fbpx

Nový nebezpečný trend na TikToku: Lidé pijí čisticí prostředek 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Internetem se šíří recept na zaručený „lék“. Ve skutečnosti jde ale o nebezpečnou látku.

Zveřejněno: 9. 8. 2023

Borax, známý také jako boritan sodný, tetraboritan sodný nebo tetraboritan disodný, je bezbarvá krystalická sloučenina boru, sodíku a kyslíku. Borax a jeho blízká příbuzná kyselina boritá se běžně používají ve výrobcích pro domácnost, včetně pracích a čisticích prostředků, prostředků na ochranu dřeva, hnojiv, roztoků na kontaktní čočky nebo pesticidu proti mravencům a švábům. Přesto TikTok zaplavují videa, na nichž borax lidé konzumují ve vodě, kávě nebo si ho sypou do vany. Na tento nebezpečný trend upozorňuje server Body+Soul.

Propagátoři, kteří zveřejňují videa, na nichž požívají roztok boraxu a vody, nepravdivě tvrdí, že borax lze použít k léčbě zánětů, bolestí kloubů, artritidy, lupusu a různých dalších onemocnění. Žádné z těchto tvrzení ale není podloženo vědeckými důkazy. Jedná se o další podvodný „lék“ z dlouhého seznamu produktů falešné naděje. Alternativní terapie jsou často propagovány jako „přírodní“, a proto údajně netoxické. Ale i když se borax vyskytuje v přírodě, neznamená to, že je bezpečný. Konec konců, arsen nebo ricin jsou také stoprocentně přírodní, ale mohou být pro člověka vysoce toxické. Ve skutečnosti by se lidé měli přímému kontaktu s boraxem snažit co nejvíce vyhnout.

Akutní toxicita vedoucí k úmrtí člověka není u boraxu pravděpodobná. Nicméně to, že vás něco nezabije, ještě neznamená, že je to neškodné nebo zdraví prospěšné.

Borax obsahuje bor, o němž je známo, že je nezbytný pro růst a zdraví rostlin či některých živočichů. Jeho úloha pro lidské zdraví je však méně jasná. Bor není považován za základní živinu potřebnou pro člověka. Velmi malé množství boru můžete tělu bezpečně dodat stravou bohatou na ovoce a zeleninu – vyskytuje se totiž například v hroznech nebo bramborách.

Nevolnost i poškození plodu

Na počátku dvacátého století se borax používal jako konzervační prostředek v potravinářství, dokud vědci neodhalili různé vedlejší účinky spojené s jeho konzumací – včetně bolestí hlavy, nevolnosti, zvracení nebo žaludečních potíží. Nyní je borax klasifikován jako reprodukční toxin. To znamená, že může potenciálně narušit plodnost a poškodit nenarozené dítě. V důsledku toho byl v řadě zemí, včetně Austrálie a Spojených států, jako potravinářská přísada zakázán.

I když se borax vyskytuje v přírodě, neznamená to, že je bezpečný. Konec konců, arsen nebo ricin jsou také stoprocentně přírodní, ale mohou být pro člověka vysoce toxické.

V toxikologii se používá termín střední smrtelná dávka neboli LD50. Popisuje dávku potřebnou k usmrcení poloviny testované zvířecí populace. Podle webu The Conversation je LD50 pro borax u potkanů přibližně pět gramů na kilogram tělesné hmotnosti, což je poměrně velká dávka. Znamená to sice, že akutní toxicita vedoucí k úmrtí člověka je nepravděpodobná, ale to, že vás něco nezabije, ještě neznamená, že je to neškodné nebo zdraví prospěšné.

Bezpečnostní štítky mluví jasně

To, že borax skutečně není ničím, co byste měli požívat či si v tom dopřávat koupel, je zjevné i z bezpečnostních štítků produktů z něj. Piktogramy na těchto baleních upozorňují na nebezpečí podráždění kůže, vážného podráždění očí či možného narušení plodnosti nebo poškození nenarozeného dítěte. Následuje řada pokynů pro bezpečné zacházení s radami ohledně vhodných ochranných prostředků, způsobu skladování a likvidace výrobku.

Bezpečnostní štítky sice nejsou dokonalé, ale mohou být užitečným zdrojem informací. Takže až příště uvidíte na sociálních sítích neobvyklý „zázračný lék“ nebo se u vás doma objeví chemická látka, u které si nejste jisti, oč jde, zkontrolujte bezpečnostní štítek.

Související…

Nebezpečí ultrazpracovaných potravin: Jejich konzumace vyvolává záněty
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...