fbpx

Nový fenomén delusionships: Jaké to je v posteli s celebritou, kterou nikdo jiný nevidí? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jaký je a proč vzniká podivný svět imaginárních vztahů? Vyznačují se silným přesvědčením, že člověk udržuje romantický, citový, nebo dokonce platonický vztah s někým, kdo ve skutečnosti neexistuje, je nedosažitelný nebo o jeho existenci vůbec neví

Zveřejněno: 3. 10. 2023

Měli jste někdy kamaráda, který byl přesvědčen, že má vztah s nějakou celebritou nebo s někým, koho nikdy neviděl? Nebo jste snad narazili na někoho, kdo pevně věří, že jeho vztah s fiktivní postavou je stejně skutečný jako jakýkoli jiný vztah?

Pokud jste odpověděli ano, pak vítejte v zajímavém světě „bludných vztahů“, fascinujícího fenoménu moderní doby, kdy si jedinci vytvářejí hluboké citové vazby s imaginárními nebo nedosažitelnými partnery. A ano, věří tomu, že s nimi randí nebo že jejich vztah je plnohodnotný. Najít uprostřed rychlého životního tempa 21. století opravdový vztah se může zdát nemožné.

Co jsou to bludné vztahy

Delusionship, což je složenina slov „iluze“ a „vztah“, popisuje jedinečný a poměrně neobvyklý psychologický jev. Vyznačuje se silným přesvědčením člověka, že udržuje romantický, citový, nebo dokonce platonický vztah s někým, kdo ve skutečnosti neexistuje, je nedosažitelný nebo o jeho existenci neví.

Doktorka Marie Janstová, klinická psycholožka, o tomto novodobém fenoménu pro flowee.cz řekla: „Bludné vztahy často vznikají jako způsob, jakým jedinci naplňují neuspokojené emocionální potřeby nebo se vyrovnávají s osamělostí a izolací. Tyto vztahy mohou některým poskytovat pocit společnosti, emocionální podpory, a dokonce i stability.“

Mohou upřímně věřit, že jim jejich zamilovaná celebrita posílá tajné zprávy prostřednictvím rozhovorů, nebo že jejich oblíbená fiktivní postava jejich náklonnost opětuje.

Ačkoli se bludné vztahy mohou z pohledu nezúčastněných osob zdát zvláštní, pro ty, kteří je prožívají, jsou velmi reálné a smysluplné. „Je nezbytné přistupovat k těmto situacím s empatií a pochopením,“ dodává. „Lidé v deziluzi procházejí složitými emocemi a měli by být spíše podporováni než zesměšňováni.“

S kým „v hlavě“ randíme?

Imaginární partneři mohou mít různou podobu:

Slavné osobnosti: Někteří jedinci jsou pevně přesvědčeni, že mají romantický vztah se slavným hercem, hudebníkem nebo veřejně známou osobou. Sledují každý krok svého idolu, sbírají památeční předměty, a dokonce s danou celebritou (ve své mysli) vedou rozhovory.

Fiktivní postavy: Pro ostatní existuje milostný zájem pouze na stránkách knihy nebo v záběrech filmu či seriálu. Mohou trávit hodiny sněním o dobrodružstvích s těmito postavami nebo psaním fanfikcí, které se jejich vztahy zabývají.

Předměty nebo pojmy: V některých případech není objektem náklonnosti ani osoba. Lidé si mohou vytvářet bludné vztahy k předmětům, jako je milovaná hračka z dětství, umělecké dílo, nebo dokonce abstraktní pojmy, jako je láska sama.

 

Třiatřicetiletá Amanda udržuje „otevřený vztah“ s pětadvaceti lustry. S tím nejoblíbenějším se zasnoubila.

