fbpx

Chystáte se na divokou jízdu rodičovství? Tři věci, na které si dát extra pozor 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Neexistuje kurz, který by vás připravil na realitu rodičovství. Podle dětské psycholožky však existují tři věci, se kterými byste před narozením vašeho dítěte měli počítat.

Zveřejněno: 15. 2. 2023

Jako bezdětní máme často tendenci zpochybňovat rodičovské metody či péči jiných lidí. Říkáme si, že až my jednou budeme mít děti, tak že takhle to rozhodně dělat nebudeme. Naše dítě s námi nebude spát v posteli, vybudujeme mu dostatečnou imunitu, aby nebylo neustále nemocné, a na všem se spolu domluvíme, takže se vyhneme záchvatům vzteku uprostřed obchodu. Je vám některé z těchto předsevzetí povědomé? Možná je na čase slevit ze svých očekávání a smířit se s tím, že realita života s vlastním potomkem bude zkrátka jiná, než jste si vysnili.

Teorie a praxe

Spousta nastávajících rodičů absolvuje předporodní kurzy, které je do jisté míry připraví na porod, ale jak zvládnout chaos a uragán, který způsobí batolecí emoce, bohužel žádný kurz nevyučuje. Jistě, existuje mnoho odborníků na rodičovství a psychologů, které můžete sledovat na sociálních sítích, ale nebylo by skvělé, kdyby si s vámi někdo sedl v období mezi pozitivním těhotenským testem a okamžikem, kdy přijdete z porodnice domů, a vysvětlil vám realitu batolecího věku?

„V jednu chvíli jsem se potýkala s refluxy novorozence, v další jsem se snažila pochopit, jak udržet svého syna šťastného, když chce, abych ho zvedla, ale ve stejný čas položila, nebo jak se vyhnout záchvatu o síle cyklonu způsobeného tím, že jsem mu nabídla sýrovou tyčinku předtím, než jsem zkontrolovala, jestli skutečně nějaké sýrové tyčinky máme,“ popisuje novinářka Jaymee Hooper své mateřské zkušenosti během rozhovoru s dětskou psycholožkou doktorkou Kimberley O'Brienovovou.

O'Brienová si myslí, že s vysvětlováním je lepší počkat, jinak by to na budoucí rodiče mohlo mít odrazující efekt. „Rodiče je nejlepší učit v momentě, kdy jsou ve stresu a mají spoustu otázek, které potřebují co nejdříve zodpovědět, aby se jim lépe žilo,“ vysvětluje. Zároveň by ale podle ní měly být kurzy rodičovství dostupnější. „Měla by být větší nabídka kurzů prostřednictvím jeslí nebo mateřských škol, protože tak se rodiče mohou sejít, normalizovat problémy a  klást psychologům otázky přímo na místě,“ dodává.

Záchvaty vzteku k tomu patří

 Může být obtížné zjistit, zda jako rodič děláte správná rozhodnutí. Tendence k pochybnostem či sebekritice se stávají častějšími, čím je dítě starší. S jeho přibývajícím věkem se také zvyšuje frekvence záchvatů vzteku. Je potřeba si připomínat, že nově objevená nenávist vašeho batolete ke lžičkám nebo čepicím není odrazem vašich nekvalitních rodičovských dovedností.

Potřebujete mít nějaké eso v rukávu pro chvíle, kdy budete potřebovat alespoň malou přestávku. A těch bude dost...

„Vzpurné chování je pro děti způsob, jak se vyjádřit, když nemají dostatek slov. Někdy totéž dělají teenageři, protože když je přemohou emoce, ztrácejí občas schopnost verbální komunikace. Mohou hodit nějakým předmětem nebo třeba udeřit pěstí do zdi. Batolata často uhodí rodiče,“ vysvětluje O'Brienová.

„Je to jejich způsob, jak se vyjádřit, a je na rodičích, aby se pokusili pochopit, jaká emoce se za tím skrývá a co se dítě vlastně snaží vyjádřit. Tímto způsobem jim můžete pomoci, aby se skutečně naučily slova, místo aby se vyjadřovaly pomocí činů. A činy mluví hlasitěji než slova, takže rozhodně stojí za to zhodnotit své vlastní chování, způsob, jakým zvládáte emoce a jak komunikujete během hádek. Protože pro vaše děti jste vzorem, a i změna tónu vašeho hlasu může děti povzbudit k naladění se na vaše jednání,“ říká.

Past na rodiče

Přestože se většinu rodičovských dovedností naučíte takzvaně „za běhu“, následující body je dobré uvědomit si hned zpočátku, protože vám mohou pomoci vytvořit zdravé a vyvážené prostředí pro vás i vaše děti.

1. Dítě se stane středobodem vašeho vesmíru

Pokud před porodem byly vašimi prioritami práce nebo cestování, jejich místo pravděpodobně zaujme vaše dítě. To je v pořádku, ale dejte si pozor, abyste nezapomínali na ostatní blízké a aby dítě postupně „neovládlo" celý váš život a myšlení. Příznakem toho může být nespokojený partner, mateřský plurál a tolik fotek dítka na Instagramu, že by se z nich dal poskládat časosběrný dokument.

2. Péče o sebe samotné bude důležitější než kdy předtím

Do péče o vás samotné budete muset investovat více, než byste čekali, protože když vstáváte několikrát za noc a jste dlouhodobě nevyspalí, vaše energie až překvapivě rychle vyprchá. Asi nikdy jindy v životě nebudete tak vyčerpaní jako během prvních devíti měsíců rodičovství.

Mějte proto připravený záložní plán například v podobě hlídání od kohokoliv, kdo vás bude moct alespoň na chvilku zastoupit a pomoci vám, když budete potřebovat načerpat síly. Můžete si také zajistit hotové krabičky s jídlem, abyste netrávili veškerý čas, kdy vaše dítě přes den spí, u plotny, nebo si mohli zajít na jógu, kde protáhnete tělo a zklidníte mysl. Zkrátka potřebujete mít nějaké eso v rukávu pro chvíle, kdy budete potřebovat alespoň malou přestávku. A těch bude dost...

3. Váš vztah s partnerem bude potřebovat zvláštní pozornost

Pečujte o svůj vztah s partnerem, protože když napětí mezi vámi stoupá, děti všechnu negativní energii a stres absorbují. A nepomůže, když se budete snažit mluvit potichu, batolata jsou i tak naladěna na vaše emoce.

Váš vztah s partnerem můžete pěstovat tím, že si vyhradíte čas jen sami na sebe. Nezapomínejte chodit na rande a snažte se řešit problémy dříve, než nastanou. Uvědomte si a přijměte fakt, že v prvních letech, než děti půjdou do školky, budete pravděpodobně oba pod tlakem, zejména když budete muset rodičovství kombinovat s dalšími společenskými a pracovními závazky. Pokud se vám ale podaří tento tlak snížit a rodina pro vás bude vždy na prvním místě, ocitnete se na té nejlepší cestě k úspěchu.

Související…

Dětský psycholog Václav Mertin: Co dělat, když vám děti doma berou věci?
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...