fbpx

Bolestmi hlavy trpí 15 % populace, 10 % z těchto lidí pak častými migrénami

Zveřejněno: 20. 2. 2018

Bolesti hlavy jsou samy o sobě nepříjemnou záležitostí. A co teprve taková migréna. Kdo ji nezažil, nemůže pochopit. Nepříjemný záchvat migrény může lidské tělo zcela vyhodit z provozu, a to dokonce i na několik dní. Pokud i vy patříte k těm, které nesnesitelné bolesti hlavy postihují, vybavte se následujícími bylinkami.

Pravidelnými bolestmi hlavy trpí podle výzkumů a odhadů farmakologů okolo 15 % populace. Z těchto 1,5 milionu lidí v Česku trápí přibližně 10 % lidí migréna. Obecně migréna postihuje více ženy než muže, a to až trojnásobně. Může se zdát, že 150 tisíc lidí trpících migrénami není nikterak závratné číslo, ale i tito lidé se chtějí naplno věnovat svojí práci a rodině.

Silné bolesti hlavy, které přecházejí do stavu migrény, mohou mít hned několik spouštěcích mechanismů nebo jejich kombinací. Nejčastěji to bývají hormonální výkyvy, stres, změna životního stylu, únava, změna klimatu, přepracování, nadměrný hluk, nedostatek spánku, ale i alkohol, nevhodná dieta, kouření a podobně. Těmto spouštěčům se dá do jisté míry vyhýbat, ale ne vždy se to podaří. Když už migréna přijde, dá se s ní úspěšně zabojovat pomocí čistě přírodních bylinek.

Řimbaba obecná

Tanacetum parthenium neboli řimbaba obecná roste běžně i u nás. Je přitom jedním z nejučenějších léků proti různým bolestem, především právě proti migrénám. Nejvíce účinných látek je obsaženo v jejích listech, právě z toho důvodu se doporučuje žvýkat přímo listy.

shutterstock 789762304

Řimbaba obecná roste v jarních a letních měsících téměř u každé cesty, přitom má blahodárné účinky

Pokud ale chcete zvolit jinou variantu, můžete si pořídit tinkturu. Ta se doporučuje kapat do nápoje a užívat třikrát denně 15 až 30 kapek. Pokud se bolest nezmírní, můžete dávku navýšit.

Kozlík lékařský

Jde o bylinu, která se řadí mezi ty vůbec nejlepší, jež umějí navodit psychickou pohodu. Používají ji především lidé trpící úzkostmi a panickými ataky. Kromě toho zklidňuje i neurotický žaludek, hysterii, nespavost, bušení srdce a podobné příznaky, jež doprovázejí stres.

shutterstock 203395795

Kozlík lékařský dokáže navodit psychickou podobu

Kozlík má ale osvědčené účinky i při boji proti bolestem hlavy a následné migréně. Můžete na něj narazit ve formě tobolek, čajů či sypaných směsí. Zde ovšem existuje jedno "ale". Jeho účinky jsou natolik skvělé, že mu lidé mohou snadno podlehnout. V tomto případě je důležité říct, že kozlík je návykový, proto ho neužívejte déle než jeden měsíc. Vyplatí se být obezřetný, i co se týče dávkování, větší množství může v tomto případě uškodit.

Čtěte také:

Stres je nejčastějším spouštěčem migrény
Víte, co pomůže od hrozivých migrén? Úplně obyčejný zázvor
Po jakém čaji omládnete a který zajistí psychickou pohodu?

Eukalyptus a máta

Blahodárné účinky těchto dvou bylinek jsou známé, ale málokdo ví, že pomáhají i při bolestech hlavy. „Při nástupu migrény si zkuste pomazat jeden spánek trochou eukalyptové a druhý spánek trochou mátové silice,“ doporučuje odborník na bylinky, fytoterapeut Jiří Pantůček. Celé řadě migreniků podle něj právě tato kombinace prospěje, ale aplikovat byste ji opět měli již v první fázi nástupu bolesti. Ne nadarmo se tato kombinace používá i v tradiční čínské medicíně. Směs prý usměrňuje tok energie v hlavě.

shutterstock 669397450

Také levanduli si můžete pěstovat sami, nebo koupit v podobě různých výtažků

Levandule

Je známá především pro své zklidňující účinky. Z tohoto důvodu se doporučuje i při migréně, která je mnohdy provázena stresem. Existuje opět mnoho variant, jak levanduli využít. Tím nejúčinnějším způsobem je však její inhalace. Stačí nakapat pár kapek do horké lázně a po dobu deseti minut vdechovat. Pro maximální efekt můžete opět jemně vmasírovat olej do kůže na spáncích. Ideální je provádět rituál tehdy, když si můžete dopřát následných pár minut klidného odpočinku.

foto: Shutterstock, zdroj: Topvet

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...