fbpx

Kuřáci, kteří se své závislosti nedokážou zbavit, mají pomoc na dosah ruky, říká docent Sova 1 fotografie
Doc. MUDr. Milan Sova. (zdroj: se svolením Milana Sovy)

Od šance, že se jim konečně podaří típnout poslední cigaretu, kuřáky často dělí nevědomost a jeden telefonát.

Zveřejněno: 19. 3. 2024

V Česku žije přibližně 2,5 milionu kuřáků, z nichž zhruba desetinu tvoří děti a mladiství. Stále se také snižuje věk dětí, které si svou první cigaretu zapálí – až 7 % teenagerů se to „podaří“ ještě před patnáctým rokem. Přestože některým se později s kouřením přestat podaří, je stále mnoho těch, kteří se tohoto zlozvyku vzdát nedokážou. 

Přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy FN Brno Doc. MUDr. Milan Sova jasně upozorňuje na rizika spojená s kouřením a dodává, že to nejlepší, co pro sebe kuřák může udělat, je přestat kouřit. „Není žádným tajemstvím, že kouření zvyšuje riziko celé řady onemocnění, jako je například ischemická choroba srdeční, rakovina plic a další. Je také prokázaný negativní vliv kouření na plodnost jak u žen, tak u mužů,“ podotýká.

Dodává však, že podstatný rozdíl je, když člověk vykouří krabičku denně, nebo když si dá například jen dvě. „Počet cigaret se hlavně s ohledem na rakovinu plic sčítá a každá vykouřená cigareta se počítá,“ varuje.

Screening je zdarma

Největším nepřítelem plic kuřáků je kromě cigaret samotných také stres. „Pokud kouříte a k tomu se ještě stresujete, tlak, který na své tělo vyvíjíte, násobíte. Jestliže alespoň prozatím nedokážete s kouřením přestat, zkuste se alespoň v rámci možností zbavit stresu,“ doporučuje docent Sova.

Jak na to? Zařaďte do svého každodenního života pohyb. Nemusí to být nic náročného – procházka na čerstvém vzduchu vám udělá dobře, skvělá je také jóga nebo různé relaxační techniky spojené s dýcháním, návštěva solné jeskyně nebo pravidelné plavání.

Na preventivní lékařské vyšetření mají kuřáci nárok od ledna 2022.

Kromě zdravého životního stylu, tedy vyvážené stravy, dostatku spánku a pohybu a odbourání stresu, je namístě prevence v podobě pravidelného lékařského vyšetření, na které mají kuřáci nárok od ledna 2022. „Aktuálně doporučujeme podstoupit screening rakoviny plic kuřákům ve věku 55–75 let,“ říká docent Sova. „Pojišťovna hradí účast v programu pro časný záchyt karcinomu plic lidem, kteří kouří nebo kouřili 20 a více let krabičku denně (nebo například 10 let dvě krabičky denně). Praktičtí lékaři by měli rizikovým pacientům možnost bezplatného preventivního vyšetření plic doporučit. To spočívá v návštěvě pneumologa, který plíce zkontroluje, pacientovi nabídne možnosti, jak s kouřením skoncovat, a odešle jej na CT vyšetření,“ pokračuje.

Díky tomuto screeningu mají kuřáci podstatně vyšší šanci na včasné zachycení nádorového onemocnění plic již v raném stádiu, což představuje velkou šanci na úspěšnou léčbu. Rakovina plic totiž nemá žádné specifické příznaky, a pokud se projeví dušnost nebo vykašlávání krve, zpravidla už je v pokročilém stádiu, což šanci na vyléčení značně komplikuje.

Technika vědomého kouření

To nejlepší, co pro své plíce můžete udělat, je pochopitelně nekouřit. I když se vám to nemusí podařit, zkuste to, nevzdávejte to, nebo alespoň snižte počet vykouřených cigaret denně.

Nikde není psáno, že když budete kouřit nebo pít alkohol, nemůžete se dožít devadesátky. Ale je tu velká pravděpodobnost, že tohle štěstí mít nebudete.

Zajímavou technikou je vědomé kouření, které aplikuje principy metody zvané mindfulness. Spočívá v tom, že kuřák se před zapálením cigarety zaměřuje na své pocity – na to, jak tabák chutná, jak je cítit, co cítí v puse, když dokouří. Uvědomuje si i negativa, která kouření přináší – zápach, žloutnutí prstů, nutkání kašlat. Cílem je postupné uvědomění si, že se lze velmi snadno obejít i bez tabáku.

Proč není snadné s cigaretami skoncovat?

Rozhodnutí přestat kouřit není pro většinu kuřáků snadné. Většina z nich si to přeje, ale zdaleka ne každému se to podaří. Navíc tabákový průmysl se už více než šedesát let snaží lidi přesvědčovat o tom, že kouření zase tolik neškodí.

Stále je mezi námi mnoho těch, kteří se odkazují na své prarodiče, jež se dožili vysokého věku i přesto, že kouřili jednu cigaretu za druhou. Ano, nikde není psáno, že když budete kouřit nebo pít alkohol, nemůžete se dožít devadesátky. Ale je tu velká pravděpodobnost, že tohle štěstí mít nebudete.

V posledních letech se také zvyšuje popularita takzvaných elektronických cigaret. Jsou diskrétní, nejsou tolik cítit a mnozí se utěšují tím, že jsou zdravější. S tím ovšem docent Sova nesouhlasí. „V některých zemích se sice doporučují jako ideální prostředek k odvykání kouření, ale přesto je mnohem lepší nekouřit vůbec. Já osobně si nemyslím, že by byly zdravější než běžné cigarety.“

Když už se kuřák rozhodne s cigaretami přestat, je velmi těžké odolat především ve chvíli, kdy se ocitne mezi dalšími kuřáky. Mnohdy je problém také v nedostatečné podpoře blízkých. Co by tedy měl udělat kuřák, který se chce tohoto zlozvyku nadobro zbavit? „Nejúčinnější je vyšetření v některé z poraden pro odvykání kouření, kde s pacientem pracují odborníci. Toto odvykání má také nejvyšší účinnost,“ doporučuje Sova.

Odbornou pomoc také najdete na Národních stránkách pro podporu pro odvykání kouření, v Centrech pro závislé na tabáku nebo na Národní lince pro odvykání kouření.  

Související…

Každá hodina cvičení prodlouží život o dvě hodiny. Necvičit je horší než kouřit
Klára Kutilová

foto: se svolením Milana Sovy, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...