedno z jídel, u kterých je těžké určit, proč je tak chutné. Možná to má co dělat s tím, jak se všechny chutě a textury spojují v jednom soustu. Sushi je také skvělý kulinářský zážitek. Když jdete do sushi restaurace, nejste tam jen kvůli jídlu. Jste tam také kvůli atmosféře a společnosti. 

Je dobrým zdrojem energie

Dalším z důvodů oblíbenosti je to, že sushi poskytuje dobrý zdroj energie. Na rozdíl od jiných těžkých jídel se skládá z čerstvých a lehkých surovin, což usnadňuje trávení. Kromě toho dodává tělu důležité živiny, jako jsou bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a vitaminy B12 a D.

Když spojíte všechny tyto výhody dohromady, snadno pochopíte, proč je sushi jedním z nejlepších kulinářských zážitků!

Související…

Rostlinná strava je nutričně bohatší než to, co jí většina lidí, říká lékařka
Milada Kadeřábková
 

foto: Shutterstock, zdroj: Dailymeal.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...