fbpx

Nepoužívejte veřejné nabíjecí stanice, váš mobil můžou napadnout hackeři, varuje FBI 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Veřejné nabíjecí USB stanice jsou dnes k vidění prakticky na každém letišti, v každém nákupním centru a často i v některých menších obchodech, jako jsou třeba drogerie. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nyní vydal varování, aby se lidé vyhnuli jejich používání, nebo byli alespoň velmi obezřetní.

Zveřejněno: 21. 6. 2023

FBI zveřejnila varování na svém twitterovém účtu a informovala o tom, že skrze tyto veřejné dobíjecí stanice si můžete svoje mobilní zařízení infikovat nebezpečným malwarem či jiným škodlivým softwarem, který monitoruje vaše aktivity a má přístup ke všem osobním údajům.

Používejte zásuvku

FBI radí, abyste v případě potřeby dobití svého mobilu vždy použili elektrickou zásuvku, ne USB port. Měli byste s sebou také vždy nosit vlastní nabíječku, a to včetně USB kabelu.

Pro mnoho lidí, jejichž baterie klesá na kritickou hodnotu a potřebují zařízení dále používat, představují tyto veřejné stanice lákavé řešení. Experti na bezpečnost však už delší dobu vyjadřují vážné obavy z rizik, která nabíjení přes veřejné USB porty představuje. Již v roce 2011 pro tento problém vznikl nový výraz – juice jacking.

Drew Paik, který dříve působil v bezpečnostní firmě Authentic8, v roce 2017 pro CNN uvedl: „Pouhým připojením telefonu do kompromitovaného napájecího portu nebo nabíječky dojde k infikaci vašeho zařízení, a tím pádem jsou všechna vaše data okamžitě ohrožena.“

Hacker má volnou ruku

Kabely, kterými telefony dobíjíme, jsou v naprosté většině případů také kabely datovými, slouží tedy také k odesílání a přijímání dat mezi různými zařízeními. To nejlépe znají například majitelé elektroniky od Applu, kdy připojením iPhonu k Macbooku pomocí kabelu můžete nabíjet, ale zároveň i jednoduše stahovat a přesouvat fotografie a prakticky jakákoliv další data.

Pokud nepotřebujete v danou chvíli síť opravdu nutně využít, nebo pokud k ochraně nepoužíváte VPN, je lepší využívat mobilní data anebo počkat, až bude v dosahu síť s dostatečným zabezpečením.

„Pokud je port kompromitován, pro hackera neexistuje naprosto žádné omezení, co se týká možnosti získání vašich dat,“ vysvětluje Paik. V ohrožení jsou tak nejen vaše fotografie a kontakty, ale i vaše e-maily, textové zprávy nebo jakékoliv poznámky.

„FBI ve spolupráci s našimi partnery pravidelně poskytuje upozornění a oznámení pro veřejnost,“ řekla pro CNN pracovnice pro styk s veřejností denverské pobočky FBI Vikki Migoyaová. „Toto bylo obecné upozornění pro americké občany, aby zůstali v bezpečí a pečliví, a to zejména, když jsou na cestách.“

Vaše data zamíří na černý trh

Federální komise pro komunikace (FCC) rovněž aktualizovala příspěvek na svém blogu. V něm varuje i před tím, že napadený nabíjecí port může hackerovi umožnit zablokovat vaše zařízení nebo získat osobní údaje a hesla. Ty pak může sám použít k přístupu na všechny online účty, nebo je prodat na černém trhu lidem, kteří je hromadně skupují za účelem promyšlené kriminální činnosti.

FCC v příspěvku uvádí několik dalších rad, jak se před tímto způsobem napadení co nejlépe bránit:

  • vždy s sebou mějte vlastní síťové nabíječky, nabíječky do auta i vlastní USB kabely
  • pokud je to možné, mějte s sebou powerbanku nebo externí baterii
  • používejte kabely určené pouze k nabíjení a ne k přenosu dat
  • pokud se po připojení objeví výzva s žádostí o sdílení dat, případně o důvěřování připojenému počítači, vždy vyberte možnost “pouze nabíjet”

Pokud se budete držet výše zmíněných rad, minimalizujete možnost napadení na naprosté minimum. I tak je ale třeba dávat si pozor na další potenciální nebezpečí. Kybernetičtí zločinci se například často zaměřují na veřejné Wi-Fi sítě, které mnoho lidí využívá během cestování na letištích, ale i v kavárnách nebo obchodních centrech.

Na těchto sítích většinou neexistuje žádné solidní zabezpečení a pro zkušeného hackera nepředstavuje žádný problém se do vašeho zařízení tímto způsobem nabourat. Pokud tedy nepotřebujete v danou chvíli síť opravdu nutně využít, nebo pokud k ochraně nepoužíváte VPN, je lepší využívat mobilní data anebo počkat, až bude v dosahu síť s dostatečným zabezpečením.

Související…

Nenechejte svá data napospas: Sedm rad, jak zamést svou digitální stopu
Luboš Heger

foto: Shutterstock , zdroj: CNN

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...