fbpx

Ve frontě na magnetickou rezonanci vystojíte v Česku důlek. Může to být i přes půl roku 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Čekací lhůty na vyšetření magnetickou rezonancí jsou v České republice velice dlouhé. Není výjimkou, když pacient čeká i několik měsíců. To se samozřejmě může velmi negativně podepsat na jeho zdravotním stavu.

Zveřejněno: 7. 3. 2024

Na otázky ohledně čekacích lhůt magnetické rezonance i unikátního projektu, který přináší efektivní řešení situace, odpovídají tiskový mluvčí zdravotní pojišťovny RBP Ivo Čelechovský a vedoucí radiologický asistent centra zdraví Sagena s.r.o. Miroslav Směšný.

Pane Čelechovský, jaké jsou čekací lhůty na magnetickou rezonanci v jednotlivých krajích?

To je velmi různé a liší se to nejenom podle jednotlivých regionů, ale i podle kapacit konkrétních zdravotnických zařízení. Standardně se dnes běžně jedná o čekací dobu 2–3 měsíců, ale zaznamenali jsme i případy, kdy naši klienti dostali potvrzený termín až za 7 měsíců. Nicméně plošné údaje o jednotlivých kapacitách magnetických rezonancí, kterých je v rámci ČR asi 130, v RBP nemáme k dispozici a každý požadavek našich klientů řešíme individuálně.

Vaše pojišťovna přišla před lety s projektem, díky němuž se ty termíny pro pojištěnce RBP zkrátí na pouhé dva týdny. Jak přesně tento projekt funguje a jak je možné, že ostatní pojišťovny nic podobného nenabízí?

Nelíbilo se nám, jak dlouho musejí naši pojištěnci čekat na vyšetření magnetickou rezonancí. Tak jsme se před čtyřmi roky rozjeli k některým poskytovatelům v kraji a nabídli jim možnost, aby pro nás nad rámec své standardní provozní doby přidali pár provozních hodin nebo směn navíc. A díky tomu vlastně vznikl projekt magnet213, který zkrátil čekací dobu z několika měsíců na maximálně dva týdny.

Ivo Čelechovský: Zaznamenali jsme i případy, kdy klienti čekali na vyšetření 7 měsíců

RBP za tuto službu poskytovatelům připlácí bonusovou platbu za rozšířenou provozní dobu. Našim klientům jsme ušetřili spoustu času a starostí a v neposlední řadě jsme zrychlili i jejich následnou léčbu včetně plánovaných zákroků. Spokojeni jsou i poskytovatelé, kteří vedle finanční úhrady navíc zvýšili efektivitu využití drahých diagnostických přístrojů. Aktuálně spolupracujeme se šesti partnerskými zařízeními, tedy s Fakultní nemocnicí Ostrava, Karvinskou hornickou nemocnicí, Sagenou ve Frýdku-Místku, Lékařským servisem v Havířově, Nemocnicí Agel v Novém Jičíně a Nemocnicí Agel ve Valašském Meziříčí.

Plánujete do budoucna spolupracovat i s dalšími zdravotnickými zařízeními?

Na počátku jsme začali spolupracovat se čtyřmi poskytovateli, dnes jich je šest, především na Moravě, kde máme hlavní kmen našich pojištěnců. Za tu dobu ale vznikla a stále vznikají nová pracoviště s magnetickou rezonancí. Pro RBP je v tomto kontextu potěšitelné, že řada nových poskytovatelů už o spolupráci v našem projektu projevila zájem.

ivo celechovsky2

Ivo Čelechovský. (zdroj: se souhlasem Ivo Čelechovského)


Jedno z šesti partnerských zařízení, které s pojišťovnou RBP spolupracuje, je centrum zdraví Sagena s.r.o. ve Frýdku Místku. Za společnost odpovídá vedoucí radiologický asistent Miroslav Směšný.

Pane Směšný, můžete vysvětlit, v jakých případech se vyšetření magnetickou rezonancí nejčastěji využívá?

