fbpx

Česko má první transgender gynekologii, v Brně k ní přibude i porodnice. Žádostí o změnu pohlaví přibývá 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

První gynekologickou ambulanci v České republice pro osoby, které procházejí nebo prošly změnou pohlaví, provozuje od začátku září loňského roku Fakultní nemocnice Brno. Vedení nemocnice tak reaguje na nárůst transgender lidí.

Zveřejněno: 26. 3. 2024

Se změnou pohlaví se poslední léta roztrhl pytel, jak je vidět ze zprávy Fakultní nemocnice Brno, počet lidí, kteří jsou nespokojeni v těle a chtějí změnit pohlaví, raketově roste. „Zatímco v roce 2012 zaznamenali na sexuologickém oddělení FN Brno 25 nových pacientů s diagnózou poruchy pohlavní identity, o 6 let později jich bylo téměř dvojnásobné množství, tedy 48. Vzrůstá také počet klientů s diagnózou transsexuality do 18 let. V této věkové kategorii přitom jasně převažují přeměny pohlaví z ženy na muže,“ píše se na stránkách FN Brno. V této nemocnici je jediná gynekologie pro trans pacienty v České republice.

Doktorka Lucie Hloušková ze sexuologického oddělení FN Brno ošetřila už 15 klientů s genderovou dysforií. „Převážně se jednalo o klienty před zahájením hormonální léčby v procesu tranzice,“ uvedla pro Flowee doktorka Hloušková a dodala, že trans muži (původně muži) mají problémy psychicky zvládnout návštěvu zdravotnického zařízení, které poskytuje péči výhradně ženám, obzvlášť když personál není připraven na tento druh pacientů. Součástí bude i porodnice pro trans muže. Změnit pohlaví je v České republice možné od roku 2012. V roce 2022 o změnu pohlaví požádalo 208 lidí, do té doby to bylo celkem 1349 a čísla dále stoupají, informovala ct24.cz.

Když tranzice není řešení

Fenomén, který je na západě už normální, míří tak i k nám. Nicméně přináší i negativa, na která před časem upozornil například Daniel Black, který operativní změnu na ženu prodělal. V rozhovoru pro denik.cz se svěřil, že on své proměny z muže na ženu lituje. Jak říká, operace mu nepřinesla štěstí. Naivně si myslel, že se bude cítit lépe v ženském těle, ale ve skutečnosti ženou nikdy nebyl.

„Vliv médií a sociální bubliny, ve kterých žijete, je strašně silný. Nenávidíte svoje tělo a najednou slyšíte nebo čtete, že změna pohlaví tomu člověku pomohla. Také jsem se na to upnul. Začal jsem na sociálních sítích vyhledávat podobnou skupinu lidí a cítil se najednou přijímaný. Najednou jsem viděl světlo na konci tunelu,“ řekl pro denik.cz. Daniel Black vyčítá nejen společnosti, ale i lékařům, že tohle dopustili. O pár let později si totiž uvědomil, že to bylo celé omyl, že se ve skutečnosti měl léčit s psychickými problémy, a ne se měnit na ženu.

Řada transgender lidí netouží po operaci, tedy po sterilizaci či kastraci, jak naše zákony požadují jako podmínku pro oficiální změnu pohlaví. Stačí jim například jen hormonální terapie.

Čeští sexuologové jsou ale přísní a podmínky, abyste mohli projít změnou pohlaví, jsou u nás striktní. Sexuolog Petr Weiss se osobně nesetkal s pacienty, kteří by chtěli svou proměnu vzít zpět. „Vím o třech případech, kdy litují své tranzice. Je to méně než v jiných zemích, kde žádosti o retranzice představují až 20 % pacientů,“ řekl Flowee Petr Weiss. V západních zemích se skutečně děje to, čeho se odpůrci masivního transgenderového hnutí obávají. Mladí lidé si falešně hojí své rány tím, že si změní pohlaví.

