fbpx

Kalendárium: Oslavte Světový den zelených střech. Potěší totiž nejen tělo a duši, ale také peněženku Dalších 7 fotografií v galerii
Budova Acros, Fukuoka, Japonsko. (zdroj: Shutterstock)

Wellnesscentrum pro duši a oáza pro tělo, grilované mezi kvádry betonu. Zelená střecha jsou na každý pád dobře investované peníze.

Zveřejněno: 6. 6. 2023

Podle posledních údajů OSN žije v městských oblastech více než polovina světové populace a toto procento se stabilně zvyšuje. Jistě, konkrétní čísla se mohou lišit a liší v závislosti na konkrétním místě, údaj „více než polovina“ platí pro svět jako celek. V Evropě toto číslo aktuálně atakuje hranici 75 %, v Severní Americe dokonce 83 %. A se stále se zvyšujícími teplotami je pro obyvatele měst problém, jak si v nich speciálně léto ideálně užít (pokud ne přímo, jak ho tam vůbec přežít), čím dál palčivější.

Sedíme v zadním vagónu, ale ve správném vlaku

Historie budování zelených střech sahá až do starověku, v moderní historii a za účelem, který trápí lidstvo v současnosti, však o nich začalo být diskutováno ve druhé polovině 20. století. Tehdy se angažovalo hlavně Německo, které je dodnes označováno za průkopníka v oboru. Díky příznivé legislativě a štědré finanční podpoře tam bylo už do roku 1996 vytvořeno 10 milionů čtverečních metrů zelených střech, což ostatní státy inspirovalo k převzetí obdobné politiky. Pro představu, to je přes 900 fotbalových hřišť a mluvíme o 90. letech 20. století. Vcelku působivé. Přesné statistiky současného stavu nejsou vedeny, podle evropské Federace národních asociací zelených střech ale jejich obliba stále roste.

Česká nezávislá asociace odborných firem a organizací, které se zelenými střechami zabývají, Zelené střechy uvádí, že k roku 2017 bylo v České republice vytvořeno 195 tisíc čtverečních metrů zelených střech. Opět pro srovnání: to je asi 18 (slovy osmnáct) fotbalových hřišť.

Ponechme stranou debatu, která se s ohledem na dostupná čísla nabízí. Ponechme stranou i podrobné informace o možnostech vytvoření zelených střech a finanční stránce projektů. Máte-li zájem, vše potřebné zjistíte zde. Běžného smrtelníka, obyvatele pekelně rozpáleného města, budou ale zajímat důvody, proč by zelenou střechu měl na svém domě také chtít. Tady jsou:

Prostě je to hezčí na pohled

V případě zelených střech nejenže účel světí prostředky, ale zelená střecha jako prostředek k dosažení níže uvedených účelů nemohla mít oku více lahodící formu. No řekněte, nejsou tyhle budovy esteticky někde úplně jinde než ohavná betonová monstra, která vás v červenci smaží za hranici únosnosti?

Zadržují srážky a snižují teplotu

V létě je to až 90 %, v zimě až 40 %. Výrazně se tak snižuje množství odtoku vody a podporuje její přirozený koloběh. V neposlední řadě to šetří kanalizační řad, do kterého dešťová voda splachuje znečišťující látky, které tam pak způsobují erozi a kontaminaci. Střecha, osázená zelení, má mimoto v létě až o 40 °C nižší teplotu než běžné krytiny.

Snižují spotřebu energie a skleníkových plynů

Zelené střechy mohou poskytovat izolaci a stínění budov, čímž snižují potřebu vytápění a chlazení. Mohou také snížit okolní teplotu tím, že odrážejí sluneční záření a ochlazují vzduch – a to zase sníží nároky na klimatizaci a výrobu elektřiny, které jsou hlavními zdroji emisí skleníkových plynů.

A kromě toho, na takové zelené střeše se vám stoprocentně bude lépe relaxovat po náročném pracovním dni. Zelené střechy si svůj den prostě zaslouží.

Související…

Kalendárium: Den sebeklamu. I ti méně obdaření si zaslouží svůj den!
Hana Průšová

foto: Shutterstock, Zelenestrechy, zdroj: Autorský článek

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...