fbpx

Technologie budoucnosti má zatím mouchy, je čtyřikrát pomalejší než obvyklé dobíjení

Zveřejněno: 8. 3. 2018

Taky to znáte. Nutně potřebujete dorazit včas na smluvenou schůzku, zapomněli jste si ale zjistit spoje, nebo si ne a ne vzpomenout na přesnou adresu. Vyndáte mobil, který je zaručeným rádcem pro podobné případy, ale ouha! Černá obrazovka vám připomene, že jste ho zapomněli dát před odchodem nabít. Už to snad nepotrvá dlouho a díky novým technologiím se podobné případy stanou minulostí.

Společnost Ossia, expert na bezdrátové technologie, vyvinula nový způsob nabíjení, který znamená přelom v dosavadním vývoji. Už žádné měnění tužkových baterií ani nutnost neustále pamatovat na dobíjení chytrých telefonů přes kabel. Je to mnohem jednodušší.

Jak to funguje?

Nová technologie pracuje na podobném principu jako Wifi, jen s tím rozdílem, že přijímači neposílá data, ale energii. Například tedy do svého televizního ovladače vložíte místo klasických AA baterií ty od firmy Ossia, do místnosti přidáte i speciální vysílač Cota a ten díky radiofrekvenčnímu signálu celý proces nabíjení umožní.

Technologii je však možné využít i pro mobilní telefony a další zařízení. Do nich jednoduše necháte zabudovat speciální čip, který funguje na podobném principu. Kdykoli pak necháte svůj mobil či notebook v jedné místnosti s vysílačem, bude se také samovolně nabíjet.

Čtěte také:

Na MIT objevili způsob, jak vyrobit energii z teplotních výkyvů
Měst na baterky přibývá. Svůj projekt má i Česko
Budou hlubiny oceánů skrývat obří baterie?

Přestože systém má ještě své mouchy a nabíjení je například čtyřikrát pomalejší než to běžné přes kabel, znamená tato technologie průlom. Nepotrvá dlouho a nové baterie nebo čipy budou součástí každého zařízení.

foto: Profimedia, zdroj: Gizmodo

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...