fbpx

Těhotenství a mateřství s migrénou: Z provozu vás vyřadí i na několik dní 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Migréna není pouze bolest hlavy, toto onemocnění stále provází mýty. Přitom dokáže velmi znepříjemnit a omezit život. Jak zvládnout nejen těhotenství s migrénou, na to jsme se zeptali zakladatelky pacientské organizace Migréna-help Rýzy Blažejovské

Zveřejněno: 16. 2. 2024

Rýza Blažejovská se s migrénou potýká již 12 let. Silné bolesti hlavy se u ní projevily, když jí bylo 25 let. Měla záchvaty až osmkrát do měsíce. Protože mnoho lidí kolem ní včetně lékařů nemoc banalizovalo, Rýza se snažila vše potlačit léky, aniž by si dopřála pořádný odpočinek. Tím, že se snažila vše „přecházet“, se nemoc ještě zhoršovala. Počty atak se stupňovaly, a jak sama říká: „Můj život se scvrkl do zvládání povinností a neustálých bolestí.“ 

Všechny tyto negativní zkušenosti v kombinaci s nedostatkem informací ji dovedly k založení pacientské organizace Migréna – help.  Rýza je nyní maminkou jedenáctiměsíčního syna Františka. Jejím cílem je šířit osvětu o nemoci, která nemá s obyčejnou bolestí hlavy nic společného a dokáže velmi negativně ovlivnit osobní i pracovní život. A samozřejmě i rodičovství.

Jaký je vlastně hlavní rozdíl mezi migrénou a bolestí hlavy?

V případě bolesti hlavy se obvykle jedná o takzvanou tenzní krátkodobou bolest, která má nižší intenzitu a objevuje se v celé hlavě.  Je možné ji překonat bez léků, mnohdy stačí například vypít více vody, projít se na čerstvém vzduchu, odpočinout si nebo si při nejhorším vzít analgetikum.

Migréna je oproti tomu neurologické onemocnění, které člověka trápí po určitou dobu jeho života – zpravidla roky nebo i desítky let. Je to onemocnění mozku, projevující se tzv. migrenózními záchvaty, které doprovází převážně jednostranná bolest hlavy, ale může být i oboustranná. Zároveň je to velmi silná a intenzivní bolest, kdy člověk nemůže fungovat a věnovat se běžným činnostem. Bývá doprovázena dalšími projevy, jako je přecitlivělost na světlo, na pachy, zvuky a také zvracením nebo nevolností.

Co je nejčastější příčinou toho, že se u člověka migréna rozvine?

Příčina migrény není dosud vědecky potvrzena. Ví se, že je to zvýšená citlivost mozku na změny ve vnějším a vnitřním prostředí.

Jaké jsou tedy jednotlivé spouštěče záchvatů?

Nejčastějším spouštěčem je vždy nějaká změna v každodenní rutině. Migrenózní mozek má rád řád. Pokud se nedostatečně vyspím, nebo naopak přespím, když hladovím, nebo žízním, mám mnoho stresu, nebo naopak velké nadšení, to vše může být tím spouštěčem.  

Určitý vliv má také změna počasí nebo konzumace některých potravin. Nejčastěji se jedná o čokoládu, alkohol, různé plísňové sýry, rajčata a mnoho dalšího.

Toto onemocnění mnoho lidí stále banalizuje. Máte pro to nějaké vysvětlení?

Až do 19. století byla migréna považována za regulérní onemocnění jako každé jiné. Později ji lidé začali vnímat jako nějaký vrtoch hysterických paniček a hypochondrů. Což bohužel zůstalo až dodnes. Kolem migrény panují různé mýty, například že za to může nedostatek sexu, pití nebo pohybu, že nemáme dostatečně zpracované emoce nebo traumata z dětství a podobně.

20220913 migrena 40 1

Rýza Blažejovská. (zdroj: se svolením Rýzy Blažejovské)


Na druhou stranu je pravda, že někteří lidé s migrénou opravdu málo pijí, prožívají stresové situace, ale to není hlavní příčina jejich onemocnění. Je také potřeba vědět, že migréna je do velké míry dědičná záležitost. To znamená, že se dědí predispozice. My si samozřejmě můžeme hlídat životosprávu, možné spouštěče, ale bohužel to není samospásné a člověk za tu nemoc nemůže. Takže toto banalizování a mýty, které kolem toho panují, jsou skutečně nepravdivé a poškozují lidi s migrénou, kteří se tím potom trápí, svou nemoc skrývají před okolím a tím se jejich stav ještě zhoršuje.

Pojďme přejít k tématu migréna a těhotenství. Máte miminko – popsala byste, jak jste období těhotenství zvládla v souvislosti s tímto onemocněním?

První dva až tři měsíce byly velice náročné. Byla jsem kvůli čtrnáctidenním konstantním záchvatům migrény dokonce i hospitalizovaná, takže to jsem si opravdu vytrpěla. Ale potom, jako když utne, a od té doby mám jen občasné ataky, což je skvělé.  

Těhotenství je pro většinu žen období, které by se dalo nazvat jako „migrénové prázdniny“, a před záchvaty je chrání také kojení. Takže zažívám takové šťastné období, co se týká migrenózních atak. A doufám, že to bude mít pozitivní vliv také do budoucna, až přestanu kojit, že se projevy zmírní nebo alespoň na chvíli vymizí. Ale to samozřejmě dnes nemohu vědět.

