fbpx

Šest znaků, že váš vztah je ve slepé uličce. I když si myslíte opak 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Růžové brýle, které si v zamilovanosti nasazujeme, nám často nedovolují vidět krutou pravdu. A to, že náš vztah už není tím, co býval, nebo nemá do budoucna moc šancí na úspěch

Zveřejněno: 23. 3. 2023

Existuje mnoho způsobů, jak ve vztahu definovat „slepou uličku“. Mark B. Borg, klinický psycholog a autor knihy Relationship Sanity, říká: „Vztah na mrtvém bodě je takový, kdy ti, kteří se v něm nacházejí, na sebe vzájemně působí způsobem, jenž jim ve skutečnosti brání zažívat to, kvůli čemu romantické vztahy vůbec vytváříme.“ Tím je myšlena například empatie, intimita či zranitelnost.

Pokud děláte věci, které ve vztahu přispívají k nedostatku empatie nebo intimity, možná jste citově nedostupní nebo se bojíte příliš citově investovat ze strachu, že vám někdo ublíží. To vše může způsobit, že vztah nebude v budoucnu fungovat. K úspěšnému vztahu je totiž potřeba víc než jen láska, říká doktor Borg. Je potřeba hodně práce a péče.

Pokud nevidíte žádné známky toho, že by se váš partner chtěl nějak vyvíjet, možná máte co do činění s citově nezralým jedincem. V takovém případě nikdy nevíte, jak dlouho bude trvat, než se změní, takže je na vás, abyste se rozhodli, co skutečně chcete.

 

Jak tedy poznáte, že se nacházíte ve slepé uličce? Zde je několik nečekaných příznaků, na které si podle odborníků musíte dát pozor.

1. Partner vám neustále chybí. I když je právě vedle vás

Pokud je váš vztah na mrtvém bodě, možná si kladete otázky typu: „Co tady spolu vůbec děláme?“ nebo „Kam se poděla ta hřejivost?“ Podle doktora Borga to může svědčit o tom, že vám partner chybí, i když vedle vás sedí na gauči. Míváte pocity jakési propasti mezi vámi a odcizení. Pokud se takto cítíte, může to dokonce vést k tomu, že spolu budete trávit čím dál méně času, a upřednostníte společnost jiných lidí, říká Borg.

2. Jste trpěliví. Nekonečně trpěliví

Trpělivost je určitě krásná vlastnost, nicméně ve vztahu to ne vždy platí. Pokud totiž trvá moc dlouho, může naopak značit problém. Podle seznamovací koučky Holly Shaftelové může nefunkčnost vztahu značit právě to, že musíte trpělivě čekat, až vás partner dožene. Například, i když jste zamilovaní, on stále odkládá svatbu a děti. Vy jen pořád čekáte, až si to rozmyslí, a nechcete si připustit, že se to stát nikdy nemusí. „Ten, kdo otálí, může ztrácet čas,“ říká Shaftelová. „Váš partner vás možná jen vodí za nos, nebo na to opravdu ještě nějakou dobu nebude připraven. V každém případě vztah stagnuje.“

Když ve vztahu dosáhnete pocitu bezpečí a pohody, je to určitě dobrá věc. Pokud si ale nedáte pozor, může se pohodlí rychle změnit v nudu.

3. Říkáte, že váš vztah je dokonalý. Opravdu?

Čtete správně. I přesvědčení, že váš vztah je dokonalý, může být varovným signálem. Vztah, který má vydržet, není postaven na dokonalosti. Jak říká psychoterapeutka Tina B. Tessina, vztah, který uvízl na mrtvém bodě, se může podobat pubertální lásce. „Taková láska je především o splnění snu člověka o opravdové lásce,“ říká. „Zralá láska naproti tomu hledá charakterové vlastnosti, které umožní budovat partnerský vztah a udržet ho.“ Pubertální láska obvykle vede do slepé uličky, protože je postavena na fantazii. Když věříte, že věci jsou, nebo by měly být dokonalé, je méně pravděpodobné, že budete pracovat na případných problémech. Místo toho, když se první překážky objeví, zamáváte a vytouženou dokonalost půjdete hledat o dům dál. 

4. Hodně partnerovi promíjíte. I to, co je přes čáru

Když někoho opravdu milujete, měli byste být schopni přijmout ho takového, jaký je, se všemi chybami. „Pokud však váš partner postrádá ambice nebo vykazuje známky nezralosti, nemusí to být láska na dlouho,“ upozorňuje doktor Scott Carroll, autor knihy Don't Settle: How to Marry the Man You Were Meant For. „Možná ho milujete, nicméně pokud máte pocit, že jediným dospělým ve vztahu jste vy, možná je načase odejít,“ říká. Pokud nevidíte žádné známky toho, že by se váš partner chtěl nějak vyvíjet, možná máte co do činění s citově nezralým jedincem. V takovém případě nikdy nevíte, jak dlouho bude trvat, než se změní, takže je na vás, abyste se rozhodli, co skutečně chcete.

Nefunkčnost vztahu může značit to, že musíte trpělivě čekat, až vás partner dožene. Například, i když jste zamilovaní, on stále odkládá svatbu a děti. Vy jen pořád čekáte, až si to rozmyslí, a nechcete si připustit, že se to stát nikdy nemusí.

5. Ve vztahu se cítíte bezpečně. Tak moc, až vás nudí

Když ve vztahu dosáhnete pocitu bezpečí a pohody, je to určitě dobrá věc. Pokud si ale nedáte pozor, může se pohodlí rychle změnit v nudu. „Je běžné, že ve vztahu zažíváte nudu. Pokud je ale jedinou emocí, kterou pociťujete pokaždé, když jste se svým partnerem, možná se dostáváte do slepé uličky,“ upozorňuje Caleb Backe, odborník na zdraví a wellness. Samozřejmě existují způsoby, jak oživit vztah, který začíná být nudný, například zkoušení nových věcí. Nicméně to, zda je to důvod k rozchodu, záleží jen na vás.

6. Řídíte se heslem: Žijeme teď a tady

„Vztah ve slepé uličce je takový, který je sice dobrý, ale nemá potenciál do budoucna,“ říká Bethany Ricciardiová, odbornice na sex a vztahy. Pokud si z jakéhokoli důvodu nedokážete představit, že byste s partnerem zestárli, pravděpodobně to nevydrží. Pohled do budoucna by vás měl vzrušovat. Pokud se však vztah vyvíjí pomalu, protože si nejste jisti, kam chcete, aby směřoval, není to dobré znamení.

Pokud máte pocit, že váš vztah je na mrtvém bodě, znamená to, že nevydrží? Podle doktora Borga ne nutně. „Když jsou oba partneři schopni převzít svůj díl zodpovědnosti za problémy a zavázat se k vytvoření rovnováhy, lze i některé velmi obtížné vztahy zvrátit,“ říká. A i v opačném případě je to v pořádku. „Někdy jsou vztahy jako roční období,“ říká Ricciardi. „Musíme je nechat odejít, abychom mohli začít další cyklus.“ Je pravděpodobné, že jste se naučili několik důležitých věcí, které si můžete vzít do vztahu následujícího.

Související…

Cítíte, že si vás partner váží. Skvělé, ale co když si to jen myslíte?
Kamila Steinbachová

foto: Shutterstock, zdroj: Bustle.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...