fbpx

V bludném vztahu: Když nosíte růžové brýle, ale nechcete si to přiznat 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

„Až tak moc mě nežere?“ Naučte se, jak rozpoznat, jestli váš vztah je skutečný, nebo jde o takzvaný delusionship

Zveřejněno: 24. 2. 2024

Na TikToku se začalo objevovat nové slovo – delusionship. To v překladu znamená „bludný vztah“. Uživatelé tak označují jakýkoliv vztah, v němž má jeden o jeho vážnosti zcela jinou představu než ten druhý. Zatímco u takzvaného „situationshipu“ neboli „situačního vztahu“ obě strany vědomě udržují nezávazný vztah, v případě bludných vztahů se jeden z partnerů domnívá, že na něm druhému záleží více a že je oddanější, než tomu ve skutečnosti je. Termín zkrátka a jednoduše popisuje scénář, kdy si nasadíte klapky na oči a ignorujete jasné známky toho, že dotyčný o vás zas až takový zájem nemá. Vztahová koučka Megan Luscombeová pro server Body+Soul v článku autorky Melissy Masonové vysvětluje, jak bludný vztah poznat a co dělat, pokud si myslíte, že se v něm ztrácí váš kamarád.

Analyzujte své reakce

Člověk v bludném vztahu často postrádá sebeuvědomění – ať už méně či více záměrně. Jednou z možností, jak si opět udělat jasno, je analyzovat, jak reagujete na interakce s protějškem. „Přidáváte si další pocity a informace? Interpretujete věci tak, jak chcete, aby byly? Zkontrolujte sami sebe, zda si o vztahu nevytváříte nějaké domněnky,“  říká Luscombeová. Pokud si stále nejste jisti, zda ta textovka na dobrou noc s emotikonem polibku byla projevem náklonosti nebo jen generická zpráva, nejlepším řešením je prostě a jednoduše upřímnost. „Položte otázku. Řekněte: 'Takto vnímám to, co děláš. Chápu to správně, nebo ne?' Vždy je dobré si to ujasnit,“ radí koučka.

Kladení otázek typu 'Co se ti na této osobě líbí? Co vás hodnotově spojuje? Jaký je potenciál tohoto vztahu?' Všechny tyto otázky přimějí osobu v bludném vztahu k větší odpovědnosti, aniž by se kvůli nim cítila hloupě nebo pošetile.

Hledejte známky nezájmu

Bludný vztah vždy zahrnuje nedostatek zájmu ze strany druhé osoby. A jeden z partnerů znamení, která nezájem značí, ignoruje – ačkoliv bývají dost evidentní. „Nedostupnost, nedostávání slibům a činy, které neodpovídají jejich slovům, jsou tři klíčové znaky. Také když nevyvíjejí úsilí, aby s vámi mluvili, poznali vás nebo si s vámi vyrazili. Ten, komu se líbíte, bude chtít být ve vaší přítomnosti, vidět vás a psát vám. Bude vás aktivně vyhledávat,“ vysvětluje Luscombeová. Špatným znamením může být například to, pokud váš partner jen zřídkakdy podněcuje konverzaci, sám od sebe vám nenapíše, nehlásí se k vám nebo je těžké přimět ho, aby s vámi trávil čas. 

Zeptejte se

Pokud máte pochybnosti, vždy máte možnost se partnera zeptat. Nemusíte přímo říkat: „Jsme v bludném vztahu?“, ale můžete se zeptat na to, v jakém vztahu vlastně jste. Luscombeová podotýká, že někdy může být nedostatek zjevného zájmu jen důsledkem úzkosti. „Je důležité si uvědomit, že existují lidé s úzkostnými tendencemi, kteří náklonost nedávají příliš najevo, protože je to znervózňuje,“ uvádí. Tak jako tak, pokud se zeptáte, budete vědět, na čem jste. A jakkoliv to může znít děsivě, cokoliv je lepší, než ztrácet čas v nerealizovaném vztahu.

Žije v bludu váš kamarád? Postupujte opatrně

Bludy jsou to, když sami sebe přesvědčujeme, že něco je skutečné, i když to skutečné není. Takže je přirozeně těžké říct kamarádovi, že jeho vztah vlastně vůbec vztahem není. Místo toho můžete zkusit „bludného kamaráda“ jemně povzbuzovat k zodpovědnosti. „Buďte upřímní a respektující,“ zdůrazňuje Luscombeová. „Mějte na paměti, že druhá osoba chová ke svému partnerovi silné city, takže neomalenost nebo přílišná přímost může ohrozit vaše přátelství,“ varuje koučka.

Člověk v bludném vztahu často postrádá sebeuvědomění – ať už méně či více záměrně. Jednou z možností, jak si opět udělat jasno, je analyzovat, jak reagujete na interakce s protějškem. Přidáváte si další pocity a informace? Interpretujete věci tak, jak chcete, aby byly? Zkontrolujte sami sebe, zda si o vztahu nevytváříte nějaké domněnky.

Doporučuje pokládat otázky, které sice budou konfrontační, ale tato konfrontace bude vycházet z pravdy uvnitř dané osoby – ne z vás. Podle Luscombeové se můžete například ptát na to, jestli se už váš kamarád se svým partnerem bavili o tom, v jakém bodě ve vztahu jsou, kam vztah směřuje, nebo jestli se setkali s kamarády toho druhého. Můžete také klást otázky, které se týkají jejich pocitů ohledně vztahu – a kterým se možná vyhýbají. „Kladení otázek typu 'Co se ti na této osobě líbí? Co vás hodnotově spojuje? Jaký je potenciál tohoto vztahu?' Všechny tyto otázky přimějí osobu v bludném vztahu k větší odpovědnosti, aniž by se kvůli nim cítila hloupě nebo pošetile,“ říká koučka.

Zásadní je, abyste svého přítele neuváděli do rozpaků. „Tomu se rozhodně chceme vyhnout,“ akcentuje Luscombeová a dodává, že tím bychom přítele jen odradili. „Chceme, aby se s námi cítili schopni navázat kontakt a mluvit s námi, ne aby se uzavírali do sebe a něco před námi tajili,“ říká.

Související…

Šest znaků, že váš vztah je ve slepé uličce. I když si myslíte opak
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...