Kdo zažívá delusionships častěji a proč? I když se romantickému úniku oddávají muži i ženy, existují mezi nimi pozoruhodné rozdíly. Ženy se často přistihnou, že své vztahy přehnaně analyzují a interpretují více než muži. V prostředí heterosexuálního seznamování mají ženy tendenci o svých deziluzích hovořit otevřeněji. Muži si naproti tomu idealizují známosti na základě skutečných životních okolností a o svých idealizacích obvykle mluví méně.

Orientace v bludných vztazích

Tyto bludné vztahy mají několik společných charakteristik:

  • Lidé v bludných vztazích často investují do svých imaginárních vztahů značné množství času a emocí. Mohou fantazírovat o společných zážitcích, plánovat společnou budoucnost nebo vyprávět fiktivní rozhovory.
  • Mají přitom i omezené rozpoznávání reality, tedy obtížně rozlišují mezi jejich imaginárním vztahem a realitou. Mohou upřímně věřit, že jim jejich zamilovaná celebrita posílá tajné zprávy prostřednictvím rozhovorů, nebo že jejich oblíbená fiktivní postava jejich náklonnost opětuje.
  • Vzhledem k možnému stigmatu, které je s bludy spojeno, mohou jedinci své „vztahy“ skrývat před přáteli a rodinou, což vede k pocitům izolace a osamělosti.
  • Někteří lidé v bludných vztazích se stávají na svých imaginárních partnerech citově závislými a spoléhají na jejich podporu a společnost, aby se vyrovnali s životními problémy.

Pochopení? Ano, to by bylo skvělé

Pro jedince, kteří zažívají bludné vztahy, je zásadní najít rovnováhu mezi emocionálním naplněním, které jim tyto vztahy přinášejí, a jejich vztahem k reálnému světu. Vyhledání vedení odborníků na duševní zdraví může jedincům pomoci prozkoumat základní důvody těchto bludných vztahů a vyvinout strategie pro udržení zdravých vazeb se skutečnými i imaginárními partnery.

Přátelé a rodinní příslušníci hrají při poskytování podpory a pochopení bez odsuzování důležitou roli – přístup k situaci s empatií může jedince povzbudit k tomu, aby v případě potřeby vyhledali pomoc a zachovali si zdravé chápání reality.

Být „delulu“ (člověk, který si občas užívá blouznivé fantazie) překvapivě není ve své podstatě nic špatného. Podle doktorky Westové slouží bludné vztahy jako způsob, jak vyzkoušet cosi nového. Umožňují posoudit vaši kompatibilitu a představit si možnosti.

Nakonec nám bludy, ačkoli jsou neobvyklé, připomínají hlubokou lidskou schopnost vytvářet smysluplná spojení – dokonce i s představami. I když tyto vztahy mohou existovat mimo oblast reality, emoce a prožitky s nimi spojené jsou nepopiratelně skutečné. Ve světě, kde jsou osamělost a izolace až příliš časté, jsou bludné vztahy svědectvím o odolnosti lidského ducha v jeho snaze o navázání kontaktu a přátelství, ať už se zdají být jakkoli netradiční.

Jak dnes randí generace Z?

Nikdo netvrdí, že je byť obyčejné randění v klasickém slova smyslu snadné. Najít opravdový vztah se silným poutem je velmi těžký úkol, zejména v dnešní zrychlené době. Kromě toho mnoho lidí stále není schopno jasně sdělit svá očekávání a být upřímní v tom, zda o určitý vztah stojí, nebo ne. Zatímco někteří lidé se příliš stydí přiznat své skutečné pocity, jiní se mohou vydávat za falešnou osobu, čímž druhého člověka uvádějí v omyl.

Nedávný průzkum seznamky QuackQuack mezi uživateli generace Z, kterého se zúčastnilo 15 000 mužů a žen ve věku 18–26 let, přinesl několik zajímavých seznamovacích trendů. Podívejme se na ně, abychom pochopili měnící se svět randění a způsob, jakým se dnes lidé při hledání partnera chovají.

