fbpx

Atopický ekzém může u malých dětí spustit třeba růst zubů. Kortikoidy mohou ublížit, říká lékař 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nejčastější kožní onemocnění dokáže podle profesora Spyridona Gkalpakiotise z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FNKV pořádně zkomplikovat život nejen dětem, ale i jejich rodičům

Zveřejněno: 10. 4. 2024

Suchá, zarudlá a svědivá pokožka – tak se u dětí atopický ekzém nejčastěji projevuje. Spouštěcí faktory jsou různé, projevit se však podle Spyridona Gkalpakiotise může i v souvislosti s prodělanou virózou nebo růstem zubů.

Pane profesore, můžete popsat, co přesně znamená atopický ekzém?

Atopická dermatitida, také známá jako atopický ekzém, je svědivé multifaktoriální, neinfekční, chronické nebo chronicky recidivující zánětlivé onemocnění kůže, které značně ovlivňuje kvalitu života pacienta. U lidí s atopickým ekzémem je kožní bariéra porušena, což umožňuje snadnější pronikání různých alergenů do kůže. Tyto alergeny poté spouštějí imunologickou reakci, která vede ke vzniku projevů ekzému na kůži. Typické projevy u dětí jsou červená ložiska na obličeji, v záhybech rukou a nohou a u těžších případů i na trupu. Ložiska mohou občas mokvat, a kůže je zpravidla suchá. U některých pacientů se atopický ekzém projevuje především suchou kůží a svěděním.

Co bývá nejčastěji spouštěčem atopického ekzému?

Spouštěcí faktory atopické dermatitidy mohou být rozmanité. Nejčastějšími jsou infekce, ať už virové, jako je běžná viróza, nebo bakteriální, například streptokoková angína, stejně jako stres. V dětském věku může atopickou dermatitidu spouštět očkování nebo růst zubů. U pacientů, kteří trpí alergiemi, může být spouštěčem kožních projevů kontakt s konkrétním alergenem, ať už se jedná o alergeny inhalační či potravinové.

Ve kterém věku se atopický ekzém nejčastěji objevuje?

Nejčastěji diagnostikujeme atopický ekzém u dětí do pěti let věku. Nicméně toto onemocnění se může projevit kdykoliv v průběhu života, včetně dospělosti.

Jak poznat, zda se jedná o atopický ekzém, nebo „obyčejnou“ vyrážku?

Rozdíl mezi atopickým ekzémem a klasickou vyrážkou spočívá v jejich příčinách, průběhu a charakteru. Klasická vyrážka vzniká například po kontaktu s nějakou dráždivou látkou, nebo na základě nějakého virového onemocnění.

Biologická léčba je dokonce schválena pro děti již od šesti měsíců věku.

Důležité je zmínit, že se jedná o jednorázovou záležitost. Zatímco atopický ekzém je chronické onemocnění, které vzniká úplně jiným patofyziologickým mechanismem. U atopického ekzému se jedná o chybnou funkci imunitního systému ve smyslu, že imunitní systém nadměrné reaguje na různé podněty s výsledkem kožních projevů.

Je pravda, že u dětí jde většinou o „dočasnou“ záležitost, která do puberty zmizí?

Atopický ekzém často ustupuje, nebo dokonce může úplně vymizet, jakmile dítě dosáhne dospělosti. U přibližně 10–30 % pacientů však jeho projevy přetrvávají i v dospělém věku. Onemocnění se může také poprvé objevit v dospělosti, což je známé jako „adult onset atopic dermatitis“. Toto zjištění poukazuje na to, že i když mnoho dětí s atopickým ekzémem zažívá zlepšení nebo úplné odeznění symptomů, existuje stále významný počet lidí, u kterých mohou projevy onemocnění přetrvávat nebo se objevit později v životě.

Přestože to není závažné onemocnění, ekzém může rodičům i dítěti výrazně zkomplikovat život. Co by měla maminka dělat, pokud se u jejího dítěte projeví ekzém?

Ačkoli atopický ekzém není život ohrožující onemocnění, má nesporný vliv na fyzické, sociální a psychické aspekty života. Pruritus (svědění) je klíčovým a dominantním rysem atopické dermatitidy. 

Způsobuje problémy, jako je ztráta spánku a psychická úzkost, a tak vytváří nepřetržitou zátěž pro pacienty, rodiče a ostatní členy rodiny. Pokud má maminka podezření, že její dítě atopickým ekzémem trpí, je nezbytné, aby se obrátila na dermatologa, který jí vysvětlí, o jaké onemocnění se jedná, a společně nastaví léčebný režim.

Jaké existují léčebné metody u dětí?

V současnosti existuje řada léčebných metod pro děti s atopickým ekzémem, jejichž výběr závisí na závažnosti onemocnění. U mírných projevů někdy postačí pravidelná aplikace hydratačních krémů, zatímco v případě akutního zhoršení se doporučuje použití lokálních kortikosteroidů, ale jen na krátkou dobu. Jako alternativu lze zvážit lokální imunomodulátory – jedná se o molekuly, které cíleně tlumí buňky v kůži, jež odpovídají za nadměrnou reakci imunitního systému. Při rozsáhlých projevech se volba léčby odvíjí od věku dítěte; možnosti zahrnují léčbu ultrafialovým zářením nebo léky tlumícími zánět. Pro nejtěžší případy je dnes dostupná i moderní terapie, využívající biologické léky nebo léčbu tzv. malými molekulami. Biologická léčba je dokonce schválena pro děti již od šesti měsíců věku.

