fbpx

Únik moči vs. kvalita života: Problém, který se týká mnoha lidí, lze poměrně úspěšně léčit 1 fotografie
zdroj: se svolením Marka Broula

Přestože nejde o život ohrožující onemocnění, může mít vážné dopady na kvalitu života. Přitom v prvotní fázi postačí pouze jednoduché cviky.

Zveřejněno: 4. 4. 2024

Inkontinence trápí stále více žen, včetně mladších ročníků. Mnoho z nich o tom nemluví, a dokonce se kvůli studu bojí svěřit lékaři. Jaké jsou první příznaky, a lze inkontinenci nějak předcházet? Oslovili jsme primáře Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem MUDr. Marka Broula.

Pořád jsem hledala záchody a bála se pít, říká Andrea

Andrea trpí hyperaktivním močovým měchýřem od mládí. „Vždycky, když jsme někam jeli se školou na výlet, jako první jsem hledala, kde jsou záchody. Před cestou jsem raději nepila vůbec, protože stačilo, když se mi maličko začalo chtít na malou, a už jsem měla pocit, že se počůrám,“ svěřuje se dnes čtyřicetiletá Andrea. V té době ale svou diagnózu neznala, všichni jí říkali, že to bude psychické a nemá na to pořád myslet. V dospělosti se problémy s močením trochu zlepšily. „Možná jsem se s tím prostě jen naučila žít a tolik se nestresovala,“ dodává.

Po narození dvojčat před dvěma lety ji občasný únik moči a časté nucení na malou začaly trápit nanovo – většinou tehdy, když kýchla nebo zakašlala. „Někdy to bylo jen trochu, ale postupně se to zhoršovalo a bylo to stále nepříjemnější,“ pokračuje. Začala pít ještě méně než obvykle, což ale byl problém v souvislosti s kojením. Lékař jí doporučil posilovat pánevní dno s tím, že jakmile přestane kojit, mohla by zkusit moderní léčbu, která lidem s hyperaktivním močovým měchýřem pomáhá. Obvykle se jedná o léky na předpis, které ovlivňují nervová zakončení v močovém měchýři.

Související…

Pryč s mýty o pitném režimu! Myslíte si, že stačí obyčejná voda? To se pletete
Anna Calve Novotná

„Pravidelné cvičení mi moc pomohlo. Nebylo to hned, ale jsem ráda, že se to zlepšilo,“ uzavírá s tím, že díky pravidelnému cvičení pánevního dna se zmírnily i obtíže spojené s hyperaktivním měchýřem.

Pomoc nevyhledají vůbec, nebo přichází v pokročilém stádiu

Pane doktore, co přesně si můžeme pod pojmem inkontinence představit?

Inkontinence moči je definována jako stížnost na jakýkoliv vůlí neovladatelný únik moči. Dle jiné definice je to stav, kdy člověk není schopen vědomě regulovat močení, a objevuje se samovolný únik moči. Postihuje častěji ženy (až 30−50 %) než muže, incidence se zvyšuje s postupujícím věkem, ale může se vyskytovat i u dětí. Obvykle se nejedná o život ohrožující stav, který ale významně snižuje kvalitu života. Psychosociální dopad této poruchy je závažný a vyžaduje kvalifikovaný přístup. Jedná se o poměrně citlivou a intimní problematiku. Většina pacientů se za poruchu stydí, někteří odejdou ze zaměstnání, přestanou chodit do společnosti, zdržují se pouze v domácím prostředí, vyrábí si vlastní pomůcky pro sběr uniklé moči apod. Z toho důvodu většina z nich vůbec nevyhledá odbornou pomoc, případně přichází v pokročilém stádiu.

Jaké jsou příčiny tohoto onemocnění?

Nejprve je potřeba příčiny rozdělit do jednotlivých kategorií. Rozlišujeme dva základní typy inkontinence, a to stresovou a urgentní. Stresová inkontinence – úniky moči při tělesné námaze.

U stresové formy dochází k úniku moči pouze při zvýšeném vnitrobřišním tlaku, tedy při zvedání těžších předmětů, smíchu, kašli nebo cvičení. U těžších forem stresové inkontinence se stává problémem třeba i pokus postavit se z hlubšího křesla nebo vstát z lůžka. Termín „stresová“ je v tomto případě zavádějící; v anglickém originálním smyslu je míněn stres fyzický, tedy námaha, nebo zátěž, s psychickým stresem má málo společného.