Americký autor Walt Heyer podstoupil změnu pohlaví v roce 1983. Po osmi letech pochopil, že jeho problémy operace nevyřešila, napsal knihu Odvrácená tvář transgenderu a stal se aktivním bojovníkem proti změně pohlaví. Své důvody odvyprávěl už v řadě médií. Pro foxnews.cz řekl, že většina dospívajících, kteří chtějí změnit pohlaví, jsou vlastně nešťastní a frustrovaní, ve skutečnosti nechtějí operaci, jen touží před něčím utéct. „Víme, že některé děti, jako jsem byl i já, byly sexuálně zneužívány. Mnoho zneužitých chlapců vám řekne, že si chtějí odstranit své genitálie, nikoli proto, že by chtěli být dívkami, ale protože už nikdy nechtějí, aby se jich někdo dotýkal,“ řekl pro foxnews.cz Heyer.

Související…

Projděte si manuál pohlavních identit. Kdo je Transwoman, Tomboy nebo Sissi
Luboš Heger

Nejdříve hormony a život v nové roli

Zatímco odpůrci transgenderu volají po přísnějších podmínkách tranzice, její příznivci upozorňují na to, že cesta k proměně je někdy příliš zdlouhavá. Přesný postup je zveřejněný na portálu jsmetransparent.cz. Čeká vás pohovor u sexuologa, klinického psychologa a další vyšetření, než dostanete ke změně pohlaví zelenou. Než dojde na samotnou operaci, probíhá hormonální léčba a vyzkoušení si role v opačném pohlaví.

Vím o třech případech, kdy litují své tranzice. Je to méně než v jiných zemích, kde žádosti o retranzice představují až 20 % pacientů.

„Na sexuologickém oddělení ve FN Brno pro klienty platí zhruba roční diagnostický proces, v rámci kterého proběhnou vyšetření u sexuologa, psychologa, eventuálně psychiatra, endokrinologa, gynekologa a vyšetření kostní hustoty.  Pokud není u klienta prokázána jiná porucha, je zahájena léčba hormony. Po roce užívání hormonů a plné adaptaci do nové role ve všech aspektech života je klient doporučen ke komisi na MZČR k posouzení vhodnosti definitivní změny pohlaví. Na našem pracovišti se snažíme o maximálně citlivý a korektní přístup. Splést se samozřejmě může každý, ale délka procesu a účast celého týmu odborníku toto riziko minimalizuje,“ popisuje doktorka z FN Brno Lucie Hloušková.

Změnu identity bez kastrace

Českou republikou rezonuje ještě jeden problém. Z trans komunity směrem k vládě už dlouhodobě zní požadavek, aby se zmírnily podmínky pro oficiální změnu pohlaví, tedy aby předpoklad pro změnu nebyla kastrace. Za tohle bojuje i naše nejznámější trans aktivistka Lenka Králová. „Vláda o tomhle jednala, ale bohužel to zatím nedopadlo, blokuje to jediná vládní strana, a to ODS,“ sdělila Flowee Lenka Králová.

Řada transgender lidí netouží po operaci, tedy po sterilizaci či kastraci, jak naše zákony požadují jako podmínku pro oficiální změnu pohlaví. Stačí jim například jen hormonální terapie.

„Při současném legislativním stavu bude vždy existovat velké množství lidí, kteří žijí v nové sociální roli, dost často i s novým jménem, které je akceptované okolím, přáteli i zaměstnavatelem, nechtějí však zároveň podstoupit invazivní operativní zásah do zdravého těla,“ popsal čt24.cz Daniel Zikmund z organizace Transparent.

Brněnská ambulance nabízí ošetření klasické gynekologické péče, ale samozřejmě i vyšetření před operací na změnu pohlaví. Ta je ale nevratná. Případů, kdy pacienti u nás litovali své tranzice, u nás zatím není mnoho. Nicméně vzhledem k tomu, jak roste význam transgender komunity, je na místě otázka, zda dalších omylů nebude přibývat.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...