Je pravda, že děti, které trpí atopickým ekzémem, mají vyšší riziko k rozvoji alergií?

Ano, je to tak. Děti s atopickým ekzémem mají častěji nejen alergie, ale také astma.

Poradíte rodičům, jak pečovat o pokožku dítěte s atopickým ekzémem?

Kůže dítěte s atopickou dermatitidou bývá často suchá. Proto je nezbytné ji intenzivně promazávat. Pokožka bývá také citlivá, a proto se doporučuje omezit kontakt s chlorovanou vodou.

15

Spyridon Gkalpakiotis


Jestliže se dítě vykoupe v bazénu, je nutné kůži důkladně opláchnout. Ale opět s mírou, protože voda obecně kůži vysušuje. Takže je potřeba ji po osprchování ještě promazat vhodným krémem nebo olejem.

Které aspekty mají negativní vliv na atopický ekzém? Můžete uvést takové ty nejčastější?

Obecně projevy atopického ekzému zhoršuje chladné počasí, pobyt v prašném prostředí a také chlorovaná voda. Dále jsou to potravinové alergie, protože konzumace některých alergenů může stav pokožky ještě zhoršit. Naopak pomáhá pravidelné promazávání a pobyt na slunci – nejlépe u moře.

U malých dětí je velký problém se škrábáním. Nelze jim to vysvětlit. Jak tedy zabránit tomu, aby si ekzém neškrábaly?

U dětí lze předejít škrábání, jestliže je jejich kůže dobře hydratovaná, což pomáhá snižovat svědění. Pokud je kůže extrémně svědivá, efektivním opatřením může být nošení speciálních rukaviček a zakrytí oblastí postižených ekzémem, aby se zabránilo škrábání. Také mohou být užitečné chladivé obklady nebo speciální spreje proti svědění, dostupné v lékárnách. Důležité je udržovat nehty dětí krátké a čisté, aby se minimalizovalo riziko přenosu infekcí.

Mnoho rodičů se bojí kortikoidů, říká se, že jsou dobrý sluha, ale zlý pán. Jak to tedy s kortikoidy nepřehnat, tak aby pomohly?

Kortikoidy musí být používány správným způsobem a pouze v indikovaných případech. Pokud se aplikují dlouhodobě a v nekontrolovaném množství, mohou být skutečně nebezpečné.

Prof. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, PhD, MBA

Absolvoval 3. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, promoval v roce 2005. Po ukončení studia nastoupil na Dermatovenerologickou kliniku 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Královských Vinohradech, kde působí dodnes, od r. 2013 na pozici primáře. V roce 2010 obhájil doktorský titul „Hodnocení úspěšnosti adjuvantní melanomové terapie pomocí RT-PCR v reálném čase“. V prosinci 2018 byl jmenován docentem pro obor dermatovenerologie a v listopadu 2022 byl jmenován profesorem.

Na 3. lékařské fakultě UK vyučuje studenty všeobecného lékařství a je školitelem pro postgraduální studenty v programu biomedicíny, zároveň je místopředseda akademické komory akademického senátu 3. FL UK.  Pravidelně publikuje v domácích a mezinárodních odborných časopisech, přednáší na konferencích v České republice, ale i na mezinárodních konferencích. V současné době se specializuje zejména na psoriázu, atopickou dermatitidu a na biologickou terapii. Je členem České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP, American academy of dermatology a European academy of Dermatovenereology. Podílel se na více než 30 klinických studiích fáze I-IV.

Proto je nezbytné používat je pouze krátkodobě a v malém množství k potlačení aktivního a akutního zánětu a hledat způsoby, jak přejít na jinou, šetrnější léčbu.

Existují ještě jiné alternativy než kortikoidy?

Ano, jsou to topické imunomodulátory a při těžších případech mohou být použity tablety nebo injekce v rámci biologické terapie.

Je atopický ekzém dědičný? 

Atopický ekzém není dědičný. Přenáší se pouze genetická informace, která se může projevit, ale nemusí. To znamená, že pokud se u jednoho nebo obou rodičů vyskytl atopický ekzém, je vyšší riziko, že jej budou mít také jejich potomci.

Jak vysoké riziko dědičnosti atopického ekzému je u dětí v případě, že jejich rodič nebo rodiče měly či mají toto onemocnění?

Na to není jasná odpověď. Některé studie poukazují na to, že pokud jeden rodič trpí atopickou dermatitidou, je šance kolem 30 %, někde se popisuje až 50 %. Z mých zkušeností je to spíše jen 30 %. Odpověď na to, jak moc riziko stoupá v případě, že mají oba rodiče atopický ekzém, bohužel zatím nemáme. Víme pouze, že je o něco vyšší.

foto: se svolením Spyridona Gkalpakiotise, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...