Ravi Mittal, zakladatel a generální ředitel společnosti QuackQuack, poznamenal, že seznamovací trendy jako Delusionship anebo Evil Dead Rise (lze přeložit jako Vzestup zlých mrtvých) jsou na vzestupu.

  • Delusionship: Delusionship je stav mysli, kdy si člověk představuje celý vztah, počínaje žádostí o ruku a konče manželstvím a dětmi, aniž by udělal jediný krok ke své lásce. Vše se odehrává v jeho hlavě. Tyto vztahy většinou prožívají introverti, ale i extroverti mohou vyznávat tento trend a myslet si, že je to běžnější, než si většina lidí chce připustit. Delusionship je budován pomalu a vytrvale, ale naštěstí netrvá dlouho.
  • Evil Dead Rise: Jedná se o vztah, který se snažíte obnovit s někým, s kým jste se už rozešli, přičemž se upínáte k falešným slibům. Pro tento typ vztahů si generace Z vymyslela efektní termín – Evil Dead Rise, který se hodí k traumatu, jež pramení z opětovného vracení se do minulosti.
  • Chameleonství: Chameleonství je situace, kdy jedna strana ve vztahu neustále mění svou osobnost, záliby a zápory, aby se přizpůsobila svému protějšku. Ženy tak údajně dělají proto, aby byly svému protějšku sympatičtější, muži proto, aby na svou partnerku zapůsobili. Generace Z si myslí,  že chameleonství je běžné a že jej s drobnými obměnami dělá téměř každý. Jakákoli větší změna však není udržitelná; dříve než později se začne projevovat vaše pravá tvář.
  • Fake-up: Mezi dalšími zajímavými trendy je i Fake-Up, trend, kdy randící, zejména svobodní muži, předstírají nedávný rozchod, aby získali ženské sympatie a navázali nový vztah. Ve srovnání s muži je počet žen, které se tohoto trendu účastní, mnohem nižší.

Nejste náhodou i vy v klamném vztahu?

Bludné vztahy se staly i jednou z virálních senzací na TikToku. Doktorka Caroline Westová, koučka pro seznamování ve společnosti Bumble, klamavé vztahy na webu Glamour.com popisuje jako „zamilovanost, kterou cítíte k někomu, s kým nemáte navázaný vztah“.

V bludném vztahu se můžete přistihnout, že sníte o někom, s kým jste si právě začali psát, představujete si společný život nebo se uzavíráte před ostatními potenciálními partnery, protože jste fixováni na jednu osobu – téměř cizího člověka. Na TikToku bylo u tohoto termínu zaznamenáno více než 16,1 milionu tagů a spousta výstižných videí, v nichž lidé líčí své zkušenosti.

Být „delulu“ (člověk, který si občas užívá blouznivé fantazie) překvapivě není ve své podstatě nic špatného. Podle doktorky Westové slouží bludné vztahy jako způsob, jak vyzkoušet cosi nového. Umožňují posoudit vaši kompatibilitu a představit si možnosti. „Být si navenek jistý sám sebou a uvědomovat si hodnotu, kterou byste mohl přinést do romantického vztahu, je naprosto v pořádku,“ říká. Radí však k opatrnosti: „Může být snadné nechat se unést idealizací vztahu nebo našich interakcí s druhou osobou.“

Nové seznamovací trendy přidávají do moderního randění další vrstvu. I když se mohou zdát neobvyklé, zdůrazňují neustále se vyvíjející dynamiku lidských vztahů a potvrzují naši vrozenou touhu navazovat vztahy, a to i s těmi, které sotva známe.

Ať už se pohybujete v bludném vztahu, nebo zažíváte jiné zvláštní trendy v randění, nezapomeňte zůstat věrní sami sobě, komunikovat upřímně a přistupovat ke svým milostným eskapádám s otevřeným srdcem a smyslem pro humor.

Související…

V bludném vztahu: Když máte nasazené růžové brýle, ale nechcete si to přiznat
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...