fbpx

Závislost Asiatů na displejích nutí města dělat chodníky pro telefonující

Zveřejněno: 21. 6. 2018

Pokud jste byli v poslední době v Asii, asi jste si všimli, že lidé na ulicích už nesledují cestu ani jiné lidi, ale pouze své mobily. Pro ty, co si během chůze po chodníku chtějí v klidu zkontrolovat účet na Instagramu, aniž by se museli bát nárazu do pouliční lampy, auta nebo kola, v Číně vymysleli řešení. Lidem, závislým na nekonečném sledování displeje mobilního telefonu, zde slouží první „bezpečné cesty“. Ty tak trochu připomínají evropské stezky pro cyklisty.

Související…

Mobily jsou nástroje, nedělejme z nich zlatá telata
Zdeněk Strnad

V čínském osmimilionovém městě Si-an, které vyniká kromě jiného starověkými památkami a blízko něj se nachází i Terakotová armáda, obrovská hrobka císaře, kterou chrání stovky soch vojáků, se rozhodli vyjít chodcům, kteří i v pohybu musejí koukat na telefon, v podstatě naproti.

Bezpečnost především

Právě pro ně byla zřízena jakási speciální stezka, kde mohou bez obav za chůze civět na displej. Zatím se tento pokus uchytil v interiéru. Místní nákupní centrum protíná 100 metrů dlouhý a 80 centimetrů široký koridor s dostatkem prostoru pro chodce, kteří právě využívají telefon. Chodníček je označen obrázkem mobilního telefonu, zatímco vedle je tento obrázek přeškrtnutý, aby bylo jasné, kam mají kroky mobilních závisláků směřovat.

S podobným nápadem koketovali ve Spojených státech, když nakonec rozdělili chodník pro lidi bez telefonů a s telefony. Šlo ale o sociální experiment.

V Číně byl první „telefonní“ pruh z bezpečnostních důvodů zaveden už v roce 2014 v Čchung-čchingu, protože místní strážníci až příliš často museli řidiče aut odklánět od kraje chodníku, ke kterému se nebezpečně blížili chodci s telefony. Stačil totiž krok vedle a chodec se mohl ocitnout pod koly auta.

Možná se vám zdá podobné opatření úsměvné a typicky „čínské“, ale vězte, že ve zmíněném roce 2014 s podobným nápadem koketovali ve Spojených státech, když nakonec rozdělili chodník pro lidi bez telefonů a s telefony. Tato akce ve Washingtonu byla ale součástí sociálního experimentu televizní stanice National Geographic.

foto: Profimedia, zdroj: Cnet.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...