Jakým způsobem tedy pracovat s migrénou v těhotenství, kdy jsou možnosti léčby omezené? Měly by se na to ženy připravit ještě před otěhotněním?

Určitě ano, doporučuji se poradit s lékařem v době, kdy začnou plánovat miminko. Připravit společně krizový plán, jak by měly postupovat v případě, že se záchvaty projeví i v průběhu těhotenství. Nechat si od lékaře doporučit léky, které je možné užívat, když je žena těhotná, protože zde jsou ty možnosti opravdu omezenější. A hlavně každý lékař na to má jiný názor.

Jestliže má člověk více jak čtyři záchvaty za měsíc, tak by měl zauvažovat, jestli by nebylo vhodné nasadit preventivní léčbu, která by počet atak zmírnila.

Co vím ze zkušeností pacientů, sdružujících se v naší organizaci Migréna – help, tak je to hodně různorodé. Někteří lékaři nedoporučují žádné léky, jiní například pouze paralen. A pak jsou těhotné ženy, které dostanou od svých lékařů svolení užívat i silnější medikaci. Je to tedy o individuálním rozhodnutí lékaře.

Může ke zhoršení migrenózních záchvatů přispět i následná péče o miminko, spojená s nevyspáním, únavou, stresem atd.?

Ano, samozřejmě. Jak jsem již zmiňovala, jakékoliv narušení „řádu“ pak může představovat spouštěč.

Co byste ženám – maminkám s migrénou doporučila? Jak to zvládnout?

Mně osobně nejvíce pomohlo, že byl se mnou manžel v prvních týdnech doma. Je učitel a vyšlo to zrovna na letní prázdniny. Se vším mi pomáhal a byl mi velkou oporou. Takže pokud je to možné, je vždy dobré obrátit se na někoho z rodiny, kdo bude nablízku a ochotný pomoci, aby se žena mohla vyspat a v případě záchvatu byla zastupitelná.

To se týká i kojení. Já jsem sice kojila a kojím stále, ale zároveň i dokrmuji umělým mlékem. Což mi dává velkou svobodu. Když přijde záchvat, mohu si vzít lék, který není kompatibilní s kojením, a odpočinout si. Je také dobré střídat se s někým k nočnímu vstávání, protože právě nevyspání, únava a stres mohou nemoc velmi zhoršovat.

Je možné, že se migréna poprvé objeví právě v těhotenství nebo po porodu?

Ano, nebývá to nic výjimečného. Je to vlivem hormonálních změn, které s sebou těhotenství přináší. Jsou ženy, které mají právě tuto hormonální migrénu.

Jakou léčbu je tedy vhodné zvolit v případě záchvatu?

Pokud mám akutní problém, tak si mohu vzít klasická analgetika nebo nesteroidní antirevmatika, tedy volně dostupné léky. Pozor na nadužívání těchto léků, protože i to může přispět k bolestem hlavy. Pokud tato medikace nefunguje, existují antimigrenika – takzvané triptany.

Existuje klasická profylaktická léčba antiepileptiky, antidepresivy a dalšími. Moderní biologická léčba monoklonálními protilátkami je cíleně určena na léčbu migrény.

Ty jsou určeny přímo na léčbu akutního záchvatu migrény. Ale je potřeba užívat maximálně 10 tablet za měsíc, jinak vzniká bolest hlavy z nadužívání léčiv, tzv. medication overuse headache.    

A kdy je lepší zajít k odborníkovi, který by zajistil preventivní léčbu, tedy zmírnění těchto stavů?

Jestliže má člověk více jak čtyři záchvaty za měsíc, tak by měl zauvažovat, jestli by nebylo vhodné nasadit preventivní léčbu, která by počet atak zmírnila.

Jaké jsou v současné době možnosti preventivní léčby migrény, můžete popsat?

Existuje klasická profylaktická léčba. To jsou léky, které jsou původně určeny na léčbu jiných nemocí, ale prokázala se u nich účinnost na migrénu. Jedná se například o antiepileptika, antidepresiva a další.

Dále je to moderní inovativní biologická léčba monoklonálními protilátkami, která je cíleně určena na léčbu migrény.

V současné době jsou také k dispozici gepanty, které zatím pojišťovny nehradí, ale je možné si je zakoupit na vlastní náklady u praktika i neurologa. Jsou určeny jak k akutnímu, tak k preventivnímu užívání. Jedná se také o monoklonální protilátky, ale trochu jiného charakteru než u biologické léčby.

Jaká by měla být režimová opatření v případě, že přijde záchvat?

Velmi důležitý je odpočinek v místnosti, kde je ticho a tma. Pomoci může také obklad, případně nějaká forma relaxace – například autogenní trénink.

Rýzo, jak jste na tom aktuálně vy s léčbou migrény a co vám osobně nejvíce pomohlo?

Mně bohužel nic z aktuálně dostupné léčby nepomohlo. Úlevu mi přineslo zatím pouze to těhotenství a kojení. Aktuálně neužívám žádnou léčbu. Pokud mám slabší záchvat, vezmu si analgetikum, u silnějšího pak antimigretikum triptan.

Související…

V těhotenství snídají čaj a brko. Proč přibývá „canna matek“?
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, se svolením Rýzy Blažejovské, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...