fbpx

Zveřejněno: 26. 9. 2017

Přistanete na letišti v malém městečku El Alto a vydáte se do hojně navštěvované metropole Bolivíe – do La Paz. Nebylo by na tom nic zvláštního, kdybyste nemířili do nejvýše položeného hlavního města na světě a nepohybovali se ve výšce kolem 3700 metrů a přitom byli nohama na zemi. Co vše se dá v La Paz zažít?

Zda je La Paz nejvýše položeným hlavním městem na světě, je diskutabilní. Jde o to, zda je vůbec hlavním městem. Sídlí v něm vláda, parlament a prezident, ale legislativní orgány se nacházejí ve městě Sucre, které je oficiálně chápáno jako hlavní město. Za předpokladu, že bychom nevzali La Paz jako hlavní město, drželo by prvenství v nadmořské výšce Quito v Ekvádoru.

Letadlem se sem nedostanete

La Paz leží v kaňonu vyhloubeném řekou Choqueyapu a obklopují ho vysoké hory. Letadla sem nelétají – do města se musíte vydat ze zmiňovaného městečka El Alto, jež leží asi 15 km od La Paz. Protože cestovní ruch je zde od dávných dob čilý, existují zmínky o tom, že se na El Alto létalo už v 1. pol. 20. století. Zřejmě není třeba upozorňovat na to, že El Alto je nejvýše položené mezinárodní letiště v zemi a páté nejvýše položené letiště na světě celkově.

la paz shutterstock 233802457

Město La Paz má úchvatnou, nezaměnitelnou atmosféru.

Co vás čeká? Překrásná atmosféra protknutá magií

V La Paz vám uhrane především náměstí Plazza Murrilo, na němž se nachází Národní kongres, katedrála či Prezidentský palác. Za nejzajímavější je všeobecně považována cesta od kostela sv. Františka ulicí Sagárnaga, kde můžete pořídit pěkné suvenýry, které budou o vaší cestě věrně vypovídat. Touto trasou dojdete až k Mercado los Brujos, takzvanému tržišti čarodějů, které je pověstné širokou nabídkou léčivých mastí nebo talismanů, jež vás ochrání před zlými silami. I když jejich „tajemná moc“ je stejně diskutabilní jako kvalita místních suvenýrů.

Významnou část zdejších zajímavostí tvoří rozmanitě zaměřená muzea – muzeum kovové produkce předkolumbovských kultur, muzeum věnované historii a využití koky nebo muzeum s uloženými vykopávkami z lokality Tíwanaku.

Čekáte výškové budovy? Moc jich tu není

La Paz je sice velké město čítající téměř milión obyvatel, ale výškových budov je tu jen skromné množství a typický ráz zde utváří nízké domky v úzkých ulicích a uličkách. Všude je rušno a živo, zvláště pak na místních trzích. 

Pokud si chcete užít trochu klidu a vítr ve vlasech, toto hlavní město maximálně potěší lyžaře a cyklisty ze skupiny opravdových fajnšmekrů. Horská cykloturistika je tady populární a hojně rozšířená, výlet v horách pro vás bude nezapomenutelným zážitkem. Sjezd na lyžích z nejvýše položené sjezdovky světa je rovněž zkušeností na celý život. 

bolivie jezero shutterstock 412723924

Bolívie nabízí mnohem víc než jen solné jezero Salar de Uyuni, které ročně navštíví tisíce turistů.

V sousedním Peru žijí nejvýše na planetě

V Peru, konkrétně ve městě La Rinconada, se nachází nejvýše položené lidské obydlí. Město leží přímo v Andách, a to v nadmořské výšce přesahující 5000 m. Celoročně zde žije asi 50 tisíc lidí, kteří se potýkají s vlhkými léty, suchými zimami a celoročně nízkými teplotami. Průměrná teplota zde dosahuje 1,2 °C. 

Půvab Peru a Bolívie ovšem netkví jen v obrovitých horách a půvabných údolích. Cestovatelé z celého světa ho spatřují také ve velké pohostinnosti domorodců a originálních stavbách, především kostelech, které tu nechali vybudovat španělští kolonizátoři.

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...