fbpx

Utrácíte za kombuchu? Už nemusíte. Známe recept, jak si ji připravit doma 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Fermentovaný čaj s nespočtem údajně blahodárných účinků – to je kombucha, superstar ve světě zdravé výživy. Zjistěte, jak si ji levně a jednoduše vyrobit doma

Zveřejněno: 3. 2. 2024

Ačkoliv má dlouhou historii sahající až do starověké Číny, do širšího podvědomí české veřejnosti se dostala teprve před pár lety. Momentálně tento perlivý nápoj plní lednice v obchodech a těší se stále větší přízni.

Kombucha je kombinace živých složek obsahující probiotika, má tak pozitivní vliv na naše zažívání a střevní mikroflóru. Problémy s psychikou, které může značit třeba stres, úzkost, nespavost či deprese, souvisí do určité míry právě s nerovnováhou ve střevech; podpoření střevního mikrobiomu tak může být podle Akademie věd ČR efektivním nástrojem, jak psychické nepohodlí odstranit. „Téma ovlivňování naší psychiky bakteriemi je poměrně nové, ale skutečně existuje takzvaná osa střevo – mozek, pomocí které střevní bakterie komunikují s naším mozkem a mozek komunikuje s nimi,“ řekl pro Český rozhlas molekulární biolog Petr Ryšávka.

Nápoj dále obsahuje antioxidanty a vitaminy B a C. Dle studií při pravidelné konzumaci potlačuje zánět, snižuje alergické příznaky, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů a potlačuje symptomy kožních onemocnění. Konzistentní užívání může také zlepšit cholesterolový profil.

Abyste pozitivní účinky kombuchy zakusili na vlastní kůži, měli byste podle vědců vypít denně přibližně 250–300 mililitrů, přičemž u nás se nejčastěji prodávají lahve o objemu 330–400 mililitrů za zhruba 70 korun. Při frekventované spotřebě se tak kombucha může citelně prodražit.

Levná a nenáročná

Dobrou zprávou je, že pokud chcete kombuchu pít na denní bázi, aniž byste za ni utratili znatelné peníze, můžete si ji jednoduše vyrobit i doma. Je to jednoduché – proces založení kultury vám zabere asi deset minut, a zatímco kombucha zraje na kuchyňské lince, nemusíte si jí vůbec všímat.

Nejprve je třeba pořídit si mateční „houbu“ – to je na první pohled nepříliš vábivá želatinová formace, za kterou jsou zodpovědné bakterie, kvasinky, a lišejníky mléčné barvy. Jakmile si ji jednou seženete, můžete ji mít napořád. Koupíte ji v obchodech se zdravou výživou nebo na internetu, existují ale i facebookové skupiny, kde lze tuto hmotu od někoho získat.

Kombucha obsahuje antioxidanty a vitaminy B a C. Dle studií při pravidelné konzumaci potlačuje zánět, snižuje alergické příznaky, zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů a zlepšuje symptomy kožních onemocnění.

Když domů donesete mateční kombuchu, máte napůl vyhráno a nejtěžší část prakticky za sebou. Teď už potřebujete pouze kvalitní černý nebo zelený čaj, ideální je jejich kombinace, dále cukr, kterým se kvasinky živí, a větší skleněnou nádobu, ve které budete kombuchu připravovat. Mějte na paměti, že živá kultura nesmí přijít do styku se špínou, chemikáliemi a kovovými předměty, používejte tedy pouze plastové nebo dřevěné pomůcky.

Proces výroby

Jakmile máte všechny ingredience, můžete se pustit do práce. Na 3 litry nápoje budete potřebovat:

  • 3 litry vroucí vody
  • Mateční kombuchu
  • 300–400 mililitrů nálevu, ve kterém jste si kombuchu přinesli
  • 200–220 gramů cukru (obyčejný, třtinový, kokosový)
  • 8–10 čajových sáčků

Další pomůcky:

  • Rychlovarná konvice/hrnec
  • Větší skleněná nádoba
  • Kus látky na zakrytí sklenice
  • Gumička
  • Vařečka
  • Menší sítko
  • Plastový trychtýř

Nejprve v konvici či na sporáku přiveďte k varu vodu a do skleněné nádoby si připravte čaj. Po odstranění čajových pytlíků přidejte cukr, vařečkou zamíchejte a nechte zcela vychladnout. Do studeného čaje přidejte nálev a mateční kombuchu, přikryjte látkou a utěsněte gumičkou. Takto nechte nápoj pracovat a fermentovat v pokojové teplotě přibližně sedm až deset dní. Po sedmi dnech ho můžete plastovou lžičkou ochutnat. Pokud má sladkokyselou chuť a perlí, můžete ho scedit. Nejdříve čistýma rukama vyndejte startovací houbu a spolu s 300 mililitry hotové kombuchy vložte do plastové nádoby. Zbytek pomocí sítka a trychtýře přelijte do lahví a uchovávejte v lednici. V chladu se proces kvašení zastaví, hotový produkt proto vydrží i několik týdnů. Mateční houbu a nálev můžete použít k založení dalšího cyklu.

Do lahví s již hotovým čajem můžete pro lepší chuť přidat bylinky, sušené ovoce nebo koření. Já mám nejraději kombinaci zázvoru a jablečného džusu, výborná je i kombucha s kousky brusinek a borůvek.

Související…

Pecka z avokáda: Superpotravina, která obvykle končí v koši
Monika Kovačková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...