fbpx

Vše o hygieně na veřejných WC: Dřep nad prkýnkem může uškodit spíš než bakterie 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Proč není dobré dřepovat nad záchodem na veřejných toaletách a jak tedy jejich návštěvu ve zdraví "přežít"

Zveřejněno: 19. 2. 2024

Podle přehledu z roku 2019, zveřejněném v časopise International Journal of Environmental Research and Public Health, se mnoho žen zcela vyhýbá používání veřejných toalet. Ale ačkoliv jejich vidina není zrovna lákavá, někdy zkrátka musíme. A co teď? Výzkum potvrzuje, že velmi často se při vykonávání potřeby člověk nedotýká prkýnka a jen si nad ním dřepne. Zkrátka se domníváme, že je to hygieničtější a bezpečnější postup. Odborníci na to ovšem mají poněkud jiný názor.

Každý, kdo někdy v životě dřepěl nad záchodovou mísou, ten pocit zná. Je to všechno, jen ne úleva. „Když si úplně nesednete, vaše svaly nejsou zcela uvolněné,“ vysvětluje pro magazín Body+Soul fyzioterapeutka a odbornice na ženské zdraví Carol Figuersová. Upozorňuje také, že svaly jsou při dřepu obvykle napjaté na třicet až čtyřicet procent. „Jenže aby se močový měchýř zcela vyprázdnil, musí se svaly pánevního dna uvolnit,“ dodává.

K tomu ale ve dřepu nedojde. „Abychom se ve dřepu vymočili, musíme ,přetlačit‘ přirozený mechanismus našeho těla,“ vysvětluje fyzioterapeutka pánevního dna z Bostonu Alicia Jeffery-Thomasová ve videu na TikToku. „Pokud neustále narušujeme tento vztah mezi pánevním dnem a močovým měchýřem, může to vést k potížím s udržením kontroly nad naléhavou potřebou močení a také k problémům se stresovou inkontinencí,“ pokračuje.

Častější návštěvy i infekce

Z krátkodobého hlediska vás přenášení „staré“ moči vystavuje riziku náhodného úniku – třeba pokud si kýchnete, zasmějete se, vyskočíte nebo zakašlete, a to v závislosti na celkové síle pánevního dna. Z dlouhodobého hlediska může podle Figuersové stará moč způsobit podráždění uvnitř močového měchýře a vyvolávat tak pocit, že potřebujete na malou častěji, než by tomu bylo za normální situace. 

Můžete si udělat stěr ze záchodového prkénka a zjistit, že jsou na něm bakterie, ale to můžete udělat téměř s čímkoliv, včetně svého telefonu, který si přikládáte k obličeji.

Jeffery-Thomasová zároveň vysvětluje, že dřepění nad záchodem není dobré ani pro svaly pánevního dna, tedy skupinu svalů ve tvaru misky v dolní části pánve, které pomáhají uvolňovat moč a stolici, podporují držení těla a jsou důležité i při sexuálních funkcích.

Fyzioterapeutka zabývající se zdravím pánevního dna Ashley Rawlinsová nicméně zdůrazňuje, že dřepění nad prkýnkem je něco jiného, než pokud si odskočíte v lese – tam totiž zaujímáte jinou polohu, která umožňuje svalům pánevního dna uvolnit se. „Protože se vaše svaly mohou uvolnit, vaše tělo nedostává žádné smíšené signály,“ vysvětluje pro Well+Good.

Telefon, nebo prkénko

Dobře, to jsou tedy poměrně silné argumenty, proč si na prkénko sednout. Ale co bakterie? Není žádným tajemstvím, že na veřejných záchodcích číhají. Většina těchto patogenů se na povrchy na toaletách dostává přes záchodovou mísu, protože výkaly, a dokonce i moč mohou obsahovat mnoho bakterií a virů, vysvětluje pro The New York Times profesor mikrobiologie na University of Arizona Charles Gerba. Splachování pak drobné mikroby rozptýlí v aerosolovém oblaku, který se může dostat do výšky 1,5 metru a zůstat tam i hodinu nebo déle, než se usadí na okolních površích, ukazují studie. „Všechny veřejné toalety jsou do určité míry kontaminovány už jen kvůli splachování,“ podotýká Gerba.

Nejčastějším způsobem nákazy je totiž takzvaná „fekálně-orální cesta“, která znamená, že se patogeny z výkalů nakažené osoby dostanou do úst po dotyku kontaminovaných povrchů a následném dotyku obličeje.

„Je ale rozdíl mezi tím, že bakterie zkrátka na místě jsou, a otázkou, jestli kvůli nim skutečně onemocníte,“ upozorňuje pro Well+Good odborník na infekční nemoci, profesor William Schaffner. Pokud si sednete na znečištěné záchodové prkénko a zachytí se vám na kůži některé viry nebo bakterie, nemusíte nutně onemocnět. Většina těchto patogenů se podle Gerby takto nepřenáší. „Můžete si udělat stěr ze záchodového prkénka a zjistit, že jsou na něm bakterie, ale to můžete udělat téměř s čímkoliv, včetně svého telefonu, který si přikládáte k obličeji,“ dodává Schaffner.

„Kdyby prkénko na veřejném záchodě představovalo skutečné nebezpečí, všichni bychom o tom věděli a neustále by na to upozorňovalo veřejné zdravotnictví,“ poznamenává Schaffner. „Lékařské ordinace a pohotovosti nejsou zaplaveny lidmi, kteří mají vředy nebo vážné infekce z veřejných záchodů,“ uklidňuje.

Hygienické tipy

A i když pravděpodobnost, že se z prkénka nakazíte nějakou strašlivou bakterií nebo pohlavně přenosnou chorobou, není příliš velká, asi je na místě mít určité obavy. Pokud se tedy ocitnete v ne zrovna uspokojivé záchodové situaci, Figuersová doporučuje jednoduše si vytvořit „hnízdo“ z toaletního papíru, do kterého se v klidu usadíte. Pokud chcete být obzvlášť opatrní, Kaufman radí nosit v tašce antibakteriální ubrousky.

Pokud se skutečně chcete uchránit před viry a bakteriemi, je podle profesorky environmentálních věd na University of South Australia Ericy Donnerové nejdůležitější to, jak dobře si po použití toalety myjete ruce. Nejčastějším způsobem nákazy je totiž takzvaná „fekálně-orální cesta“, která znamená, že se patogeny z výkalů nakažené osoby dostanou do úst po „dotyku kontaminovaných povrchů a následném dotyku obličeje“, popisuje Donnerová. 

Gerba zase radí, abyste si na veřejných záchodcích neodkládali tašku nebo kabelku na podlahu, která je jedním z nejšpinavějších povrchů v místnosti. Nevytahujte také telefon, abyste ho nekontaminovali, a snažte se co nejvíce vyhýbat dotýkání se povrchů, dodává Donnerová. Před spláchnutím také zavírejte víko toalety, tento krok totiž výrazně zmírňuje aerosolový oblak.

Související…

Nenoste mobil na záchod. Jde o zdraví
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...