fbpx

Kalendárium: Úsměv mění životy a je nakažlivý. Oslavte jeho sílu klidně i tak, že ho budete předstírat! 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít. - Jan Werich

Zveřejněno: 15. 6. 2023

Úsměv je výraz tváře, který vzniká napínáním svalů po stranách úst, případně také v koutcích očí. A právě podle toho také poznáte, jestli je úsměv upřímný, nebo jestli osoba před vámi úsměv pouze hraje.

Oči mluví beze slov

Francouzský neurolog Guillaume Duchenne studoval v 19. století fyziologii obličejových svalů a jejich aktivaci při smíchu a úsměvu. Přišel na to, že při upřímném, nepředstíraném úsměvu se  stahuje hlavní lícní sval, který pozvedne koutky úst, ale mimo něj také kruhový oční sval, který zvedne nahoru tváře a vykouzlí kolem očí malé vějířky.

Oproti tomu úsměv hraný, předstíraný je typický aktivací pouze lícních svalů. Kdo se s ním nesetkal ani ho ještě nikdy nepoužil, může si gratulovat. Nejspíš budete šťastný člověk. My ostatní jsme schopni vyseknout takzvaný „botoxový úsměv“ několikrát do týdne minimálně (například „Dobré ráno, šéfe, jaký jste měl víkend?“).

Úsměv může vyjadřovat různé emoce, například štěstí, pobavení, potěšení, souhlas nebo pohrdání. Úsměv může mít také různé účinky jak na toho, kdo se usmívá, tak i na jeho okolí – například zlepšovat náladu.

Fake it ´till you make it

Už vám někdy někdo poradil zhruba toto: „Hoď to za hlavu, usměj se a jdi dál“? V danou chvíli jste tento typ podpory nejspíš neocenili, že? Něco na tom ale bude. Studie prokázaly, že i hraný úsměv vytváří pozitivní emoce. Zkrátka, ošálíme vlastní mozek.

I pokud se do úsměvu přinutíte, je stimulována amygdala, která následně uvolňuje neurotransmitery, podporující emocionálně příznivý stav.

Výzkumníci z University of South Australia požádali účastníky, aby mimikovali úsměv tím, že budou mezi zuby držet tužku. Fyzicky toto provést znamená, že se vaše koutky úst zvednou. Nejedná se sice o úsměv, nicméně zdá se, že náš mozek rozdíl nepozná.

Vedoucí výzkumného týmu Fernando Marmolejo – Ramos to komentoval: „Zjistili jsme, že i pokud se do úsměvu přinutíte, je stimulována amygdala, která následně uvolňuje neurotransmitery, podporující emocionálně příznivý stav.“ To by mohlo mít pozitivní účinky na (péči o) mentální zdraví obecně, dodává.

Alex Dimitriu, zakladatel Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine, to komentoval: „Zdá se, že předstírat štěstí a spokojenost by mohlo ve finále způsobit, že se šťastným a spokojeným člověk skutečně stane.“ Účel světí prostředky, chce se říct – alespoň v tomto případě rozhodně ano.

Sečteno a podtrženo

Kdo a kdy s nápadem slavit sílu úsměvu přišel, prý není známo. No a? Nevadí, nápad to byl dobrý. Že nemáte náladu? A to je přesně ono. Vyzvěte se, překonejte se, usmějte se. Na sebe do zrcadla, na kolegu v práci, na neznámého člověka na ulici. Uvidíte, jakou odezvu to vyvolá, speciálně tehdy, pokud ten úsměv protáhnete alespoň o kousek za hranici bezděčného záškubu svalů v obličeji. Všichni občas potřebujeme trochu povzbudit.

Jak? Můžete pozvat přátele na standup show, pustit si oblíbenou komedii, zajít do baru na koktejl Smile (když si jich dáte pár, úsměvy budou nefalšované) nebo celý den kreslit řehtající se smajlíky. Každý úsměv se počítá – ale ten, který vyrobíte na tváři někoho jiného, nejméně dvakrát.

Související…

Kalendárium: Dnes je Světový den dárců krve. Jaké výhody na ně čekají?
Klára Kutilová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...