Pokud měchýř nereaguje na léky ani na fyzioterapii, může pomoci aplikace botulotoxinu do stěny močového měchýře. Pokud u stresové inkontinence nepomůže fyzioterapie, jsou k dispozici účinné operační metody. Standardem v léčbě je zavedení takzvané „pásky“ pod močovou trubici.

Příčinou je oslabené svalstvo pánevního dna, porucha závěsu močové trubice nebo nedostatečná funkce jejího svěrače. Někdy je mechanismus vzniku jen jeden, častěji jsou ale v různé míře zastoupeny dva a více. Abychom mohli správně navrhnout léčbu, musíme provést podrobné urogynekologické vyšetření.

Urgentní znamená tedy silné nucení na malou, doprovázené únikem moči, je to tak?

Ano, v tomto případě dochází k náhlému a nekontrolovatelnému stahu svaloviny měchýře a k jeho vyprázdnění. Spouštěcím stimulem zde často bývá zvuk tekoucí vody nebo mytí rukou. Některé pacientky pociťují únik moči jen zřídka, ale i tak je žena obtěžována častým nucením, kdy je navíc potřeba tak silná, že ji nejde odložit na příhodnější chvíli. V těchto případech hovoříme o takzvaném „syndromu hyperaktivního měchýře“. Mezi jeho symptomy spadá i opakované přerušování spánku nočním močením.

Existuje ještě jeden typ inkontinence, který zahrnuje všechny obtíže najednou...

Jedná se o takzvanou smíšenou inkontinenci, kdy nastává problém při cvičení, ale je zde i časné nucení na malou. Tato inkontinence je taktéž poměrně častá. Statisticky se stresová, urgentní i smíšená inkontinence projevuje u třiceti procent případů. Zbylých deset procent jsou vzácnější formy inkontinence buď vrozené, nebo vzniklé například chirurgickou komplikací (píštěle a podobně).

Inkontinence není zdaleka pouze problém starších žen. Velmi často postihuje i mnohem mladší ročníky. Je spojena především s porodem?

Porod představuje pro pánevní dno vždy značnou zátěž. Otok, „otlak“ nervů a těhotenské změny tkání postupně odeznívají a stav se zpravidla sám upraví do několika měsíců. Pokud ale přetrvává déle než 9 měsíců, může to být známka většího postižení pánevního dna nebo významné dysfunkce pánevních svalů. V takovém případě doporučujeme pečlivé vyšetření a v každém případě péči zkušené rehabilitační fyzioterapeutky.

Lze nějak inkontinenci předcházet? 

Určitě je potřeba hlídat si tělesnou hmotnost. Nadváha neprospívá nikomu a pojí se s ní spousta zdravotních problémů. Čím je pacientka těžší, tím větší váha zatěžuje močové cesty. Svaly se časem unaví a posléze povolují. Tím pádem mohou zapříčinit nechtěný únik moči.

Dále je potřeba provádět posilování pánevního dna. Svalstvo pánevního dna se nachází kolem stydké kosti a na jeho posílení existuje konkrétní cvičení. Mezi nejrozšířenější patří tzv. Kegelovy cviky – jde o soustavu jednoduchých úkonů, při kterých pacientka stahuje a uvolňuje svaly pánevního dna.

Zmiňujete cviky, které představují takovou tu první volbu. Můžete je trochu více popsat, v čem toto cvičení spočívá?

Kegelovy cviky lze nacvičovat buď přímo při močení, nebo mimo něj. Nacvičování spočívá v rytmickém zatínání svalstva, obdobně jako při zadržování močení, a jejich následné uvolňování. Je důležité cvičit důsledně, a to přibližně třikrát denně v intervalu třiceti až čtyřiceti stahů a povolení. Ze začátku by mělo jít o krátké stahy a postupem času se jejich délka může prodlužovat až na deset sekund. Všechny by měly být prováděny v krátkém rozmezí. Nacvičování Kegelových cviků při močení spočívá ve snaze postupně utlumit proud moči.

Je však důležité nezatínat jiné svaly (například břišní či stehenní) a nezadržovat dech. Cvikem pak lze ovládnout tu správnou skupinu svalů. Jinou metodou, jak nalézt správnou skupinu svalů, je vložit prst do pochvy (u ženy) či do konečníku (u muže) a snažit se kolem nich zatnout svaly.

Jaké jsou možnosti léčby, které nabídne lékař?

