fbpx


O léčivém objetí od ženy, za kterou putují lidé z celého světa 2 fotografie
Indická guru Matka Amma a herečka Sharon Stone. K Ammě přijíždějí lidé z celého světa pro objetí. Zároveň se jí svěřují se svými niternými problémy.

Proč může dotek léčit, o tom, že meditace není jen prázdné slovo a o životě matky Ammy, nejslavnější současné indické guru, přijede v červnu do Prahy přednášet její nejbližší asistent

Zveřejněno: 27. 5. 2018

Sri Mata Amritanandamayi Devi se narodila před 64 lety v indickém státě Kerala a už odmalička cítila ve svém srdci, že vše ve vesmíru je propojené. Právě to vyústilo v objímání, které je někdy mocnější než jakákoliv slova. Od útlého věku přitahovala lidi z okolí, kteří měli tendenci se jí svěřovat se svými nejniternějšími trápeními. Všechny je začala už v mládí spontánně objímat, jako maminka objímá své dítě, proto se jí začalo říkat prostě Amma.

Lidí, kteří ji vyhledávali, postupně přibývalo a udává se, že dodnes objala asi 35 miliónů lidí z celého světa. Nečiní mezi nimi žádný rozdíl a stejně vroucně objímá chudé i bohaté, prezidenty i trestance jakékoliv pleti i vyznání. Ti pak vnímají pozitivní změnu ve svém životě, neboť Amma jim svým objetím pomáhá pocítit lásku a potenciál, který je ukrytý v hloubi duše každého člověka.

Související…

Mindfulness pětkrát jinak: Cesta "bytí v přítomnosti" do západní civilizace
Anastázie Harris

Amma žije ve stavu čistého vědomí se stálou schopností žít v přítomném okamžiku a to, co předává, také sama žije. S humanitárními projekty pomáhají tisíce dobrovolníků z celého světa, další do jejího ášramu v indické Kerale přijíždějí na satsangy, meditace a daršany, aby v době, která plyne mnohem rychleji, než bychom si přáli, především usměrnili svoji mysl.

Meditace má cenu zlata

Naše mysl neustále odbíhá do minulosti nebo budoucnosti, ale důležité je prožít naplno daný přítomný okamžik. Také je důležité usměrnění emocí a nasměrování energie pro vlastní rozvoj, a to především duchovní. Proto Amma vyvinula meditační techniku IAM, kterou její žáci vyučují zdarma v mnoha zemích světa. Zahrnuje několik protahovacích cviků, práci s čakrami a meditaci.

profimedia 0236247787 2

Amma objímá už přes půl století každého, kdo za ní dorazí do Keraly. Od roku 1987 také vyjíždí do zahraničí a pořádá hromadná setkání, během nichž rovněž objímá zástupy zájemců a přednáší o léčivé síle meditace.

„Meditace má cenu zlata,“ říká Amma s oblibou a dodává, že schopnost meditovat máme všichni, a čas, který v meditaci a usebrání věnujeme sami sobě, se nám zúročí zvýšením kvality našeho života. Lze říci, že jednoduchou meditací je i každá činnost, při níž se na něco soustředíme, aniž by naše mysl vířila a myšlenky nás zaváděly k něčemu jinému. Přítomnost je jediný okamžik, který máme plně ve svých rukách. Představme si, že myšlenky jsou jen vlny na hladině, do nichž se ale určitě nemusíme vrhat.

Přítomnost je jediný okamžik, který máme plně ve svých rukách.

Meditace je proto důležitá pro všechny, kteří chtějí žít naplněný a vyrovnanější život. Přináší také zlepšení zdraví na fyzické, emoční i psychické úrovni, neboť všechny jsou propojené. Nejsme schopni změnit svět, ale to, jak na něj budeme reagovat, a v tom je meditace nenahraditelná. Navíc – když si uděláme čas sami pro sebe, nejsme to jen my sami, kdo z toho má prospěch, ale do určité míry z toho mají prospěch všechny bytosti světa, protože na jemné úrovni jsme všichni propojeni.

Amma postupně založila mnoho humanitárních projektů, za což si vysloužila řadu ocenění a také čestný doktorát Státní univerzity v Buffalu ve státě New York. Díky jejím aktivitám se staví školy, nemocnice, jsou poskytována stipendia chudým, kteří jinak nemají šanci studovat, pomáhá se vdovám, zdravotně postiženým a jinak znevýhodněným.

Ze světových celebrit poznala sílu objetí Ammy také Sharon Stone, která o ní natočila dokument. Amma říká, že jejím vyznáním je láska a toto svoje krédo naplňuje každým skutkem. Ten, kdo lásku dává, ji samozřejmě také dostává, protože vždy sklízíme jen to, co zasejeme.

O Matce Ammě a jejím objetí

Na mezinárodní den jógy 21. června se v Praze koná duchovní přednáška s živou hudbou a meditací Br. Shubamrity Chaitanyaho, jenž je „pravou rukou“ indické duchovní a humanitární protagonistky, známé po celém světě jako Amma (Matka). Přijede na pozvání Nadačního fondu YogaHelp. O životě ženy, která svět mění svým objetím, se dozvíte více právě na setkání s Br. Shubamritou 21. června od 18 hodin v v pražské Unitarii. Vstup je zdarma.

 

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...