fbpx

„Fraktura“ pánského přirození je o Vánocích častější než jindy. A bolí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Většina „zlomenin“ penisu, ve skutečnosti poškození obalu topořivých tělísek, vzniká při netradičních scénářích. Například při mimomanželských vztazích nebo při sexu na neobvyklých místech

Zveřejněno: 21. 12. 2023

Už jen pár dní a proběhneme cílovou páskou každoročního maratonu předvánočních příprav. Někdo možná ještě na Štědrý den dopoledne vyběhne shánět dárky, spousta z nás (tedy…většinou to budou ženy, co si budeme povídat) stráví půlku dne v kuchyni, a „vyvolení“ nešťastníci budou sváteční atmosféru suplovat až o den později, protože se jim tak nějak povedlo získat bonus ve formě pracovní směny.

Dáreček za všechny peníze

Většina české populace ale v neděli večer slupne večeři, rozbalí dárky, zkoukne povinnou pohádku a pokud neusne dřív, než jim hlava padne na polštář, možná večer zakončí extra speciální romantickou (půl)hodinkou či dvěma.

S takovým scénářem se nedá nesouhlasit, nicméně pozor na přemíru nadšení, alespoň pokud jde o intimní vztahy. Vánoční období je spojeno s významně zvýšeným rizikem zlomenin penisu. Ne, není to to samé, jako zlomit si nohu. Jde o prasknutí tuhého obalu topořivých těles, obvykle v důsledku silného ohnutí při příliš náruživém pohlavním styku.

Většina zlomenin penisu vzniká při netradičních scénářích, například při mimomanželských vztazích nebo při sexu na neobvyklých místech.

„Zlomenina“ je obvykle provázena slyšitelným prasknutím, po kterém následuje silná bolest, silný otok, modřiny a rychlá ztráta nejen erekce, ale i romantické nálady. „Když se pacienti dostaví do ordinace s tímto poraněním, jejich penis často vypadá jako lilek,“ řekl Nikolaos Pyrgides, urolog z Ludwig Maxmilian University v Mnichově pro britský Guardian..

Ordinaci se nevyhnete

Pyrgides s kolegy zkoumali údaje o více než třech tisícovkách Němců, kteří během posledních 20 let zlomeninu penisu utrpěli. To je poměrně vysoké číslo, že? Obdobnou statistiku pro ČR se mi nepodařilo dohledat, mám ale podezření, že něco na těch zkazkách o náruživých Němcích bude.

Studie, kterou Nikolaos Pyrgides vedl, zjistila, že fraktury penisu jsou o Vánocích skutečně častější. „Většina jich vzniká při netradičních scénářích, například při mimomanželských vztazích nebo při sexu na neobvyklých místech,“ uvedl a dodal, že takové scénáře jsou pravděpodobnější, když se muži blíží střednímu věku. Průměrný věk pacientů, kteří se se zlomeninou penisu nechali ošetřit, byl totiž 42 let.

Většina sexuálních úrazů vás do ordinace lékaře nedovede, to však v tomto případě neplatí. Obvykle je nutný chirurgický zákrok, jednak kvůli akutnímu stavu, ale také kvůli prevenci funkce penisu a močové soustavy v budoucnu.

Neriskujte, radí Radim

„Na klinice v Brně jsem kdysi pomáhal ošetřovat roztržení celého šourku s výhřezem varlat jako následek snahy jednoho děvčete, které chtělo zabránit partnerovi, aby při orgasmu vytáhl úd z pochvy,“ popsal například gynekolog Radim Uzel.

„K jedenácti procentům ´zlomenin´ penisu dochází prý i při samovolné erekci ve spánku, kdy se nešťastník náhodou nešetrně otočí na břicho,“ dodal. „Sám jsem ale takový úraz neviděl. Moji známí spí většinou klidně a na zádech.“

Tak šťastné a veselé!

foto: Shutterstock , zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...