Bezpečné nebolestivé vyšetření, které dokáže zobrazit strukturu orgánů do nejmenších detailů, má význam zejména při neurologických, ortopedických, onkologických a jiných onemocněních.

Jde o vyšetření, které pomocí silného magnetického pole zobrazuje trojrozměrně měkké tkáně. Umožňuje diagnostikovat záněty, nádory, anomálie, krvácení. Nejčastěji se využívá k vyšetření mozku, míchy, páteře, svalů, šlach a kloubů. Konkrétně se jedná o vyšetření:

  • nervového systému – mozek, mícha a páteř, periferní nervy včetně intrakraniálních cév
  • krku, tváře a orbit
  • muskuloskeletálního systému, včetně funkce pánevního dna
  • orgánů malé pánve
  • břicha, specificky jater včetně MRCP, pankreatu, enterografie
  • mediastina
  • angiografického vyšetření tepen a žil
  • měkkých tkání
  • prsních implantátů
  • předoperační navigace pro neurochirurgii
  • celotělového vyšetření k detekci ložiskového postižení skeletu (mnohočetný myelom, metastázy)

Pokud jsou čekací lhůty v řádech měsíců, jaké konkrétní dopady to může mít? Lidé, kteří potřebují rychlou léčbu – odhalení problému, to může stát v krajním případě i život, je to tak?

Vyšetření ve stavech akutních a život ohrožujících jsou vždy prováděna přednostně, a to bez ohledu na to, o jakou zdravotní pojišťovnu se jedná.

Jak toto vyšetření probíhá?

V průběhu vyšetření MR pacient leží na vyšetřovacím stole upoután v malém prostoru uvnitř válcového přístroje, který využívá magnetických a radiových vln pro pořízení obrazů vyšetřované anatomické oblasti. Pro získání kvalitního zobrazení je naprosto nezbytné, aby se pacient během vyšetření nehýbal.

Miroslav Směšný: Vyšetření akutních případů se dělají přednostně bez ohledu na zdravotní pojišťovnu

Během vyšetření využije obsluha MR přístroje fixační pomůcky, eliminující možné pohyby a zvyšující komfort při vyšetření. Během vyšetření je pacient pod dohledem radiologického asistenta, se kterým může komunikovat prostřednictvím tlačítka a mikrofonu. Délka se odvíjí od oblasti, kterou je nutné zobrazit. Nejčastěji to trvá přibližně 20 až 50 minut.

Proč jsou vlastně tyto čekací lhůty tak dlouhé, co to především ovlivňuje?

Doba akvizičních časů pro vyšetření dané oblasti.

Co dělat, když je člověk pak nemocný a nemůže se na MR dostavit v termínu, musí tedy čekat opět další tři nebo čtyři měsíce?

Důležité je se včas omluvit, aby mohl být termín nabídnut dalším pacientům. Objednací doby jsou ovlivněny řadou faktorů, mohou být od několika dnů do několika týdnů, ale i měsíců. Vždy záleží na indikaci a také na tom, jestli se jedná již o kontrolní vyšetření. Pokud to stav pacienta vyžaduje, pak se toto vyšetření provádí přednostně, takřka neodkladně.

Lze si MR zaplatit i bez doporučení lékaře jako samoplátce?

Veškerá vyšetřeni, i u samoplátce (pacienta, jež si uhradí vyšetření v plné výši), musejí být dle legislativy v ČR indikována. Z toho plyne, že i tato preventivní magnetická rezonance probíhá na základě indikace ze stran praktických lékařů nebo lékařů specializovaných odborností na základě odebrané anamnézy za předpokladu, že nejsou známy relativní ani absolutní kontraindikace pro MR vyšetření.

Jsou lidé, kteří MR špatně snáší. Je možné se nechat i uspat, jako se to dělá u dětí?

Tlumeny nebo uspávány bývají obvykle malé děti mladší pěti nebo šesti let. Na našem pracovišti nepoužíváme tlumící přípravky u dětí, protože je nutná jejich spolupráce.

Související…

Rakovinou prsu může onemocnět každá žena bez ohledu na věk i genetickou zátěž. Jaká je prevence?
Martina Malá

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...