fbpx

Vaping jako mužský strašák: Může zmenšit varlata a zabít spermie 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Nová studie nepotěší vapery mužského rodu, kteří plánují zasadit strom a zplodit syna či dceru. Výzkum ukazuje, že vdechování páry může mít fatální následky pro varlata, výrazně navíc snižuje počet spermií

Zveřejněno: 2. 10. 2023

Elektronické cigarety a vaporizéry jednu dobu vypadaly jako ideální nástupci zabijáckého tabáku. Že tyhle barevné „pastelky“ s příchutí cukrové vaty nebo manga nejsou zase tak úplně nevinné, už víme. Poslední výzkum se zaměřil na zdraví vapujících mužů. Výsledky kuřáky páry úplně nepotěší, ale je užitečné o nich vědět.

V nejnovější studii vědci simulovali vapování na skupince laboratorních potkanů, které podrobili pravidelné dávce páry z vaporizéru. Výsledek? Vapujícím myšákům se zmenšila varlata a nebylo to dokonce ani to jediné, s čím to šlo z kopce. Snížil se také počet jejich spermií.

Kontrolní skupinka potkanů, kteří nebyli vystaveni nikotinu v páře, měla průměrný počet spermií 98,5 milionu na mililitr. Potkaní „kuřáci“ e-cigaret měli nižší průměr, a to 95,1 milionu spermií na mililitr.

Zdravější varianta? Těžko

To vlastně nevypadá jako zásadní problém, ale nejde jen o počty. Na další rizika mužského vapování upozorňuje i dřívější studie. Vědci v ní potvrdili, že inhalace výparů je spojena se zvýšeným odumíráním spermií, změnami v tkáních produkujících spermie a nízkou hmotností varlat, poškozením tkání a klíčových enzymů v procesu produkce spermií.

Muži denně užívající e-cigarety měli průměrný celkový počet spermií 91 milionů ve srovnání se 147 miliony u nekuřáků.

To nejsou dobré vyhlídky pro potkany, kteří plánují založit rodinu, postavit dům a zasadit strom, řeknete si možná ironicky, protože vás se to jako zástupce úplně jiného živočišného druhu přece týkat vůbec nemusí.

Částečně máte pravdu – neexistují žádné obdobné studie na lidech, které by tyto dopady prokázaly. Jen těžko totiž seženete dobrovolníky, kterým byste mohli říct: „Tady si sedněte a v klidu inhalujte. My se pak stavíme a rozebereme vaše varlata, abychom se podívali na míru poškození.“

Zato máme jiné reporty pro porovnání: Studie publikovaná v roce 2020 v časopise Human Reproduction zjistila, že muži denně užívající e-cigarety měli průměrný celkový počet spermií 91 milionů ve srovnání se 147 miliony u nekuřáků. Vapující potkani ve snížení počtu spermií oproti nám lidem tedy dopadli ještě docela dobře, viďte?

Takže ne, vapování opravdu není vdechování „ničeho“, i když proti klasickým vražedným cigaretám nesmrdí a neobsahuje tolik nebezpečných chemických látek. „Zdravá“ varianta kouření se ale rozplynula jako oblak páry. Prostě s tímto zlozvykem sekněte úplně, tečka.

Související…

Kouření více než zdvojnásobuje riziko duševních onemocnění, tvrdí nová studie
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Forbes.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...