Urgentní inkontinenci velmi účinně zmírní léky, které tlumí stahy stěny močového měchýře a snižují počet močení během celého dne. Léky musí předepsat lékař přesně podle diagnózy. Nemá smysl kupovat volně prodejné doplňky stravy. Pokud měchýř nereaguje na léky ani na fyzioterapii, může vám pomoci aplikace botulotoxinu do stěny močového měchýře.

Nedostatečný příjem tekutin může vést k podráždění močového traktu a ztížit močení.

Pokud u stresové inkontinence nepomůže fyzioterapie, jsou k dispozici účinné operační metody. Standardem v léčbě je zavedení takzvané „pásky“ pod močovou trubici. Páska močové trubici poskytuje podporu při zvýšení vnitrobřišního tlaku.  Existuje několik druhů pásek podle způsobu zavedení. Pro dobrou volbu konkrétního typu je potřeba podrobného vyšetření a dostatečné osobní zkušenosti operatéra.

Užitečným pomocníkem při inkontinenci jsou inkontinenční pomůcky od vložek přes pleny a plenkové kalhotky. Tyto výrobky absorbují moč a pohlcují také zápach.

Čemu by se měli lidé s inkontinencí vyhýbat, aby se jejich stav ještě nezhoršil?

Lidem s inkontinencí nebo hyperaktivním močovým měchýřem doporučujeme omezit alkohol a kofein, protože obě látky mohou močový měchýř dráždit. Dále je dobré vyhýbat se umělým sladidlům a kouření. Naopak je vhodné hýbat se a udržovat si normální váhu. Pozor také na nadměrnou konzumaci citrusových plodů a potravin s vysokým obsahem kyselin. Lidé s tímto problémem by neměli zapomínat dostatečně pít (často pití omezují ze strachu z nutkání na malou). Nedostatečný příjem tekutin může vést k podráždění močového traktu a ztížit močení. A v neposlední řadě hraje významnou roli stres, který může zvyšovat frekvenci nutkání na močení.

Jak výše zmiňujete, mnoho lidí s tímto zdravotním problémem omezuje pitný režim. Což situaci ještě zhoršuje. Můžete upřesnit, kolik by toho měl člověk denně vypít, alespoň přibližně?

Potřeba vody se člověk od člověka liší a závisí na různých faktorech (např. na energetickém metabolismu, okolní teplotě a složení potravy, obsahu soli v potravě a fyzické aktivitě). V závislosti na věku by dospívající a dospělí měli denně přijmout 30 až 40 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti.

prim. MUDr. Marek Broul Ph.D., MBA, FECSM, sexuolog a urolog

Primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a urolog Urologického oddělení Nemocnice Litoměřice. Je členem Výzkumného centra Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a předsedou České společnosti pro sexuální medicínu. V roce 2013 složil mezinárodní zkoušku ze sexuální medicíny a stal se Fellow of the European Committee of Sexual Medicine (FECSM). V roce 2015 dokončil postgraduální studium a obhájil disertační práci na téma Kvalita života a erektilní dysfunkce po radikální prostatektomii.

Pro zdravé dospělé osoby obecně platí, že by měly vypít přibližně 1 ml vody na 1 kcal energetické hodnoty přijaté potravy a den. Při 2 500 kcal přijaté energie u dospělého muže to znamená 2,5 litru vody denně.

Je podle vás vhodné navštívit také psychologa? Protože inkontinence je onemocnění, které se dotýká všech možných aspektů včetně psychiky. 

Ano, i návštěva psychologa může přispět k léčbě inkontinence. A to zvláště v případech, kdy se pacient bojí pít, případně vycházet z domácnosti ven.

Kam až může zajít neléčená inkontinence?

Neléčená močová inkontinence může mít vážné a trvalé důsledky pro zdraví a kvalitu života jednotlivce. Mezi některé možné komplikace a následky neléčené inkontinence patří například vyrážka, infekce, a dokonce i vznik vředů zejména u pacientů s inkontinencí stolice. Neustálé úniky moči mohou zvyšovat riziko infekcí močových cest, jako je cystitida a pyelonefritida, což jsou bolestivé a potenciálně závažné zdravotní stavy. Dále je to sociální izolace, protože lidé se mnohdy bojí účastnit společenských aktivit, omezují například divadla, kina, cestování. Časté nucení na močení má negativní vliv i na spánek a psychiku. Je tedy velmi důležité nebát se s tím svěřit lékaři a nechat si pomoci, protože ty možnosti zde jsou, a je škoda jich nevyužít.

foto: se svolením Marka Broula, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...