fbpx

Zveřejněno: 30. 12. 2017

Pravděpodobnost, že během brouzdání na webu narazíte na tzv. internetového trolla, je poměrně vysoká. A přestože jejich označení zní spíš pohádkově, setkání s nimi už tak růžové není; o svých obětech šíří nepravdivá obvinění s cílem poškodit jejich pověst, vstupují do diskuzí a zveřejňují komentáře, které mají narušit konverzaci a vyprovokovat zúčastněné. Co to vlastně je za lidi a jaký je jejich cíl?

Setkání s internetovým trollem je nejen nepříjemné, ale může mít i dalekosáhlé následky – známy jsou dokonce i sebevražedné pokusy vyvolané touto zkušeností. Kanadští vědci z Univerzity Britské Kolumbie zjišťovali, jaké typy osobností vlastně trollové jsou.

shutterstock 447149905

Společné osobnostní rysy tzv. internetových trollů jsou: narcismus, psychopatie, sadismus a machiavellismus.

To nejhorší v jednom

Ve svém výzkumu se zaměřili na 1 200 lidí, u nichž provedli podrobné testy osobnosti spolu s průzkumem jejich chování na internetu, zejména na sociálních sítích. Největší pozornost vědci zaměřili na jedince, o nichž bylo zjištěno, že trolling je jejich oblíbená internetová aktivita. Kromě něj měli tito jedinci nápadně rozvinuté některé společné osobnostní rysy, a to narcismus, psychopatii, sadismus a machiavellismus. A právě tyto vlastnosti se také viditelně projevovaly v jejich chování v online prostoru.

Pomsta, vzrušení i zábava

Trollové oslavují svůj vlastní světonázor, který berou i prezentují jako danost. Jsou motivováni potřebou získat pozornost a užít si vzrušení. Jejich útok je cílen tak, aby zaujal a šokoval co nejširší publikum. Když se jim však nedostane pozornosti, začnou se rychle nudit a přesídlí jinam. „Trollové stejně jako sadisté cítí radost z úzkosti ostatních. Chtějí se hlavně bavit a internet je jejich hřiště,“ popisují osobnost trollů autoři studie E. Buckels, P. D. Trapnell a D. L. Paulhus. Společným rysem trollů jsou také nedostatečné sociální dovednosti a jejich chování lze chápat jako formu pomsty vůči společensky úspěšnějším jedincům. To je důvod, proč by drtivá většina těchto jedinců v konfrontaci tváří v tvář vůbec neobstála. Jejich doménou je pouze anonymní internet, kde jim za jejich chování nehrozí žádný negativní dopad.

shutterstock 722420218

Trollové cítí radost z úzkosti ostatních.

Osobitá empatie

Tento osobnostní profil trollů potvrdila i australská studie publikovaná v časopise Personality and Individual Differences. Ta se kromě měření míry sadismu či psychopatie zaměřila také na měření míry empatie a prokázala zajímavý fakt. Trollové nejsou této schopnosti nutně zbaveni, jak by se mohlo očekávat. Naopak, mají velmi vysokou úroveň chápaní emocí druhých, čehož využívají při svých útocích. Nedostatečně je však u nich vyvinuta tzv. afektivní empatie, díky které by dokázali internalizovat tyto emoce a následně je i cítit. „Trollové dokážou předvídat a rozpoznat emoční utrpení svých obětí, aniž by prožili zkušenost těchto negativních pocitů,“ popisují autorky studie Natalie Sest a Evita March z Federation University of Australia zvláštnost empatie trollů, která je mimo jiné„chrání“ před soucitem.

Navštívil vás troll? Gratulujeme!

Trollové si ke svým hrátkám vybírají zejména společensky mocné, úspěšné nebo oblíbené jedince, kteří jsou hodně na očích. Právě u nich jejich útok vyvolá největší ohlas, což právě chtějí. Jelikož mají velkou potřebu vzrušení, napadat známé a mocné lidi je pro ně největší výzvou.

Nulová odezva trolly ničí

Ke zbavení se obtěžujícího trolla vede podle odborníků pouze jedna cesta, a to ignorace. Tito jedinci touží po pozornosti, zájmu a odezvách. Místo, kde se jim žádné reakce nedostane, z nudy brzy sami opustí. „Vzděláním uživatelů Facebooku, že cílem trollingu je způsobit společenský chaos prostřednictvím negativních mezilidských interakcí, se můžeme naučit na tyto provokace adekvátně reagovat, a tím snížit i jejich negativní dopad,“ potvrzují autorky výzkumu.

foto: Profimedia, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...