fbpx

Pokud si nepamatujete jména, pomůže vám trik s kobylkou 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Jednoduchý neurovědecký fakt odhaluje důvod, proč si nepamatujeme nová jména

Zveřejněno: 29. 2. 2024

Seznámíte se s někým novým, ale vzápětí vám jeho jméno vypadne z hlavy? Redaktor Bill Murphy Jr. ve svém článku pro server Inc nabízí jednoduchý trik, jak si jména zapamatovat. Uvádí ho vtipem: Do baru vejde kobylka. Barman říká: „Věděl jste, že podáváme nápoj, který se jmenuje po vás?“ „Počkejte,“ odpoví kobylka. „Chcete říct, že máte nápoj, který se jmenuje Steve?“

„Když jsem to slyšel poprvé, rozesmál jsem se. Vtip jsem řekl i tátovi jedné kamarádky mé dcery. Potkal jsem ho tehdy asi potřetí a pořád jsem si nemohl zapamatovat, jak se jmenuje. ‚Steve,‘ připomněl mi. Teď, když si jeho jméno spojuji s vtipem o kobylce, mohu téměř zaručit, že už ho nikdy nezapomenu,“ vypráví Murphy.

Trik se zapamatováním jmen – a důvod, proč je to někdy tak těžké – má podle Murphyho původ v jednoduchém neurovědeckém faktu: Když se setkáme s novými lidmi, obvykle se nám jejich jména uloží do části mozku určené pro krátkodobou paměť. Většinou je to tak dobře. Jelikož jsme neustále zahlcováni informacemi, náš mozek se vyvinul tak, aby pohřbíval méně důležité vzpomínky ve prospěch informací, které jsou zásadní. Pak se k nim díky tomu dostaneme rychleji.

Chytré způsoby

Jak to udělat, aby jméno člověka neskončilo v koši krátkodobých vzpomínek? Trik podle Murphyho spočívá v tom, naučit se spojovat si jména s jinými vzpomínkami, které s menší pravděpodobností pohřbíme. Jedním z takových příkladů je právě vtip o kobylce. Existuje ale mnoho dalších technik, které můžete použít:

Když se setkáme s novými lidmi, obvykle se nám jejich jména uloží do části mozku určené pro krátkodobou paměť. Většinou je to tak dobře. Jelikož jsme neustále zahlcováni informacemi, náš mozek se vyvinul tak, aby pohřbíval méně důležité vzpomínky ve prospěch informací, které jsou zásadní.

Vizuální vzpomínky: Předpokládejme, že se nad obědem v práci seznámíte s kolegyní jménem Svíčková a shodou okolností pohlížíte na stole zrovna na toto jídlo. Jaká je šance, že se vám jméno vymaže z paměti?

Asociace slov: Podle Murphyho je také dobré vymyslet si analogický výraz, který zní jako něčí jméno – například Mára Hošna si můžete pro lepší pamatování přejmenovat v hlavě na „malá mošna“. Jen dávejte pozor, abyste mu tak omylem neřekli.

Zapište si to: „Skoro každý rok chodím na jeden sváteční večírek a naučil jsem se zapisovat si poznámky týkající se toho, koho jsem potkal a o čem jsme se bavili. Jinak je velká šance, že se o dvanáct měsíců později vrátím na stejný večírek, setkám se opět se stejnými lidmi a budu opakovat ty samé historky,“ píše Murphy.

Nakreslete si ho: Loňská studie publikovaná v časopise Aging, Neuropsychology, and Cognition zjistila, že pokud si událost nakreslíte, zapamatujete si ji ještě lépe, než když si ji jen zapíšete. Pokud nejste zrovna umělci, nevadí. Pomoci by mohla i jednoduchá kresba se jménem dotyčné osoby.

Je také dobré vymyslet si analogický výraz, který zní jako něčí jméno – například Mára Hošna si můžete pro lepší pamatování přejmenovat v hlavě na „malá mošna“. Jen dávejte pozor, abyste mu tak omylem neřekli.

Oblíbená asociace: Pokud potkáte někoho s běžným jménem, můžete si zkusit vzpomenout na další lidi, kteří ho sdílejí, radí Murphy.

Asociace s postavou: Můžete si také zkusit vybavit fiktivní nebo slavnou osobnost, případně jejich kombinaci, jejichž jména nebo vzhled fungují jako skládačka. „Předpokládejme, že jste se setkali s hercem Dylanem Walshem. Možná si vzpomenete na televizní seriál Beverly Hills 90210, v němž se jedna z hlavních postav jmenovala Walsh a druhá křestním jménem Dylan,“ uvádí příklad Murphy.

Některé z těchto technik jsou tím účinnější, čím častěji je používáte. A některé pravděpodobně fungují u určitých lidí lépe než u jiných. „Přesto vám může hledání té správné techniky přinést trochu zábavy ve chvíli, která může být jinak poměrně stresující,“ říká Murphy.

A na závěr ještě test: Jak se jmenuje otec kamarádky Murphyho dcery, kterému řekl vtip o kobylce?

Související…

Terapeutka paměti: Silně emočně zabarvené vzpomínky v nás zůstávají nejdéle
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Inc.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...