fbpx

Nová metoda umožní nosit vaječník v podpaží a oddálit menopauzu klidně i o dvacet let 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud se v budoucnu masově ujme a vylepší metoda zmrazení kousku vlastního vaječníku, možná se menopauza stane minulostí. Holky, chceme to?

Zveřejněno: 21. 2. 2024

„Mám recept na stáří!“ pípla mi nedávno zpráva od kamarádky Katky. „Je to jako bio-hacking. Prostě si necháš odebrat a zmrazit kousek vaječníku,“ vysvětlila mi. „No a až začnou roky přibývat, dřív, než ti začnou návaly horka, sebelítostný myšlenky a přibereš 10 kilo jen tím, že budeš depky zajídat čokoládou… si necháš dát ten kousek toho svého ,nanuku‘ zase zpátky. Prý to jde i do podpaží! Pa-pá vrásky, osteoporózo, i léky na tlak,“ neskrývá nadšení Katka. Jako vážně? O tom jsem chtěla zjistit víc...

Původně pro nemocné

Za vývojem a první provedenou transplantací vlastní zamrazené vaječníkové tkáně stojí doktor Kutluk Oktay, ovariální biolog a ředitel laboratoře molekulární reprodukce a zachování plodnosti v Yale School of Medicine. Tato revoluční operace proběhla už v roce 1999 u pacientky se zdravotní indikací.

Stejná metoda se od té doby úspěšně používá u pacientek s rakovinou k zachování jejich plodnosti před invazívní onkologickou léčbou, která často i trvale poškodí zásobu vajíček ve vaječnících a vyvolá nežádoucí předčasnou menopauzu.

Menopauza je přirozenou fází života. Není to nemoc, stejně jako není nemoc ani stárnutí. Po menopauze však pozorujeme výrazně zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, úbytku kostní hmoty, cukrovky, obezity, riziko rakoviny tlustého střeva.

Dnes doktor Oktay ale vidí budoucnost autotransplantace zmrazeného vaječníku i u zcela zdravých žen. „Poprvé v historii medicíny máme možnost potenciálně oddálit nebo zcela odstranit menopauzu,“ tvrdí Oktay a vnímá to jako přelom v ženské zdravotní péči.

Vaječník v podpaží

Jak uvádí web Yale School of Medicine, celý zákrok probíhá ambulantně a chirurg při něm vyjme celý vaječník, nebo pouze jeho část, obsahující stovky až tisíce spících, nezralých vajíček (tzv. primordiálních folikulů). Tyto tkáně jsou po zmrazení uloženy ve speciálních zapečetěných kontejnerech a uchovávány při teplotě až -160 °C.

Když potom nadejde Den D, chirurg rozmraženou tkáň pacientce znovu implantuje. Existuje na to jednoduchý postup, při kterém se tkáň umístí pod kůži pacientky nezávisle na původním umístění vaječníků v podbřišku. Nový vaječník tak můžete nosit klidně v podpaží.

A potom se stane pro nás laiky zázrak: Během tří až deseti dnů poté tato tkáň obnoví spojení s okolními cévami a přibližně za tři měsíce plně obnoví funkci vaječníků.

Konec menopauzy?

Pro ilustraci, ve svém novém matematickém modelu vědci uvádí příklad 25leté ženy, které bylo odebráno 25 % tkáně kůry vaječníků a následně transplantováno při jednom zákroku. Pokud by přežilo 40 % folikulů, mohlo by to oddálit menopauzu téměř o 12 let; pokud by přežilo 80 %, oddálení by činilo přibližně 15,5 roku.

Pokud by však tkáň rozdělili a transplantovali v několika procedurách, zpoždění menopauzy by bylo ještě větší. Při 40% přežití folikulů prodloužily tři transplantace zpoždění na 23 let a šest transplantací dokonce na 31 let. Pokud by přežilo 80 % folikulů, model předpověděl, že menopauza by se mohla oddálit až o 47 let, což by pro většinu žen znamenalo, že menopauzu nikdy nezažijí.

K tomu jsou však potřeba další inovace. Při současném postupu totiž zůstane životaschopných pouze 40 % vajíček. S novějšími technologiemi mohou podle Oktaye chirurgové dosáhnout 80% až 100% míry přežití.

Poprvé v historii medicíny máme možnost potenciálně oddálit nebo zcela odstranit menopauzu.

Kromě prodloužení plodného věku to znamená i eliminaci zdravotních problémů, které souvisí s vyhasnutím funkce vaječníků. „Menopauza je přirozenou fází života. Není to nemoc, stejně jako není nemoc ani stárnutí. Po menopauze však pozorujeme výrazně zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění, úbytku kostní hmoty, cukrovky, obezity, riziko rakoviny tlustého střeva,“ říká Robin Noble, vedoucí lékař společnosti Let's Talk Menopause.

Výhody versus rizika

Budou si tedy naše dcery a vnučky o menopauze číst už jen v učebnicích? Doktor Noble si i přes prokazatelné výhody této metody nemyslí, že se ze zmrazení vaječníků stane masový trend.

„Pokud dokážeme adekvátně nahradit hormony, chtěli bychom opravdu oddálit dobu přirozené menopauzy? Mnoho žen se v reprodukčním věku potýká s problémy, jako je PCOS, endometrióza, myomy, bolestivá a silná menstruace nebo PMS. Opravdu by si chtěly tyto ženy prodloužit cyklus? Myslím, že ne. Velmi pravděpodobně by se chtěly vyhnout příznakům menopauzy. Toho můžeme dosáhnout i pomocí menopauzální hormonální terapie,“ tvrdí doktor Noble.

A co se týká zdravotních rizik a benefitů, je to opět něco za něco. Oddálení menopauzy pro nás ženy sice znamená menší riziko kardiovaskulárních nemocí nebo osteoporózy, ale současně si prodloužením hormonální aktivity zvyšujeme riziko rakoviny prsou, dělohy a vaječníků.

Ačkoliv je tento zákrok dostupný už i v Česku (zmrazení vaječníkové tkáně zajišťuje společnost ProFaM Health, která spolupracuje s Ústavem pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí), shodly jsme s Katkou, že se zatím do ničeho hrnout nebudeme.

Přemýšlet o tomto zákroku jako o změně ženského hormonálního paradigma je každopádně strhující myšlenka. Která z dalších inovací nám nabídne věčné mládí, zdraví a krásu?

Související…

Reprodukční „šmejdi“. Umělé oplodnění mezi medicínou a tvrdým byznysem
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...