fbpx

Mateřstvím vaše „já“ nekončí. Hlavně se ve své nové roli neztratit 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Vyprat, nakrmit, přebalit, uspat… Péče o dítě je skutečná výzva, která může u novopečených matek často způsobit krizi identity. Jak tím celým co nejlépe projít?

Zveřejněno: 16. 12. 2023

„Je to pět let, co jsem se stala matkou. Stále si na to zvykám, a je to těžké. Jsem rozpolcená mezi tím, kým jsem bývala, a tím, kým jsem se stala. Mám pocit, že se ze mě stal úplně jiný člověk. Lidé mě znají jako mámu Bei nebo Norbertovu manželku. Mám pocit, že ztrácím své já – Anu,“ píše ve svém příspěvku na serveru Smart Parenting Ana Carina K. Moralesová. Poté, co se jí narodila dcera, už si nemohla po ránu jen tak zatančit pro zábavu, nezvládla přečíst knihu za jeden den. Drobnosti, které tvořily její identitu, ustoupily do pozadí, aby uvolnily místo dítěti. „Zapomněla jsem, že jsem kdysi byla někým, kdo umí tančit jako blázen. Teď můj playlist z devadesátých let ustoupil ‚Let It Go‘, které hraje pořád dokola,“ dodává.

Možná jste slyšeli, že „pokud milujete své dítě, pak samozřejmě milujete být mámou“. Ve skutečnosti ale vstup do mateřství může být těžký, vyčerpávající i děsivý. Mnoho novopečených maminek se jednoho dne probudí a uvědomí si, že se změnily. A možná už ani nevědí, kým vlastně jsou...

Pocit ztráty sebe sama

Rodičovství je výzva a problém nespočívá jen ve změně rozvrhu. Mnoho matek totiž ještě trápí další myšlenka: „Mohla bych být mnohem víc než jen máma.“ A neznamená to nutně, že by tyto ženy litovaly svého rozhodnutí. „Nechápejte mě špatně. Většina dnů je dobrá – vybrala jsem si být matkou. Ale jsou dny, kdy si kladu otázku – co teď bude s mými osobními plány?“ říká Moralesová. Náš pocit identity ve velké míře vytváří naše zaměstnání, takže když se maminky rozloučí s kariérou, aby mohly založit rodinu, ztratí něco, co je definovalo. Mateřství je najednou něco nového, neznámého a nepropojeného s jejich dosavadním životem. A to může vyvolat pocity prázdnoty a ztráty vlastního já.

Vyberte si den v týdnu a konkrétní čas, který budete mít jen pro sebe. To vám pomůže získat odstup, zamyslet se nad svým životem a nad tím, jak chcete, aby vypadal.

Krizi identity ještě prohlubuje pocit viny. Matky totiž mohou cítit potřebu všechno zvládnout a stát se superhrdinkami – protože pokud selžou v mateřství, k čemu jsou vlastně dobré? A pak k tomu všemu ještě přidejte vyčerpání, které s sebou péče o malé dítě přináší. Matce tak často nezbývá čas na to, aby se postarala sama o sebe. Starost o dítě nakonec pohltí i vztah s partnerem, když se ze zpráv „miluji tě“ stane „kup plenky“.

Cesta zpět k sobě

Je úplně normální, že se matka cítí v nové roli přetížená a má dojem, že se po porodu změnila. Ale i když mateřství už bude navždy součástí vaší osobnosti, nemusí vás zcela definovat. Jste přece mnohem víc než jen role, kterou hrajete v životě svých dětí. Chce to jen nějaký čas, abyste zjistila, kdo tento nový člověk je. Certifikovaná profesionální životní koučka Sherri Gordonová v článku pro Verywell Family nabízí kroky, které můžete podniknout, abyste se znovu objevila:

1) Pečujte o sebe: Mnoho žen zanedbává sebe na úkor toho, co si myslí, že jejich rodina potřebuje. A nejde jen o vynechání návštěvy u kadeřníka – matky někdy začnou zanedbávat vlastní spánkový režim, správné stravování, nebo dokonce návštěvy lékaře. „Pravdou ale je, že tím, že se o sebe nestaráte, nikomu v rodině nepomáháte, zejména ne svým dětem. Chcete svým dětem dát ze sebe to nejlepší a jediný způsob, jak toho dosáhnout, je pečovat i o sebe,“ zdůrazňuje Gordonová.

2) Dělejte něco, co vás baví: Vzpomeňte si na věci, které jste ráda dělala, než přišly děti, a zamyslete se nad tím, jak byste si přála, aby vypadaly vaše dny. Chcete jednou za měsíc zajít na oběd s přáteli? Vyrazit do kina na film? Jít na koncert? Ať už vám v životě chybí cokoli, napište si to. Následně připravte plán, jak tyto věci uskutečnit. „Je opravdu důležité, abyste znovuobjevily své koníčky a aktivity, které vám pomáhají definovat, kdo jste. To vám pomůže naučit se znovu si vychutnávat život,“ vysvětluje Gordonová. Buďte ale realistické – ne všechno na seznamu budete moci splnit hned, zejména pokud jsou vaše děti malé.

Mateřství vás změnilo. Staré já je pryč a na jeho místě je někdo mnohem moudřejší a obětavější. Potřebuje jen trochu láskyplné péče.

3) Naplánujte si čas o samotě: Vyberte si den v týdnu a konkrétní čas, který budete mít jen pro sebe. To vám pomůže získat odstup, zamyslet se nad svým životem a nad tím, jak chcete, aby vypadal. Zároveň si tak dopřejete krátkou přestávku, během které si můžete na chvíli odpočinout od požadavků mateřství. Tato pauza vás zároveň dobije energií tolik potřebnou pro budování kvalitních rodinných vztahů.

4) Nezapomínejte na své blízké: Někdy je nejlepším receptem na znovuobjevení identity trávení času s lidmi, kteří vás znají nejlépe. Je proto důležité si na ně vyhradit čas. Až příliš často se stává, že maminky dovolí, aby je tlak mateřství od těchto lidí odvedl. Snažte se to nedopustit – vy je potřebujete a oni potřebují vás. Vaše děti zvládnou, když s nimi nebudete 24/7.

5) Přestaňte se srovnávat: Tajemstvím spokojenosti v jakémkoliv životním období je přestat se srovnávat – a to jak s lidmi kolem sebe, tak se svým minulým já. Místo toho se raději podívejte na svou současnou situaci a najděte vděčnost za vše, co máte. Mateřství vás změnilo. Staré já je pryč a na jeho místě je někdo mnohem moudřejší a obětavější. Potřebuje jen trochu láskyplné péče.

6) Řekněte si o pomoc: Nezapomeňte, že se o vše nemusíte starat vždy jen vy sama – požádejte o pomoc partnera, prarodiče, tety, kamarády, nebo si klidně najměte někoho na úklid domácnosti. Musíte zkrátka najít způsob, jak si ulehčit. Dopřejte si možnost nadechnout se a pamatujte, že snažit se dělat všechno sama není zdravé.

Související…

Jak nezabít manžela hned po porodu? Sedm dobrých rad pro spokojené rodiče
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...