fbpx

Jak může vypadat opravdu drahá dovolená v nejbližších letech? Společnost Axiom Space chystá v roce 2020 první „zájezd“ na ISS

Zveřejněno: 7. 7. 2018

Houstonská společnost Axiom Space chystá pro rok 2020 velmi netradiční dovolenkovou destinaci. Jde o oběžnou dráhu Země, na kterou se prý bude možné vydat na deset dnů za vskutku astronomickou cenu 55 milionů dolarů.

Související…

Fotbalové finále může být závratné jako cesta do vesmíru. Tedy cenově
Gabriela Krčálová, Zonky.cz

Jelikož na oběžné dráze je poměrně těžké sehnat ubytování, budou se výletníci muset spokojit s bydlením na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Axiom Space má tu výhodu, že její šéf Michael Suffredini je bývalým zaměstnancem NASA, a měl tedy jednání o možnosti pobytu svých klientů na ISS značně ulehčena.

axiom space

Takto láká na výlet za 55 milionů dolarů Axiom Space


Orbitální komplex společnosti Axiom Space má být připojen k ISS a poté zase oddělen, až půjde dnes už poměrně letitá mezinárodní vesmírná stanice na odpočinek. Mezitím se z komplexu a ISS stane tandem, který bude cílem dovolenkových výletů nejednoho multimilionářského dobrodruha. Tedy pokud vyjdou všechny plány, které Michael Suffredini sdělil tisku. Podle informací The New York Times je reálnější spíš rok 2022, ale je to v podstatě jedno, na podobný zážitek si potenciální klient jistě rád počká.

Žádná fantasmagorie

O fantasmagorii ale rozhodně nejde, jelikož vesmírná turistika není novinkou. V roce 2001 už služby pro turistické lety do vesmíru na ruských kosmických lodích Sojuz s pobytem na ISS organizovala jiná americká společnost nazvaná Space Adventures. Jejím prvním klientem a zároveň premiérovým vesmírným turistou „amatérem“ byl americký milionář Dennis Tito, který se na ISS dostal pomocí Sojuzu a dvou ruských kosmonautů. Tito to měl o něco levnější. Tehdy zaplatil 20 milionů dolarů.

vesmir loznice

Takto by měla vypadat ložnice vesmírného korábu


Balíček, který nabízí zatím pro rok 2020 Axiom Space, obsahuje kromě zmíněných deseti dnů na ISS i dvoutýdenní výcvik na Zemi. Do projektu bude možná zapojena i takzvaná vesmírná taxislužba, což je nápad vycházející ze spojení Muskova Space X a Boeingu.

Zdá se, že se Američanům nechce moc spoléhat na ruské Sojuzy 2, nejnovější nosné rakety.

NASA samotná si lety do vesmíru nemůže z rozpočtových i technologických důvodů dovolit, a hledá tedy někoho, kdy by do vesmíru a k ISS dokázal létat. Zdá se, že se Američanům nechce moc spoléhat na ruské Sojuzy 2, nejnovější nosné rakety.

Vesmírné závody

Samotné vybudování orbitálního zařízení společnosti Axiom Space, které by zahrnovalo místo pro posádku, jídelnu a kuchyni, bude stát miliony dolarů. Známý francouzský designér Philippe Starck má již připravený podrobný návrh. Vedle Suffrediniho, který v letech 2005 až 2015 působil jako manažer vesmírného programu NASA, patří k vedení společnosti Axiom Space několik dalších veteránů této vesmírné agentury, například bývalí astronauti Brent Jett a Michael Lopez-Alegria.

vesmir obyvak

A obývací pokoj. Samozřejmě s výhledem



Pobyty ve vesmíru pro amatéry chystají i další průkopníci. Společnost NanoRacks chce tvořit orbitální základny z recyklovaných raket, Orion Span zase chystá vesmírný hotel již na rok 2022. A firma Bigelow Aerospace, která už má dva obíhající moduly na oběžné dráze, vytvořila samostatnou společnost, která chce provozovat rozšiřitelné vesmírné stanice.

foto: Axiom Space, zdroj: GeekWire

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...